De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 20 november 2006.

Cultuurmaandag, 20 november 2006

Vier koren geplaatst voor Nederlands Koorfestival

Joure - Vrouwenkoor Fammuze uit Leeuwarden, close harmonygroep Vocal Chain uit Franeker, Trail ans Error uit Drachten en Jong Vrouwenkoor Roxie uit Groningen hebben zich geplaatst voor de halve finale van het Nederlands Koorfestival. De koren traden zaterdag op in Joure tijdens de noordelijke voorronden van het tweejaarlijkse nationale festival.

Cultuurmaandag, 20 november 2006

Jubilarissen van Crescendo Drachten onderscheiden

Drachten - De Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) heeft zaterdag tien leden van CMV Crescendo uit Drachten onderscheiden. Bondsvoorzitter Durk Dam speldde de onderscheidingen op tijdens een concert in de Oase, waarmee het negentigjarig bestaan van de vereniging werd gevierd.

Cultuurmaandag, 20 november 2006

Haydns ‘Schöpfung’: een en al blijheid

Of het helemaal volgens het boekje was, mag worden betwijfeld, maar de zoen van Eva aan Adam was een passende bekroning op het laatste duet van Die Schöpfung (Hob. XXI, 2) van Joseph Haydn (1732-1809). Het was ook tekenend voor de ontspannen sfeer die kenmerkend was voor de uitvoering van dit oratorium, gistermiddag in de Bolswarder Martinikerk.

Regiomaandag, 20 november 2006

Zwarte Piet zijn kun je niet leren, ’t zit in je

Ureterp - Tal van stunts heeft hij uitgehaald. Zoals die keer dat hij met Sinterklaas met een helikopter van de landmacht op een schooltje in Frieschepalen arriveerde. Maar aan alles komt een eind. Na 45 jaar, waarvan 35 jaar als hoofdpiet van Ureterp, houdt Renze Schut het voor gezien als Zwarte Piet. ,,Het wordt tijd dat wat jong spul het overneemt. Je moet een keer een stap terugdoen”, zegt de 67-jarige Ureterper.

Regiomaandag, 20 november 2006

Proef met fosfaat moet visserij helpen

Harlingen - Helder water bevat weinig water voor vissen en drukt dus de visvangst. Daarom willen vissers graag troebeler water. Waterschappen zouden minder intensief moeten reinigen. Of er zou zelfs fosfaat aan zeewater moeten worden toevoegd.

Regiomaandag, 20 november 2006

Licht, ruim en gezellig cultureel hart

Oosterwolde - Wie langs de Quadoelenweg in Oosterwolde loopt, ziet op de plek van de oude sportvelden vier gebouwen op een rij staan. Het is weinig opvallende nieuwbouw, van buiten gezien, maar om die buitenkant gaat het niet. Bij de multifunctionele accommodatie (MFA) Oosterwolde draait alles om wat er binnen gebeurt.

Regiomaandag, 20 november 2006

Niet meer kanker rond mast

Tjerkgaast - Het aantal ziektegevallen door kanker in de dorpen Tjerkgaast, Sint Nicolaasga, Idskenhuizen en Doniaga wijkt niet duidelijk aantoonbaar af van het landelijk gemiddelde. Dat blijkt volgens de gemeente Skarsterlân uit vijfjaarlijks gezondheidsonderzoek van de GGD Fryslân. Bewoners van de dorpen zijn gedeeltelijk gerustgesteld. Ze blijven vrezen voor schadelijke gevolgen van de zendmast in Spannenburg.

Geloof & Kerkmaandag, 20 november 2006

De Geus: betaalde baan blijft beste weg


Sportmaandag, 20 november 2006

Balans terug bij Heerenveen

Waalwijk - Zeven punten uit drie wedstrijden. Dat is de oogst van SC Heerenveen tot nu toe in november. Zaterdagavond in Waalwijk werd moeiteloos de winst gepakt tegen een onthutsend zwak RKC. De eindstand was al ver voor rust bereikt. Daardoor kunnen de Friezen zich redelijk ontspannen voorbereiden op het UEFA Cupduel tegen Parma.

Sportmaandag, 20 november 2006

Emi Nieuwenhuis krijgt Zilveren Wiel

Surhuisterveen - Emi Nieuwenhuis uit Surhuisterveen is zaterdag onderscheiden met het Zilveren Wiel, een onderscheiding van de Koninklijke Nederlandsche Wielrenunie (KNWU). Nieuwenhuis kreeg de onderscheiding uit handen van bestuurslid Jan Jongsma van de wielerbond vanwege zijn verdiensten in de wielersport. Nieuwenhuis kreeg de onderscheiding op de feestelijke receptie van wielercomité van Surhuisterveen, die werd gehouden naar aanleiding van het 25-jarig jubileumjaar van de Feanster profronde.

Sportmaandag, 20 november 2006

Turners Sportstad Heerenveen winnen Team Cup

Veldhoven - De turners van Sportstad Heerenveen hebben gisteren in Veldhoven beslag gelegd op de Nationale Team Cup. De inbreng van de Lemster broers Epke en Herre Zonderland gaf daarbij de doorslag; het Friese team was in Veldhoven een maatje te groot voor de concurrentie.

Sportmaandag, 20 november 2006

Heideman is niet te verslaan in de sprint

Assen - Het lijkt een eentonig verhaal te worden dit seizoen, maar marathonschaatser Jan Maarten Heideman won zaterdag in Assen opnieuw de sprint van het hele peloton. De schaatser uit Oldebroek kreeg met zijn vijfde overwinning van dit seizoen het oranje leiderspak nog steviger om de schouders. De Fransman Cédric Michaud werd opnieuw tweede en blijft ook tweede in het klassement. Arjan Stroetinga uit Oldeberkoop werd in het groen van BAM knap derde.

Sportmaandag, 20 november 2006

‘BCD-gevoel’ is hét geheim van Drachten

Drachten - Dick Boersma moet voor eigen publiek in Drachten de finale van de districtskampioenschappen badminton het hoofd buigen voor oud-Leeuwarder Lennart Wolthoff, die nu uitkomt voor het Groninger Amor. En Judith Blom moet op het beslissende moment in een poule net als clubgenote Yvonne Drost uit Hoogeveen een meerdere erkennen in Esther Kuilman, ook al van Amor. Het laatste stapje blijkt voor de BCD’ers net even het verschil tussen spelen in de derde of tweede divisie.

Sportmaandag, 20 november 2006

Flyers delft twee keer het onderspit

Leeuwarden - De ijshockeyers van Vadeko Flyers hebben opnieuw verliezen geleden in de bekercompetitie. De Heerenveeners gingen zowel in eigen huis tegen landskampioen Hatulek Emperors als uit bij Destil Trappers onderuit. Door de nederlagen is de formatie van Brian de Bruyn de rode lantaarndrager met slechts één overwinning uit vier wedstrijden.

Sportmaandag, 20 november 2006

Ritsma eindigt in de achterhoede

Utrecht - Rintje Ritsma is bij schaatswedstrijden in Utrecht om de City Bokaal opnieuw in de achterhoede geëindigd. De Lemster werd in de strijd de City Bokaal op de Vegtsebanen 23ste op de 500 meter. De tijden van de meervoudig wereldkampioen allround waren 38.54 en 38.68. De 500 meter werd gewonnen door Alexander Oltrop (Groningen) in 37.02 en 36.52.

Sportmaandag, 20 november 2006

Wervelwind waait naar Breeders Crown

Wolvega - Een klassering, daarmee zou Robin Bakker al tevreden zijn geweest. Maar het werd meer, in de Breeders Crown voor tweejarigen klopte hij de favoriet Wout Wielinga op de streep. Zijn per start verbeterende merrie pakte op de Drafbaan van Wolvega de belangrijkste zege tijdens de massaal bezochte WS Fish International meeting.

Sportmaandag, 20 november 2006

Aris ligt op schema na zege bij Nijmegen

Nijmegen - Er is dit seizoen geen peil te trekken op de prestaties van Woon!Aris. Zaterdag tegen Matrixx Magixx hadden de Leeuwarder basketballers twee sterke periodes en dat was genoeg om de dip in het derde kwart te compenseren. Zo werd in Nijmegen een knappe overwinning behaald. Met vier zeges en zes nederlagen na één competitieronde ligt de ‘Mickey Mouse’ van de eredivisie op schema voor de play-offs.

Sportmaandag, 20 november 2006

Goede tijden, slechte tijden voor SC Joure

Joure - Van de Friese hoofdklassers in het amateurvoetbal lijkt SC Joure het dit seizoen het moeilijkste te gaan krijgen. De zondaghoofdklasser, die sinds 2002 op het hoogste niveau uitkomt, wacht al tien wedstrijden op de eerste overwinning. En daarmee is het lustrumjaar bepaald nog geen feest voor trainer Henk Konings en zijn gevolg. In de Friese derby tegen Sneek lukte het gisteren ook weer niet, al deed de uitslag de werkelijkheid wel geweld aan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties