De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 2 september 2009.

Cultuurwoensdag, 2 september 2009

Friese band verkoopt albumhoes aan sponsors

Leeuwarden - De Fries-Groningse band Spotrockers verkoopt de complete albumhoes van zijn debuutplaat aan sponsoren. Voor 25 euro kan een vierkante centimeter gekocht worden, waarop de koper zijn eigen logo of afbeelding kan plaatsen. De Spotrockers hebben dit plan bedacht om het geld voor hun debuutplaat Koos Cashloos bij elkaar te krijgen. Hiervoor is ruim zevenduizend euro nodig.

Cultuurwoensdag, 2 september 2009

Te min frijwilligers foar Fryske Sutelaksje

Ljouwert - It Fryske Boek hâldt dit jier foar it lęst de Fryske Sutelaksje. De stichting kin te min frijwilligers krije yn tsjinstelling ta de Stellingwarfer Schrieversronte dy’t ek mei kroaden de doar út giet. Nei de Sutelaksje sil It Fryske Boek drok yn konklaaf mei Tresoar, Fryske útjouwerijen, boekhannels, mar ek de kontaktpersoanen fan de Sutelaksje oer nije promoasje aktiviteiten.

Cultuurwoensdag, 2 september 2009

Smarius en Steven Sterk werken samen in galerie

Gorredijk - Galerie Smarius in Sonnega en Galerie Steven Sterk in Gorredijk gaan samenwerken. Per januari bundelen de galeries hun krachten in het pand van Steven Sterk in Gorredijk. Dat heeft een woordvoerder gemeld.

Economiewoensdag, 2 september 2009

Een kunststof teakdek lijkt net echt

Sneek - Ze zijn bijna niet van de echte teakdekken te onderscheiden de kunststoffen variant. ,,Dankzij onze producten kunnen de gorilla’s in het oerwoud blijven zitten”, zegt directeur Fred Dijkstra van F3 Flexiteek Friesland. De toepassing wordt al gebruikt door verschillende jachtbouwers die hun schepen presenteren op de Hiswa te Water. Deze zesdaagse botenbeurs in IJmuiden, waar vierhonderd schepen zijn te bewonderen, is eergisteren geopend en duurt nog tot en met zondag.

Economiewoensdag, 2 september 2009

Kuilen zijn goed, maar broeigevoelig

Leeuwarden/Oosterbeek - Melkveehouders hebben dit jaar een goede graskuil binnengehaald. Dat blijkt uit de eerste analyses van de kuilen van dit jaar door onderzoeksinstituut Bllg uit Oosterbeek. Er zit volgens het instituut veel voedingswaarde in de kuil om melk te produceren. Toch komt het bedrijf met waarschuwingen. Doordat de kuilen een zeer goede verteerbaarheid hebben bestaat de kans dat het voer te snel door de magen van de koe gaat. Ook zijn veel kuilen gevoelig voor broei en moeten veehouders veelal energierijk ruwvoer aankopen voor een evenwichtige voeding.

Economiewoensdag, 2 september 2009

Maandag duidelijkheid De Vries Transport Group

Leeuwarden - De curator van het failliete transportbedrijf De Vries Transport Group wil begin volgende week duidelijkheid hebben of de drie bedrijven die nu garant staan voor de tijdelijke voortzetting van de werkzaamheden, het bedrijf overnemen. De werkzaamheden kunnen nu nog doorgaan omdat branchegenoten Koopman uit Noordhorn, Huisman uit Veendam en MCS Drachten het failliete bedrijf financieel ondersteunen.

Hoofdartikelwoensdag, 2 september 2009

De nieuwe Japanse premier...

De honderd miljoen kiesgerechtigde Japanners hebben een politieke aardverschuiving veroorzaakt. De belangrijkste oppositiepartij, de linkse Democratische Partij van Japan (DPJ), won 308 van de 480 zetels in het Lagerhuis. De conservatieve Liberaal-Democratische Partij LDP bleef steken op 119 zetels, een verlies van bijna tweehonderd zetels.

Regiowoensdag, 2 september 2009

‘Ik zie stenen als een cadeautje voor Leeuwarders’

Leeuwarden - Kunstenaar Martijn Engelbregt is teleurgesteld dat de gemeente Leeuwarden niet wil dat hij 45.000 bakstenen huis aan huis verspreidt in Leeuwarden. Dat zei hij gisteren op een persconferentie in het Fries Museum.

Regiowoensdag, 2 september 2009

Drie nieuwe stroppen voor Boarnsterhim

Grou - In Boarnsterhim zijn drie nieuwe financiële stroppen aan het licht gekomen. Die komen bovenop de miljoenen die de gemeente Boarnsterhim al tekort heeft. Slordigheden met inboeken en dommigheden lijken (ook) bij deze tekorten de oorzaak te zijn.

Regiowoensdag, 2 september 2009

Chippen in Friese bussen kan vanaf 14 september

Leeuwarden - Busreizigers kunnen vanaf 14 september in Fryslân met de OV-chipkaart op stap. Dat meldt de provincie Fryslân. In Noord- en Zuidwest-Fryslân kan dan in de bussen van Connexxion in plaats van een strippenkaart, gemakskaartje of abonnement ook de OV-chipkaart worden gebruikt.

Regiowoensdag, 2 september 2009

‘Gebied bepaalt gedrag jeugd’

Leeuwarden - Jongeren tussen de 11,5 en 13,5 jaar oud hebben vaker gedragsproblemen als zij in achterstandsgebieden wonen. Het maakt niet uit of dat gebied een stadswijk of een plattelandsdorp is. Dat blijkt uit onderzoek dat onder meer in Fryslân werd gehouden.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 september 2009

‘Het samen geloven heb ik toch wel gemist’

Oosterwolde - De Protestantse Kerk in Nederland verloor vorig jaar opnieuw tienduizenden leden. Wie zijn de mensen achter die cijfers? Een serie portretten van vertrekkers, maar ook van nieuwkomers binnen de PKN. Vandaag deel 2: Iris Stapper (37) keerde jaren geleden de kerk teleurgesteld de rug toe. In Oosterwolde vond ze de kerk weer.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 september 2009

Taizévieringen komen terug in Leeuwarden

Leeuwarden - De gebedsvieringen met liederen uit Taizé in Leeuwarden worden weer opgestart. Met ingang van zondag 20 september wordt om zeven uur ’s avonds in de Dorpskerk van Huizum weer maandelijks een Taizé-gebed gehouden. Net als in het verleden is het gebed primair bedoeld voor jongeren, maar ouderen zijn zeker ook welkom. Om kwart over zes wordt begonnen met inzingen van liederen.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 september 2009

Noord-Fryslân armoedepilot PKN

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland wil Noord-Fryslân gebruiken als proeftuin voor een betere signalering en begeleiding van stille armoede. Het plan is om in vier Friese gemeenten een netwerkende vertrouwenspersoon aan te stellen die mensen over de drempel moet helpen richting de loketten bij gemeenten.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 september 2009

Afstand nemen

Zo. De vakantie zit er op. En eerlijk gezegd kost het me enige moeite om de stapel post en de e-mails die zijn blijven liggen ter hand te nemen. Het liefst wil je toch nog even dat heerlijke gevoel vasthouden dat niets hoeft en niets moet. Dat je geen agendaverplichtingen hebt en je helemaal zelf je tijd kunt indelen.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 september 2009

Ds. A.J. Mensink in redactie prekenserie Genade voor genade

Driezum - Ds. A.J. Mensink uit Driezum is benoemd als lid van de redactie van de prekenserie Genade voor genade. Dat heeft het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland bekendgemaakt.

Sportwoensdag, 2 september 2009

Marit Bouwmeester in kernploeg

IJmuiden Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten is door het Watersportverbond opgenomen in de kernploeg. De 21-jarige zeilster zat in het talententeam, maar behoort vanaf gisteren tot het keurkorps van het verbond.

Sportwoensdag, 2 september 2009

Mboua op huurbasis naar Fortuna

Leeuwarden Cambuur verhuurt Marc Mboua voor de rest van het seizoen verhuurd aan Fortuna Sittard.

Sportwoensdag, 2 september 2009

Heerkens gaat De Jonge bij Heerenveen assisteren

Heerenveen - Sportclub Heerenveen heeft Gert Heerkes toegevoegd aan de technische staf. De voormalig trainer van Heracles Almelo gaat Jan de Jonge assisteren. Zoals bekend werd De Jonge maandag door de directie van Heerenveen naar voren geschoven om in ieder geval tot en met 31 december de taken van de ontslagen trainer Trond Sollied over de nemen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties