De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 20 november 2008.

Cultuurdonderdag, 20 november 2008

’n Meeuw wil af van de status van startend bedrijf

Leeuwarden - Productiehuis ’n Meeuw wil doorgroeien naar een volwassen organisatie. De theaterproducent die voorstellingen maakt door en voor jongeren bestaat inmiddels tien jaar, maar opereert volgens artistiek leider Hilde Mulder nog altijd als startende onderneming. ,,Doorgaan op dezelfde voet is niet vertrouwd”, zei Mulder gisteren in een hoorzitting over het provinciale cultuurbeleid.

Cultuurdonderdag, 20 november 2008

NT’s ‘Medea’: verpletterend mooi

Medea is hot. Dit seizoen wordt ze in ieder geval door twee grote toneelgezelschappen gespeeld, maar elk jaar is er wel ergens een gezelschap dat deze klassieker op zijn repertoire neemt. Al was het alleen maar om de actualiteit van de passionele moord en familie-eerwraak te spiegelen. Kennelijk is het voor actrices een grote uitdaging en eer om Medea te spelen, zoals het voor acteurs doorgaans een erkenning is om Hamlet te spelen.

Economiedonderdag, 20 november 2008

Geen aanvraag kortere werktijd Philips Drachten

Drachten - Het overleg tussen Philips in Drachten en vakbond CNV heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd. Een aanvraag voor werktijdverkorting voor personeel van de scheerapparatenfabriek is voorlopig niet aan de orde, zegt bestuurder Piet Fortuin van het CNV. Philips onderzoekt momenteel nog wat de mogelijkheden zijn. Het elektronicaconcern maakte vorige week bekend de productie van scheerapparaten in de fabriek in Drachten voor een periode van zes weken stil te leggen.

Hoofdartikeldonderdag, 20 november 2008

Nieuwe publieke omroepen...

Het wordt druk op de Nederlandse publieke omroep. In ieder geval vier aspirant-omroepen bereiden zich voor om hun entree te maken op de Nederlandse televisie. De vier zijn divers van aard en doel. Er is een organisatie bij die meer aandacht wil voor de Nederlandse moslim; er zijn dierenliefhebbers bij en zanger Gordon wil een ‘roze programma’ op televisie. Het initiatief tot de aspirant-omroep van de dierenliefhebbers heeft een politiek tintje, namelijk een relatie met de Partij voor de Dieren.

Regiodonderdag, 20 november 2008

Steden oneens met het cultuurbeleid

Leeuwarden - Franeker en Dokkum missen provinciale erkenning voor de miljoenen euro’s die ze de afgelopen jaren in culturele voorzieningen hebben gestoken.

Regiodonderdag, 20 november 2008

Van demonstreren naar concrete hulp

Heeg - Al bijna vijftien jaar zetten zeven vrouwen uit Heeg zich in voor vrede en wederopbouw in Kosovo. Gisteren kregen ze bezoek van Valdete Idrizi, de onderscheiden vredesactiviste uit Mitrovica.

Regiodonderdag, 20 november 2008

Eén beroemde zoon heeft De Zuidlanden alvast

Leeuwarden - Betrokkenen bij het nieuwe Leeuwarder stadsdeel De Zuidlanden metselden gisteren een plaquette in de brede school die er gebouwd wordt. Het markeert een nieuwe start op een plek met eeuwen historie. Die geschiedenis is vastgelegd in een boek. Door Arjen Bakker.

Regiodonderdag, 20 november 2008

‘Joure’ nodigt ‘Balk en Lemmer’ uit

Heerenveen - De fractievoorzitters van de gemeenteraden van Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat en de colleges van burgemeester en wethouders treffen elkaar volgende week donderdagavond in het Bolwerk in Sloten voor een eerste, oriënterend kennismakingsgesprek. ,,Wy binne útnoege foar in petear’’, bevestigde burgemeester Hoornstra van Gaasterlân-Sleat gisteravond desgevraagd in het gemeentehuis van Heerenveen tijdens een bijeenkomst over gemeentelijke herindeling volgens het Deense model.

Regiodonderdag, 20 november 2008

Staten: meer inzicht in prijs provinciehuis

Leeuwarden - Gedeputeerde Schokker gaat inzichtelijk maken of het nieuwe provinciehuis voor Fryslân relatief een duur gebouw wordt, of niet. De kosten voor de beoogde ver- en nieuwbouw worden vergeleken met die van provinciehuizen in andere provincies en met andere overheidsgebouwen.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 november 2008

Wakker worden en zingend op weg gaan

Als er een lied is dat in deze weken in vele kerken zal klinken en zeker aanstaande zondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, dan is het Op, waakt op, zo klink het luide, Gezang 262 uit het Liedboek voor de Kerken. Dr. Bernard Smilde over het bijzondere verhaal achter dit lied van dichter Philipp Nicolai.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 november 2008

‘Geef de wijken van PKN Drachten zelfstandigheid’

Drachten - Pas er voor op de kerkgemeenschap uit de wijk te halen, waarschuwde prof.dr. Henk de Roest onlangs. Kerkleden ervaren vooral betrokkenheid bij hun wijkgemeente. Voor vijf gemeenteleden van de Drachtster Oasekerk reden om te pleiten voor verzelfstandiging van de wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente Drachten.

Sportdonderdag, 20 november 2008

Tweede nederlaag Poepjes

Zouteland Iepie Poepjes uit Lemmer heeft op het Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen in het Zeeuwse Zoutelande de tweede nederlaag geleden. De Friezin verloor met wit van Vitalia Doumesh. De toppartij in de vijfde ronde tussen koploopster Nina Hoekman, met de witte schijven, en titelverdedigster Tanja Chub bleef in evenwicht. Het verschil tussen beiden bleef derhalve een punt.

Sportdonderdag, 20 november 2008

Yildirim dichtbij nieuwe Turkse club

Zwolle Ugur Yildirim lijkt opnieuw een contract te tekenen in Turkije. De 26-jarige middenvelder is dicht bij een akkoord met Kayseri Erciyesspor, hekkensluiter in de Turkse Tweede Divisie. Dat meldt voetbalweekblad Voetbal International. Yildirim hield de afgelopen weken zijn conditie op peil bij FC Zwolle, maar de enkelvoudig Nederlands international zag niets in een dienstverband bij de ploeg van trainer Jan Everse. Gesprekken met het Belgische SV Roeselare en FC Neftchi Baku uit Azerbeidzjan liepen op niets uit, waarna Erciyesspor zich meldde voor de middenvelder die afgelopen zomer Turkije nog verliet.In de zomer van 2007 stapte Yildirim over van SC Heerenveen naar Gaziantepspor, maar aan het begin van dit jaar verliet hij de club nadat hij maanden geen salaris had ontvangen. Sivasspor was zijn nieuwe club, maar daar vertrok Yildirim afgelopen zomer.

Sportdonderdag, 20 november 2008

Feyenoord - Heerenveen op 20 januari

Heerenveen Sportclub Heerenveen speelt de achtste finale van de KNVB Beker op dinsdag 20 januari in De Kuip tegen Feyenoord. Dat blijkt uit het speelschema dat de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) gisteren bekend heeft gemaakt. Het duel begint om 20.45 uur en wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden. Op woensdag 21 januari is NAC Breda - FC Groningen de livewedstrijd, een dag later gevolgd door ADO Den Haag - FC Twente. Van de andere duels wordt FC Dordrecht - De Graafschap op dinsdag (20.00 uur) afgewerkt. AZ - Achilles'29, FC Volendam - Excelsior, NEC - Sparta Rotterdam en Roda JC - Lienden staan woensdag geprogrammeerd.

Sportdonderdag, 20 november 2008

Zonderland zevende van de wereld

Leeuwarden Turner Epke Zonderland sluit het turnseizoen hoogstwaarschijnlijk af als de nummer zeven op de wereldranglijst voor het onderdeel rek. Dat blijkt uit de ranking die de internationale gymnastiekfederatie FIG gisteren publiceerde. Die is bijgewerkt na de laatste reguliere wereldbekerwedstrijd in Stuttgart afgelopen weekeinde, waar Zonderland door een val ook al de zevende plaats innam. Op brug staat de Lemster 32e, op andere onderdelen staat hij buiten de top 100. Dit komt omdat Zonderland dit seizoen door zijn schouderblessure niet of nauwelijks op andere onderdelen dan rek turnde. Op ringen staat Yuri van Gelder eerste, Jeffrey Wammes’ beste klassering is vierde op sprong. Wammes staat op vloer elfde, op rek twaalfde. Het turnseizoen wordt half december afgesloten met de wereldbekerfinales in Madrid.

Sportdonderdag, 20 november 2008

‘Ik heb mezelf twee maanden voor de gek gehouden’

Heerenveen - Alsof hij nooit weggeweest is, zo speelt Jacco Landman zijn wedstrijden bij Hajé Flyers. Hoewel nog maar kort geleden de motivatie om door te gaan helemaal weg was, neemt de 34-jarige Heerenvener nu zijn ijshockeyteam weer op sleeptouw. De drang om te presteren is groter dan ooit en ogenschijnlijk moeiteloos is hij aangehaakt bij de mannen die zich onder leiding van trainer-coach Chris Eimers manifesteren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties