De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 oktober 2009.

Cultuurvrijdag, 2 oktober 2009

Wekelijks reünie bij korps

Easterwierrum - Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan komen morgen tientallen oud-leden van muziekvereniging Ons Ideaal naar Easterwierrum voor een reünie. Tegelijk worden er ruwweg 150 reünisten verwacht op een dorpsreünie.

Cultuurvrijdag, 2 oktober 2009

Open Fries Fanfare Kampioenschap naar Drachten

Drachten - De eerste editie van het Open Fries Fanfare Kampioenschap (OFFK) wordt volgend jaar niet in Heerenveen, maar in Drachten gehouden. Voor het evenement hebben zich al twintig fanfares uit het hele land aangemeld, te veel om in de Rinkelbom te passen. Het evenement wijkt daarom uit naar het Sportcentrum aan de Splitting in Drachten aldus organisator Andries de Haan van het Frysk Fanfare Festival (FFF) gisteren.

Economievrijdag, 2 oktober 2009

Tweede bedrijvenbeurs bouwbedrijf Burggraaff

Bolsward - Bouwbedrijf Burggraaff in Bolsward houdt dit jaar voor de tweede keer een themadag waarop bedrijven zich presenteren. Op 31 oktober is het thema Vergroten van de leefruimte. Begin juli was er een themadag op het gebied van isolatie. ,,Dit was zo’n succes dat we weer zo’n dag organiseren. Aangezien er nu meer bedrijven meedoen, doen we dat niet weer bij ons op het bedrijf”, zegt Henk Brander van bouwbedrijf Burggraaf. ,,Dit keer organiseren we het in de Broerekerk.”

Economievrijdag, 2 oktober 2009

Banenmarkt UWV trekt vooral jongeren

Leeuwarden – Meteen na de opening van de banenmarkt van de Leeuwarder vestiging van het UWV Werkbedrijf in het WTC Expo was het gisteren al een drukte van belang. Voor de vele tientallen mensen met een lbo- of mbo-opleiding was er de mogelijkheid om te reageren op vacatures of om zich in te schrijven als belangstellende. ,,Verschillende functies hebben we intussen al in kunnen vullen”, zegt Anno Huidekoper van uitzend- en detacheringsbureau AB Fryslân. ,,En dat geldt ook voor enkele functies voor het komende voorjaar.”

Economievrijdag, 2 oktober 2009

Beveiligingsbedrijf Bolsward in nood: 70 banen weg

Bolsward - De zeventig werknemers van het beveiligingsbedrijf SafetyNed in Bolsward verliezen hun baan. Directeur Pieter Jan Postma heeft het faillissement aangevraagd. Volgens hem is het bedrijf de afgelopen tijd veel klussen kwijtgeraakt.

Economievrijdag, 2 oktober 2009

Herstel voor Philips Drachten

Drachten - Philips in Drachten heeft voorlopig geen nieuwe reorganisatieplannen. Dit heeft de directie van het bedrijf gisteren tegenover de vakbonden verklaard. Volgens

Economievrijdag, 2 oktober 2009

PTC+ wordt deel van groep van landbouwscholen

Barneveld - PTC+, een belangrijke aanbieder van landbouwpraktijkonderwijs met onder andere een vestiging in Oentsjerk, wordt onderdeel van de grotere Aeres Groep. Onder de Aeres Groep vallen verschillende scholen voor landbouwonderwijs op vmbo-, mbo- en hbo-niveau.

Economievrijdag, 2 oktober 2009

FrieslandCampina verkoopt kaasfabriek

Amersfoort - FrieslandCampina heeft een koper gevonden voor zijn kaasfabriek in Bleskensgraaf. De cooperatieve melkleveranciersvereniging DeltaMilk B.A. in Meerkerk wil de fabriek overnemen. De koop moet door de Europese Commissie (EC) worden goedgekeurd. Dat zal naar verwachting voor de jaarwisseling geschieden.

Hoofdartikelvrijdag, 2 oktober 2009

Het poldermodel...

Het is de sociale partners binnen de SER niet gelukt voor 1 oktober 2009 tot overeenstemming te komen over een alternatief voor het kabinetsplan de AOW-leeftijd naar 67 jaar te verhogen. De werkgeversorganisaties betreuren het mislukken van het AOW-overleg. De vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben ‘verbijsterd’ gereageerd over het stopzetten van het overleg van de werkgevers over de verhoging van de AOW-leeftijd. De twee partijen geven elkaar de schuld van de mislukking. Over en weer worden daarbij grote woorden gebruikt.

Regiovrijdag, 2 oktober 2009

‘Nieuwe wet bouw slecht voor milieu’

Leeuwarden - Een nieuwe wet die het bouwbedrijven makkelijker moet maken om een project van de grond te krijgen, valt slecht bij natuurorganisaties. De bouwsector hoeft niet telkens een ontheffing aan te vragen van de Flora- en faunawet. ,,Geen goede zaak”, zegt Bert van der Molen van de Friese Milieu Federatie.

Regiovrijdag, 2 oktober 2009

Grote belangstelling voor borstkankerwandeltocht

Leeuwarden - De belangstelling voor de jaarlijkse wandeltocht om aandacht te vragen voor borstkanker is groter dan ooit. Al bijna tweeduizend mensen hebben zich opgegeven voor de 25 kilometer lange wandeling van Sint Jacobiparochie naar Leeuwarden. Marianne van Hall van de stichting Bewegen voor Overleven heeft geen verklaring voor de grote belangstelling. ,,Vorig jaar hadden we 1400 deelnemers. Ik denk dat de mensen die hem gelopen hebben steeds weer terug komen.”

Regiovrijdag, 2 oktober 2009

Aantal zware kinderen stabiel

Leeuwarden - De afgelopen vijf jaar is het aantal kinderen met overgewicht in Fryslân stabiel gebleven. Daarmee scoort de provincie 5 procent lager dan het landelijke gemiddelde. Maar bij de volwassenen is die voorsprong weer verdwenen. Waar gaat het mis?

Regiovrijdag, 2 oktober 2009

Een koe moet je vaker dan eens per week melken

Twijzel - Leerlingen van de basisschool De Lytse Wiman uit Twijzel beleefden gisteren een andere schooldag dan anders. In plaats van in de leslokalen te luisteren naar de juf of meester, gingen zij naar buiten, naar de boerderij van Jappie Hooisma.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 oktober 2009

Assen - Wat moet er gebeuren om eenheid onder

Met ‘meetings’ eenheid creëren

Geloof & Kerkvrijdag, 2 oktober 2009

Geloof is niet iets voor later. Het bruist nu al

Je bent jong en je bent christen, maar gaat dat wel samen? Is christen zijn wel cool? En zo ja, hoe ben je dan eigenlijk een ‘echte’ christen? In dertig sprankelende columns, anekdotes, gedichten en songteksten deelt Monique Samuel in Bruiswater met de lezer haar ‘ontdekkingen met God’. Het laatste deel van het boekje bestaat uit tien pittige bijbelstudies.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 oktober 2009

Duitse kerk stalt alle missionaire ideeën uit

Kassel - De Duitse volkskerk hield eind vorige week een driedaagse ‘Toekomstwerkplaats’. De tussenbalans van het hervormingsproces dat de Duitse kerk in 2006 begon, werd opgemaakt. Een scala aan missionaire initiatieven kwam voorbij. De meeste gaan echter nog steeds vanuit dat niet-kerkelijken naar hén toekomen.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 oktober 2009

Op naar zelfstandige gemeenten met eigen kleur

De uitstroom van kerkleden zou de Protestantse Kerk te denken moeten geven, vindt Jasper de Goede uit Drachten. De wijkkerk heeft te weinig zelfstandigheid. Dat gaat ten koste van de betrokkenheid van kerkleden, want veel geld en energie verdwijnt naar de ,,bodemloze put van de ongedeelde kerk”.

Sportvrijdag, 2 oktober 2009

Heerenveen van koude kermis thuis

Riga - In het tweede groepsduel in de Europa League kwam sc Heerenveen gisteravond van een koude kermis thuis. De ploeg van trainer Jan de Jonge realiseerde zich te laat dat er tegen FK Ventspils wat te halen was in het koude en natte Riga. De Friese ploeg bleef daardoor steken op een teleurstellend gelijkspel.

Sportvrijdag, 2 oktober 2009

Breuer: ‘dit kunnen wel eens dure verliespunten zijn’

Riga - In een troosteloze ambiance is sc Heerenveen er gisteravond niet in geslaagd om tegen FK Ventspils de goede bedoelingen om te zetten in daden. Met een 0-0 eindstand kreeg het duel een uitslag, die perfect paste bij de, alles behalve ideale, omstandigheden. Hoewel de mening daarover binnen de spelersgroep nogal eens verschilde, was iedereen het er over eens, dat het in Riga een gemiste kans was geweest voor Heerenveen.

Sportvrijdag, 2 oktober 2009

‘Alleen een faillissement kan de drafsport redden’

Den Haag - Zelden stonden de partijen in de draf- en rensport zo lijnrecht tegenover elkaar als nu. Gistermiddag werd er in de rechtbank van Den Haag gestemd over het al dan niet verlengen van de surseance van betaling van de Stichting Nederlandse Draf en Rensport (NDR). Daarmee werd tevens gestemd over de toekomst van de Drafbaan in Wolvega. De uitkomst? Iedereen heeft er een mening over, maar niemand weet het precies.

Sportvrijdag, 2 oktober 2009

Van Boxel uit de running: gescheurde enkelbanden

Leeuwarden - Aan de blessuregolf binnen de selectie van SC Cambuur komt dit seizoen maar geen einde. Waren er vorig seizoen bijna geen blessures in de selectie van trainer Stanley Menzo; dit seizoen is bijna elke speler al eens (licht) geblesseerd geweest.

Sportvrijdag, 2 oktober 2009

Stefanie Bouma is nog lang niet uitgeleerd

Groningen - Nog maar net bijgekomen van het wereldkampioenschap duatlon in Amerika kijkt Stefanie Bouma nu al uit naar het komende seizoen. De Friese duatlete eindigde afgelopen weekeinde op een knappe elfde plek. Toch denkt de 27-jarige Bouma dat er meer in zit. ,,Maar dan zal het hardlopen veel beter moeten.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties