De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 januari 2012.

Cultuurvrijdag, 20 januari 2012

Drachtsters in de ban van Voice-finalist Iris

Drachten | Een paar honderd man worden er vanavond verwacht in theatercafé Hopper in Drachten. Met z’n allen gaan ze de finale kijken van The Voice of Holland, waarin Iris Kroes uit Drachten als een van de vier finalisten aantreedt. ,,We volgen de verrichtingen van ‘onze’ Iris op een groot scherm”, zegt Jacob Frölich. ,,Het moet echt een feestje worden.”

Cultuurvrijdag, 20 januari 2012

Snekers na kerkdienst de bioscoop in

Sneek | Kerkgangers van de PKN Sneek kunnen zondag na de kerkdienst de film Illégal in Filmhuis Sneek kijken. De Belgische film over een uitgeprocedeerde asielzoeker maakt deel uit van de tweede Sneker Filmwinter, een driedaags filmfestival dat vandaag begint.

Cultuurvrijdag, 20 januari 2012

Anne van den Berg dirigent van Soli Brass

Leeuwarden | Anne van den Berg uit Hattem wordt met ingang van april de nieuwe dirigent van brassband Soli Brass in Leeuwarden. Hij volgt hiermee Frans-Aert Burghgraef op, die in oktober vertrok.

Cultuurvrijdag, 20 januari 2012

Basisschool uit Ureterp krijgt Traveliers-serie

Leeuwarden | Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Opdracht in Ureterp krijgen gratis de Friestalige boekenserie Traveliers. Zij meldden zich als eerste aan voor de Berneboekesjuery 2012

Economievrijdag, 20 januari 2012

Meer Friezen zijn op zoek naar een baan

Leeuwarden | Het aantal mensen in Fryslân dat op zoek is naar een baan is in december vorig jaar licht toegenomen met 5,6 procent vergeleken met de maand daarvoor. Vergeleken met een jaar eerder is er sprake van een stijging van 6,1 procent.

Economievrijdag, 20 januari 2012

Aantal molens op zee blijft fors groeien in Europa

Leeuwarden | De groei van het aantal Europese windmolenparken op zee zet door. Afgelopen jaar werden 235 windturbines aangesloten op het elektriciteitsnet tot een totaal van 1371. Dat vergroot het aantal huishoudens voorzien van stroom uit zeewind met 850.000 naar een totaal van 3,7 miljoen.

Hoofdartikelvrijdag, 20 januari 2012

Weer opschudding over medicijnen

Er is opnieuw opschudding ontstaan in de medische wereld over de wetenschappelijk bewezen werking van een medicijn. Ontstond er onlangs nog commotie over nut en noodzaak van de griepprik, deze week werd bekend dat er geen bewijs is dat de virusremmer Tamiflu werkt. Een groep wetenschappers die wetenschappelijke claims onderzoekt, is tot de conclusie gekomen dat er van alles mis is met de wetenschappelijkheid van een groot onderzoek dat vooraf ging aan de introductie en goedkeuring van het medicijn.

Regiovrijdag, 20 januari 2012

Ook NO-Fryslân mag soepel met regels omgaan

Dokkum | Om de toekomstige krimp in regio’s waar de bevolking nu nog niet afneemt op te vangen, moeten rijksregels worden versoepeld. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Volgende week wordt er gestemd over een motie van Kamerlid Bas Jan van Bochove, die gesteund wordt door in ieder geval zijn CDA, PVV, VVD en PvdA.

Regiovrijdag, 20 januari 2012

Mikpunt mensenhandel liegt niet zomaar

Leeuwarden | Fier Fryslân komt zelden valse aangiftes tegen van slachtoffers van mensenhandel. De organisatie - die slachtoffers van mensenhandel opvangt - is het dan ook niet eens met immigratieminister Gerd Leers die de regels voor deze groep wil aanscherpen. Samen met elf andere hulporganisaties uit Fier Fryslân in brief aan Leers hun ernstige zorgen.

Regiovrijdag, 20 januari 2012

De echte kampeerder heeft geen stokken

Leeuwarden | ,,Luxe? Ach, veel mensen zien vrijheid als luxe.” Bert Kesimaat van Elephant Off-Road heeft het niet zo op al de glimmende campers die om zijn stand op de campingbeurs Caravana in het WTC-Expo in Leeuwarden staan. ,,Mooie dingen hoor, maar ik houd zelf meer van ouderwets kamperen.”

Regiovrijdag, 20 januari 2012

Donald Duck wint het skűtsjesilen in Fryslân

Leeuwarden | Donald Duck doet mee aan een wedstrijd skűtsjesilen. Hij wint de wedstrijd, en daarmee duizend kilo Friese nagelkaas. Maar wat moet-ie daarmee? De stripeend slijt ze met succes tijdens de Elfstedentocht aan de deelnemers.

Regiovrijdag, 20 januari 2012

In één keer goed doen: fuseren of samenwerken

Kollum | ,,De lijntjes met Achtkarspelen zijn net doorgeknipt. We hebben geen tijd om achterover te leunen en eens rustig te bekijken wat we gaan doen.” Dat zei Douwe Keegstra van de ChristenUnie gisteravond tijdens de raadsvergadering over de bestuurlijke toekomst van Kollumerland.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 januari 2012

Janneke Nijboer vertelt op podium van Hyves over God

Amsterdam | God heeft het grootste netwerk en iedereen staat bij Hem op nummer 1. Dat was de boodschap die ds. Janneke Nijboer uit Breda gisteravond uitdroeg tijdens de eChick2011-verkiezing in het hoofdkantoor van Hyves in Amsterdam.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 januari 2012

Vertrouwen dat komt in de plaats van weten

Ongetwijfeld klinkt ons een kerk die op God vertrouwt heel wat sympathieker in de oren dan een kerk die de dingen over God zeker weet. Maar hoe ziet een theologie eruit die haar zekerheid over God inruilt voor het vertrouwen in Hem?

Geloof & Kerkvrijdag, 20 januari 2012

Preses Duitse kerken: wees solidair met Israël

Berlijn | Ds. Nikolaus Schneider, raadsvoorzitter van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), heeft christenen opgeroepen solidair te blijven met Israël. Hij hield een lezing op een studiedag in Berlijn over de verhouding tussen kerk en Israël.

Sportvrijdag, 20 januari 2012

Shorttrackster Soet tevreden met zesde stek

Innsbruck | Shorttrackster Aafke Soet is gisteren bij de Jeugd Olympische Winterspelen in Innsbruck op de 500 meter op de zesde plaats geëindigd. De Heerenveense zette een tijd neer van 46,98 seconden. Soet vocht in de kwartfinales opnieuw een duel uit met Arianne Sighel, de dochter van Roberto Sighel. ,,Toen kwam ik er niet voorbij, nu wel. Ik bereidde nu een goede aanval voor”, aldus de tevreden Friezin. IJshockeyster Julie Zwarthoed won goud op het onderdeel skills challenge.

Sportvrijdag, 20 januari 2012

TVV Appelscha groeit tegen de stroom in

Appelscha | De dalende trend in het tafeltennis in district Noord zet zich voort. Sinds begin dit jaar tellen de noordelijke clubs nog maar (ruim) tweeduizend leden. Tafeltennisvereniging Appelscha vormt een positieve uitzondering. Van alle tafeltennisverenigingen in Nederland steeg het ledenaantal van Appelscha het snelst: van 27 leden eind 2010 naar 43 leden eind 2011. Als beloning krijgt de vereniging binnenkort een nieuwe iPONG tafel bezorgd van de tafeltennisbond.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties