De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 20 februari 2006.

Bijschriftmaandag, 20 februari 2006

Dienen

Lezen we dat goed? Melchisedek, koning van Salem en priester van de allerhoogste God, brengt Abram brood en wijn.

Cultuurmaandag, 20 februari 2006

Vier artiesten op festival Hark 2006

Nijland - Het festival Hark in Nijland beleeft dit jaar zijn tweede editie met optredens van vier artiesten. Dat heeft de organisatie van het festival bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 20 februari 2006

Kurt Weill stelt hoge eisen aan Animato

Het theaterkoor Animato, opgericht in 1957, heeft een reputatie en niveau opgebouwd, die niet meer uit het culturele leven van Leeuwarden en de provincie Fryslân zijn weg te denken. Vooral in het laatste decennium heeft men steeds in samenwerking met het Noord Philharmonisch Orkest de grenzen verlegd. Sinds juni van het vorige jaar staat het uit ruim zestig leden tellende ensemble onder leiding van de nieuwe dirigent Johan Huitema.

Cultuurmaandag, 20 februari 2006

Een glasheldere polyfonie

Het tweede deel van de Noordelijke Kamermuziek Serie is gewijd aan Sjostakovitsj en wel simpel om het feit dat hij honderd jaar geleden werd geboren. In drie concerten staan respectievelijk de strijkkwartetten, de bezettingen met strijkers en piano en de pianomuziek centraal.

Economiemaandag, 20 februari 2006

Dagje innoveren

IJlst - Briljante vindingen komen spontaan, denken mensen vaak. Maar er zijn wel degelijk methoden voor bedrijven om innovatie aan te pakken. Het TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN) geeft hierover workshops. Maar de subsidiekraan is inmiddels dicht. Eind februari is de laatste kans voor bedrijven om het motto ‘innoveren kan je leren’ in de praktijk te brengen.

Hoofdartikelmaandag, 20 februari 2006

Gemeenteraadsverkiezingen…

Het is verkiezingstijd en dan gebeuren er gekke dingen. Zoals de namen van Tweede-Kamerleden op kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen die 7 maart gehouden worden. De meeste van die Kamerleden die op de kandidatenlijst staan, denken er niet aan om daadwerkelijk in de raad te gaan zitten. Dat is een merkwaardige situatie: niet de bereidheid hebben om in de raad te gaan zitten, maar toch op de lijst gaan staan. ‘Lijstduwer’ heet zo’n kandidaat, maar in feite is het nepperij. Het zijn ook niet de eerste de beste die aan deze vorm van kiezersbedrog meedoen. D66, de partij van de bestuurlijke vernieuwing, maakt het helemaal bont. Die heeft vier landelijke politici kandidaat gesteld voor de raden van de gemeenten waarin zij wonen. De VVD doet ook mee; bijvoorbeeld Tweede-Kamervoorzitter Weisglas staat op een lijst. Zelfs minister Peijs van het CDA heeft zich kandidaat gesteld, in Utrecht. Eigenlijk zouden CDA-aanhangers in die gemeente eens massaal de naam van lijstduwer Karla Peijs moeten aankruisen. De minister wordt dan in de raad gekozen door voorkeursstemmen en moet dan zeggen: ‘Oh nee hoor, dat doe ik niet, dat is nooit de bedoeling geweest…’

Regiomaandag, 20 februari 2006

Kollumerzwaag wil écht centrum

Kollumerzwaag – Een weg van noord naar zuid en eentje van oost naar west. Dat was tot de jaren zeventig ongeveer het dorp Kollumerzwaag. De afgelopen dertig jaar zijn er veel nieuwe wijken bijgekomen. Het dorp is gegroeid. Een echt centrum heeft Kollumerzwaag echter nog steeds niet. En daar moet verandering in komen, vindt een initiatiefgroep.

Regiomaandag, 20 februari 2006

Fryslân voorloper in weerkundig onderzoek

Leeuwarden - Al eeuwen zijn mensen uit liefhebberij geďnteresseerd in het weer. Waren het in de zestiende eeuw vooral boeren die hun waarnemingen vastlegden, later volgden ook predikanten, onderwijzers en professoren. Op het terrein van weerkundig onderzoek stond Fryslân hoog aangeschreven. Sociaal geograaf Jan Buisman heeft voor het samenstellen van deel vijf van de monumentale serie Duizend jaar weer, wind en water in de lage landen dankbaar gebruik gemaakt van de informatie van deze zestiende- en zeventiende-eeuwse weeramateurs.

Regiomaandag, 20 februari 2006

Even nostalgisch terug reizen in de tijd

Appelscha - ,,Mooi hč’’, reageert Henk Jongsma, voorzitter van de historische vereniging Appelscha e.o. op de collectie van de Stichting Friesch Openbaar Vervoer Museum. Buskaartjes, uniformen, diploma’s, schaalmodellen van bussen en trams, halteborden, versnellingen, personeelsbladen en nog vele andere spullen van de voormalige busbedrijven uit de vier noordelijke provincies zijn de komende twee weken te bewonderen in de Hoolten Klinte.

Regiomaandag, 20 februari 2006

FNP Wymbrits wil bus in dorp houden, maar eigen statenfractie ligt dwars

Woudsend – Met vereende krachten trekt lijstduwer Wout Zijlstra, de voormalige sterkste man van de wereld, een antieke FRAM-bus een paar meter door het centrum van Woudsend. In het gele voertuig uit het busmuseum uit Ouwsterhaule toert de lokale afdeling van de FNP een paar weken door de gemeente, om op symbolische wijze stemmen te trekken. Met de campagne ‘Kom yn de bus’ wijst de FNP erop dat ze zich inzet tegen het verdwijnen van de bus uit de dorpskernen.

Geloof & Kerkmaandag, 20 februari 2006

‘Profetisch spreken onmogelijk’

Beetsterzwaag – Een profetische rol is niet meer weggelegd voor de hedendaagse kerken. Het ontbreekt hen aan de mogelijkheid om verkondigend te spreken omdat ze hun beide opdrachten door elkaar halen: de verkondiging en het christelijk leven.

Geloof & Kerkmaandag, 20 februari 2006

De koning wachtte op de nummer laatst

In de handleiding van het IOC voor het organisatie comité TOROC in Turijn staat het volgende vermeld: Er moet geestelijke ondersteuning worden verleend in de Olympische dorpen, daartoe kunnen, diensten, shows en ontmoetingen behoren. Dit is dus allemaal officieel vastgelegd. Ook aan toekomstige organisaties moet dit worden getoond.

Weermaandag, 20 februari 2006

Koude noordoostenwind

Vandaag overheerst de bewolking, maar blijft het wel droog. Het voelt kouder aan dan de werkelijke 4 graden. Vannacht vriest het een graadje en is er kans op een heel klein beetje lichte sneeuw. Morgen is er eveneens veel bewolking en kans op een licht sneeuwbuitje. Het wordt 3 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties