De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 augustus 2016.

Achtergronddinsdag, 2 augustus 2016

Veilig van mosselen en oesters genieten

Hoe zit het nu eigenlijk met die stof die gevonden is en hoe wordt de voedselveiligheid gewaarborgd? De stof die in een deel van de Oosterschelde is gevonden, heet tetrodotoxine (TTX). Het is een neurotoxine dat van nature voorkomt in (sub)tropische zeeŽn. TTX is misschien wel het meest bekend door de kogelvis, die in Japan een delicatesse is maar alleen door speciaal geschoolde koks mag worden bereid. Zelfs in kleine hoeveelheden kan TTX het menselijk zenuwstelsel aantasten. Daarom wordt het gereguleerd door de overheid.

Hoofdartikeldinsdag, 2 augustus 2016

De stresstest en de toekomst van banken

De meeste banken halen opgelucht adem. Ze zijn door de stresstest gekomen. De uitkomst van die test geeft aanwijzingen hoeveel risico de banken lopen als er dingen misgaan, bijvoorbeeld een slechte huizenmarkt of fors gestegen werkloosheid. Het is de vierde test, na invoering in 2010. De financiŽle crisis was de reden voor het doen van de test die wordt gehouden door de Europese Bank Autoriteit. Doel is zwakke plekken te vinden in de bankenorganisatie. Door die te versterken is er meer kans dat banken overeind blijven in geval van slechte financieel-economische omstandigheden.

Regiodinsdag, 2 augustus 2016

Douwe Visser van Sneek zeilt de

De Veenhoop - ,,Dit haw ik noch noait meimakke", zei de glunderende winnaar. Als laatste bij de eerste bovenste boei uitkomen, was hem wel eens vaker overkomen. In 2012 gebeurde dat nog, memoreert Visser na afloop. In de finale op het thuiswater nog wel. Hij was dat jaar al zeker van het kampioenschap, dus zenuwen speelden geen rol. Toch kwam de Pan uitermate ongelukkig uit de start op de Snitser Mar. Vervolgens begon een indrukwekkende inhaalrace en eindigde hij als eerste. ,,Dat wie oant no ta myn moaiste wedstryd", aldus de 59-jarige binnenschipper, nestor van de vloot. Inmiddels staat De Veenhoop 2016 bovenaan. ,,Fan lotnŻmer fjirtjin starte en dan winne. Neffens my is dat noch noait gebeurd."

Regiodinsdag, 2 augustus 2016

Zestig op Skieding mogelijk toch geschikt

Surhuisterveen - Bij het onderzoek naar de toekomst van de Skieding (N358), de provinciale weg tussen Surhuisterveen en de snelweg A7, heeft de provincie niet goed gekeken naar de voor- en nadelen van een herinrichting tot zestigkilometerweg. Dat moet alsnog gebeuren, adviseert de landelijke Commissie voor de milieueffectrapportage.

Regiodinsdag, 2 augustus 2016

De Friesland zegt contract Sionsberg op

Dokkum - De toekomst van ziekenhuis Sionsberg in Dokkum is opnieuw onzeker. Het ziekenhuis werkt volgens De Friesland Zorgverzekeraar te weinig aan een nieuw, toekomstbestendig zorgconcept. De zorgverzekeraar heeft daarom de overeenkomst met de overkoepelende stichting per 1 januari opgezegd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties