De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 november 2007.

Cultuurdinsdag, 20 november 2007

Fries schrijfplankje onderzocht in Oxford

Leeuwarden - Een houten schrijfplankje uit de collectie van het Fries Museum gaat morgen voor wetenschappelijk onderzoek naar Oxford. Het plankje, dat dateert uit de eerste eeuw na Christus, is het oudste schriftdocument van Nederland. Het bevat een Latijnse tekst, die nu opnieuw wordt onderzocht.

Economiedinsdag, 20 november 2007

Nieuwe tik voor beurzen

Amsterdam - De effectenbeurzen hebben wereldwijd weer flinke tikken gekregen door de Amerikaanse kredietcrisis. De Amsterdamse AEX-index zakte onder de vijfhonderd punten. Daarmee is de hele jaarwinst van de index verdampt. Ook in de rest van Europa, in Amerika en in bijna heel Azië leden de beurzen onder de slechte berichten uit de VS.

Hoofdartikeldinsdag, 20 november 2007

Spanningen in het kabinet...

Gisteravond brandden tot laat de lichten bij minister-president Balkenende. Hij zat er niet alleen; zijn vicepremiers zaten er en ministers van CDA en PvdA. Het onderwerp waardoor het zo laat werd: het ontslagrecht. Vandaag, en wellicht morgen en overmorgen, zal het er weer over gaan. Het is immers niet te verwachten dat de hoofdrolspelers in het kabinet, de ministers Donner en Bos, snel zullen toegeven op hun standpunten. Donner is ervan overtuigd dat een andere regeling van het ontslagrecht een bijdrager is voor het aan het werk helpen van tweehonderdduizend werklozen en Bos duldt geen verslechtering van de regeling.

Regiodinsdag, 20 november 2007

‘Spoor kan veel meer treinen aan’

Den Haag - Over het spoor kunnen veel meer treinen rijden dan nu gedacht. Op de drukste tracés (in de Randstad) rijden nu twaalf treinen per uur. Door een reeks slimme aanpassingen kunnen hier al voor 2012 circa dertig treinen rijden. Dat zou betekenen dat op de drukke tracés het spoorboekje kan worden afgeschaft.

Regiodinsdag, 20 november 2007

Crone mag meer doen tegen alcohol

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden is een van de vijftien burgemeesters in Nederland die meer mogelijkheden krijgt om drankgebruik onder jongeren aan te pakken. Crone krijgt extra bevoegdheden en een bedrag van drie ton om twee controleurs aan te stellen. De proef gaat in op 1 januari van het komend jaar.

Regiodinsdag, 20 november 2007

Gomarus buigt zich over teksten van 50 Cent

Drachten - Het lijkt een leuk spelletje, een vrolijke noot voor de leerlingen van het Gomarus College in Drachten. Leerlingen van klas 2 van de havo/vwo-afdeling mogen raden welke muziekfragmenten hun gastdocent laat horen. Sommige leerlingen zitten lekker mee te zingen, anderen beginnen met hun hoofd heen en weer te schudden.

Regiodinsdag, 20 november 2007

‘Allemaal drie stappen vooruit!’

Boksum - ,,Welk dorp in Menaldumadeel heeft het grootste aantal inwoners?’’, leest wethouder Ineke Verdoner van Menaldumadeel van haar kaartje. ,,Pjieew’’, zucht de deelnemer aan het spel Doarp oan Set die tegenover haar zit. ,,Dat zou ik toch echt niet weten.’’ De wethouder glimlacht: ,,Ja, ik heb het makkelijk, ik kan zo alle antwoorden lezen.’’ Voor de wethouder begint het spelletje al aardig te wennen. Gisteravond leidde ze het voor de zevende keer. In negen dorpen in Menaldumadeel wordt de bijzondere spelavond met burgers en ambtenaren gehouden. Gisteravond was Boksum aan de beurt. ,,Ja, ik begin het nu een beetje door te krijgen hoor. Maar na de eerste avond was ik echt doodmoe.’’

Regiodinsdag, 20 november 2007

Iets eerder en langer schaatsen in Workum

Workum - Schaatsliefhebbers kunnen vanaf zaterdagmorgen weer terecht op de Merk in Workum. Net als twee jaar geleden wordt er op het plein een kunstijsbaan aangelegd. De IJsclub Workum hoopt wel op een voortvarender start dan toen. Door technische problemen duurde het in 2005 twee dagen voordat er op de baan gereden kon worden.

Regiodinsdag, 20 november 2007

Pubers gecheckt op overgewicht

Groningen - Alle dertien- en veertienjarigen uit de provincie Groningen worden voortaan jaarlijks gemeten en gewogen. In vier weken tijd bezoeken GGD-verpleegkundigen en artsen ruim zeventig scholen om de ruim zevenduizend pubers te onderzoeken op overgewicht.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 november 2007

‘Jeugd is meest intolerant’

Leeuwarden - Jongeren van verschillende levensbeschouwelijke groepen praten niet genoeg met elkaar en dat moet veranderen. Dat was de conclusie van de interreligieuze ontmoeting ‘In Vrijheid Verbonden’ gisteravond in de Marokkaanse moskee in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 november 2007

Bijbelboek Handelingen als Israël-gids

Acht theologen die verbonden zijn aan het Centrum voor Israëlstudies in Ede hebben studie gemaakt van de manier waarop er in de Handelingen van de Apostelen gesproken wordt over het Joodse volk. Hun conclusie: het Joodse volk is en blijft de eerst geadresseerde van het evangelie van Jezus Christus.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 november 2007

Sint & Klaas

Ruim veertig jongeren zaten afgelopen zondagochtend in de parochiekerk van Workum en het was voor de voorganger best een aardig gezicht de voorste banken gevuld te zien met een wat jonger publiek dan daar gewoonlijk zit. Bovendien deden de jongeren hun best om de hun opgedragen taken te volbrengen, waaronder een samenspraak van de oudere jongeren over de betekenis van geloven. De antwoorden op de vragen waren bijna te voorbeeldig. Dat neem ik de jongeren niet kwalijk want jong en oud heeft de gewoonte zich in de kerk voorbeeldig te gedragen. Als je als voorganger vragen stelt aan de gelovigen in de viering dan krijg je vrijwel altijd het gewenste antwoord. Het eerste goede antwoord is meestal Jezus en het tweede God.

Sportdinsdag, 20 november 2007

Twee Tsjechen voor Aris Friesland

Leeuwarden De Leeuwarder basketbalclub Aris Friesland heeft zich versterkt met Ctirad Klimanek en Roman Halik. Beide Tsjechen komen over van Nova Hut Ostrava. Klimanek (23) is een shooting forward van 1.96 meter, Halik (27) is een center en meet 2.16 meter.

Sportdinsdag, 20 november 2007

Eerste zege biljarter Jan Niek Beerstra

Leeuwarden Biljarter Jan Niek Beerstra heeft zijn eerste zege geboekt in de eerste divisie van de nationale competitie driebanden groot. De speler van Bierling de Schepper versloeg dit weekeinde zijn tegenstander Ger Windt van Le Grand uit Haarlem in 46 beurten met 45-39.

Sportdinsdag, 20 november 2007

Hooijboer teruggezet naar tweede selectie

Leeuwarden - Rick Hooijboer is door de technische leiding van Cambuur teruggezet naar de tweede selectie. Aanleiding was het niet zichtbaar dragen van de aanvoerdersband vrijdag tegen FC Haarlem. ,,Dergelijk gedrag kunnen wij niet tolereren, onacceptabel”, aldus Peter de Roo, manager voetbalzaken, ,,Voorlopig mag Hooijboer met het tweede meetrainen.” Hoelang dat ‘voorlopig’ is wilde De Roo niet zeggen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties