De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 2 oktober 2003.

Achtergronddonderdag, 2 oktober 2003

Erfenis Balkanoorlog: nog overal landmijnen

Belgrado - De oorlog in wat vroeger Joegoslavië was, maakt nog steeds slachtoffers. Het is geen strijd tussen soldaten of burgers meer. Maar één tussen duizenden nog op te ruimen landmijnen en de argeloze inwoners van de grensstreken tussen Servië, Kroatië, Bosnië en Kosovo.

Economiedonderdag, 2 oktober 2003

Fusie Rabobanken Bolsward en Sneek

Bolsward - De leden van de Rabobanken Bolsward e.o. en Sneek-ZuidwestFriesland hebben unaniem ingestemd met het voorstel om te fuseren. De banknaam van de nieuwe combinatie is Coöperatieve Rabobank Sneek- ZuidwestFriesland U.A.

Hoofdartikeldonderdag, 2 oktober 2003

Schröder wint…

Duitsland staat weer op de kaart. Met succes heeft bondskanselier Schröder zijn land weer op het internationale politieke (lees: het Amerikaanse) toneel teruggebracht. Door zijn opstelling in de kwestie-Irak had hij de woede van de Amerikaanse president Bush gewekt en Duitsland in een diplomatiek isolement gebracht, zoals dat wordt genoemd. Nu viel dat met dat isolement nog wel mee.

Regiodonderdag, 2 oktober 2003

Adviesraad: sluit ziekenhuizen op platteland

Den Haag/Dokkum - Op termijn kunnen tientallen kleine en middelgrote ziekenhuizen op het platteland dicht. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het rapport Marktconcentraties in de ziekenhuiszorg , dat donderdag wordt aangeboden aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Ervoor in de plaats moeten kleine poliklinieken komen.

Regiodonderdag, 2 oktober 2003

Staatsbosbeheer fuseert; kantoor Leeuwarden dicht

Leeuwarden – Staatsbosbeheer Fryslân, Groningen en Drenthe gaan fuseren. Het kantoor in Leeuwarden sluit en het hoofdkantoor van de gefuseerde organisatie komt zeer waarschijnlijk in Groningen te staan.

Regiodonderdag, 2 oktober 2003

Wethouder weg na kritiek

Joure - Wethouder Henk Lolkema (CDA) van Skarsterlân stapt op. Hij zegt niet voldoende gesteund te worden door de raad. Burgemeester Kuiper noemt Lolkema’s vertrek onvermijdelijk. Alle gemeenteraadsfracties vinden het besluit verstandig. De FNP wil geen nieuwe wethouder benoemen, maar de portefeuille verdelen over de rest van het college.

Regiodonderdag, 2 oktober 2003

‘Aandacht in onderwijs niet goed verdeeld’

Leeuwarden - Autochtone kinderen met een leerachterstand zijn de afgelopen jaren vergeten. De overheid besteedde vooral aandacht aan allochtone schooljeugd. Dat ging ten koste van de autochtone kinderen op scholen.

Regiodonderdag, 2 oktober 2003

Plan voor wijk met ‘stinzen’ Dronrijp

Dronrijp - In Dronrijp worden vier op stinzen lijkende luxe woningen gebouwd. Tenminste, als het aan ondernemer Willem bij de Leij uit Menaldum ligt. Het college van Burgemeester en Wethouders van Menaldumadeel staat te watertanden bij het plan.

Regiodonderdag, 2 oktober 2003

Pabo’s op zoek naar samenhang in lessen

Leeuwarden – Onderwijsopleidingen moeten zorgen dat hun studenten bij afstuderen voldoen aan meer dan honderd ‘startbekwaamheden’ en dat is te veel. Scholen kunnen niet én aan al die eisen voldoen én voor diepgang zorgen.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 oktober 2003

‘De preker moet wegvallen’

Rotterdam - Het is verstandig van de Samen-op-Wegkerken dat ze hun deuren niet wagenwijd open zetten voor lekenpredikers. Preken is een ambacht; dat laat je niet over aan een gemiddeld gemeentelid dat een boodschap denkt te hebben.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 oktober 2003

‘Ultieme oproep tot inkeer synode NHK’

Leeuwarden – 430 hervormd-gereformeerde kerkenraden binnen de Nederlandse Hervormde Kerk (NHK) hebben een brief gekregen waarmee een ,,ultieme poging’’ wordt gedaan om een scheuring binnen de NHK te voorkomen.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 oktober 2003

Jongbloed opent bijbeldrukkerij in Zuid-Afrika

Heerenveen – Bijbeldrukkerij Jongbloed uit Heerenveen heeft een nieuwe drukkerij geopend in Zuid-Afrika. Tien lokale werknemers, die in Nederland zijn opgeleid, drukken in Kaapstad met een oude pers van Jongbloed uit Heerenveen bijbels voor de Afrikaanse markt. Hoeveel geld Jongbloed heeft geďnvesteerd in Zuid-Afrikra, wil het bedrijf niet bekendmaken.

Weerdonderdag, 2 oktober 2003

Herfst komt

Het blijft vandaag droog en vrij zonnig. Vannacht zijn er opklaringen en het kwik zakt tot rond 12 graden. De herfst komt vanaf morgen, we beginnen weliswaar met de zon, maar in de loop van de dag komen er buien of perioden met regen. Het kwik ligt rond de 19 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties