De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 januari 2006.

Bijschriftvrijdag, 20 januari 2006

Daadchristen

Soms reken je op mensen, dat ze je te hulp komen.

Economievrijdag, 20 januari 2006

Koninklijke Smilde verkoopt fabriek

Heerenveen – Smilde Bakery, de bakkerijdivisie van Koninklijke Smilde, verkoopt de koekfabriek in Bodegraven. Smilde wil af van wat het noemt het traditionele koekassortiment, omdat dat niet past in de strategie van Bakery. Die divisie wil zich toeleggen op banketbakkers- en bakkerijproducten, snacks en seizoenbanket.

Hoofdartikelvrijdag, 20 januari 2006

Vaagheid, elitair denken…

Hoofdartikelvrijdag, 20 januari 2006

De jongeren, hun problemen…

Op allerlei fronten dringt het besef door: het gaat niet goed met een deel van de jeugd in ons land. Enkele weken geleden bijvoorbeeld kwamen allermerende berichten over het toenemend drankgebruik onder jongeren, vooral bij meisjes. Het aantal jongeren dat te diep in het glaasje kijkt en het aantal keren per maand dat ze over de schreef gaan, is schokkend groot. Ook was het onthutsend om te horen hoe ouders hun kind als dat van de basisschool komt, een krat pils geeft, om te vieren dat ze nu toch echt wel groot zijn geworden. Alcohol aan twaalfjarigen als rituele drank, ter inwijding in de pre-volwassenheid.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

Nutsbedrijven milder voor wanbetalers

Joure – De nutsbedrijven Nuon, Essent, Eneco en Vitens sluiten niet langer zonder meer wanbetalers af. De Friese gemeenten sluiten hiertoe eind februari een convenant af met de energiebedrijven. Gegevens over wanbetaling melden de nutsbedrijven voortaan bij de GGD, zodat hulp geboden kan worden.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

‘Cantina Dolores’ in Hollum Ameland wordt een hotel

Ameland – Restaurant Cantina Dolores in Hollum op Ameland wordt verbouwd en uitgebreid tot een hotel van 22 kamers. Eigenaar L. Overwijk heeft een bouwaanvraag ingediend bij de gemeente Ameland ingediend, en die is in beginsel positief. Wel moet Overdijk nog zorgen dat hij wat meer parkeerruimte op zijn terrein intekent. Het college van B en W van Ameland vindt de bezwaren van een buurman, K. Ruzius, niet zo ernstig dat het nieuwbouwplan niet kan worden uitgevoerd. Als de gemeenteraad op 30 januari instemt met de aanvraag, heeft Ruzius nog wel de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

Kabinet zoekt alternatief voor Zuiderzeelijn

Leeuwarden - De aanleg van de Zuiderzeelijn is vrijdag een stuk onzekerder geworden. Het kabinet heeft besloten dat er onderzoek moet komen naar alternatieven. Hieruit moet blijken of de economische achterstand van het Noorden ook op een andere manier kan worden weggewerkt dan middels de aanleg van een spoorlijn of zweefbaan.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

Gehandicapten kunnen hightech schip huren

Düsseldorf – Gehandicapten kunnen straks in Fryslân op watersportvakantie met een boot die helemaal op hen is toegerust. Het schip is vijftien meter lang, 3,5 meter breed en bezit de nieuwste snufjes op het gebied van hightech. Het ontwerp van het schip is momenteel te zien op de internationale watersporttentoonstelling Boot Düsseldorf. Het gehandicaptenschip is een initiatief van de Stichting Aangepaste Watersport Friesland (SAWF) in oprichting uit Lemmer. De aangepaste kajuitmotorboot wordt elektrisch aangedreven. Op het dak (dertig vierkante meter) zitten zonnecollectoren.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

Verzet tegen

Leeuwarden – Het gebeurt te vaak dat een boer voor de rechter belandt omdat zijn nieuwe buurman uit de grote stad last heeft van zijn stank en lawaai. Gedeputeerde Andriesen vindt het tijd dat minister Dekker de regelgeving aanpast.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

Molens helpen Wetterskip

Leeuwarden - Bij extreme regenval kunnen in Fryslân ruim twintig traditionele poldermolens worden ingezet om ernstige wateroverlast te voorkomen. Dat blijkt uit een inventarisatie van stichting De Fryske Mole. Wetterskip Fryslân is blij met de extra voorziening en werkt aan een overeenkomst met de molenstichting.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

‘Plan tegen drankmisbruik onuitvoerbaar’

Kollum – Het plan om de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol te verhogen van zestien naar achttien jaar is onuitvoerbaar. De Tweede Kamer, drankwinkels, horeca en belangenorganisaties willen drankmisbruik onder jongeren graag aanpakken, maar zien bij deze maatregel van minister Hoogervorst te veel beren op de weg.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

FEC wordt flink stuk groter

Leeuwarden – De bouw van een hypermodern hotel en een tijdelijk onderkomen voor het Holland Casino bij het FEC/WTC in Leeuwarden begint in maart. Er komt een hal van 4500 vierkante meter bij. De gemeente Leeuwarden kocht en passant nog het belendende voormalige Philips-terrein om de parkeerplaats van het FEC uit te breiden.

Regiovrijdag, 20 januari 2006

Raapseizoen wordt bekort

Leeuwarden – De Friese traditie van het rapen van kievitseieren kan blijven bestaan als het raapseizoen met acht dagen wordt bekort. Na 31 maart mogen aaisikers voortaan geen kievitseieren meer meenemen uit het veld. Gedeputeerde Andriesen denkt dat met deze maatregel dat het aaisykjen in stand kan blijven.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 januari 2006

Harry Zijlstra (32), voorganger Pinkstergemeente Philadelphia Heerenveen

Geloof & Kerkvrijdag, 20 januari 2006

Polen en Nederlanders vertolken werk Bonhoeffer

Geloof & Kerkvrijdag, 20 januari 2006

Een kerk tussen de bedrijfspanden

Amersfoort – Economische ontwikkeling en evangelisatie gaan samen in een bedrijventerrein nabij Suqain, een stad met 800.000 inwoners tussen Beijing en Shanghai.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 januari 2006

Verzet en overgave wortelen in het gebed

Bidden en gerechtigheid betrachten – in die woorden kan de levensinstelling van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) samengevat worden.

Sportvrijdag, 20 januari 2006

Redding voor Cambuur nabij, periodetitel niet

Leeuwarden - Terwijl de spelers van Cambuur zich vrijdagmiddag voorbereidden op de wedstrijd tegen FC Emmen en de supporters van plan waren te demonstreren, kwam de club na een telefoontje van Jan Riedstra met het bericht dat een oplossing van de financiële problemen nabij is. De spelers konden dat nieuws echter niet opleuken met winst.

Sportvrijdag, 20 januari 2006

Thomas Prager moet een inhaalslag maken

Heerenveen - De doelstelling van Thomas Prager was om dit seizoen door te breken in de hoofdmacht van SC Heerenveen. Dat is nog niet gelukt en dus probeert hij de rest van het seizoen bij Sparta, de tegenstander van zaterdag, een inhaalslag te maken.

Sportvrijdag, 20 januari 2006

Samaras staat gewoon in de basis tegen Sparta

Heerenveen - Georgios Samaras staat zaterdag in de thuiswedstrijd van SC Heerenveen tegen Sparta gewoon, alsof er niets is gebeurd, in de basis. De twintigjarige Griekse aanvaller speelt, in afwachting van wat de arbitragecommissie van de KNVB volgende week woensdag zal beslissen, misschien wel zijn laatste duel in het shirt van de Friese club. Maar zover wilde de club gisteren nog niet gaan.

Sportvrijdag, 20 januari 2006

Gertjan Verbeek verlengt contract

Heerenveen – Trainer Gertjan Verbeek heeft vrijdag zijn contract bij SC Heerenveen met twee jaar verlengd. ,,We hebben daar breedvoerig over gesproken met elkaar en als directie hebben we dat besluit unaniem genomen’’, vertelde voorzitter Riemer van der Velde. ,,Hij heeft de doelstelling gehaald en het ziet er aardig uit.’’

Weervrijdag, 20 januari 2006

Beetje zon

Weervrijdag, 20 januari 2006

Enkele buien

Vandaag is het zacht met 8 graden en regen. Morgen krijgen we te maken met enkele buien en maximumtemperaturen rond 7 graden. De wind is daarbij matig tot (vrij) krachtig uit het noordwesten. Vannacht zakt het kwik tot rond 3 ŕ 4 graden met enkele buien afgewisseld door opklaringen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties