De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van maandag, 20 december 2004.

Analysemaandag, 20 december 2004

Ethisch leiderschap in EU nodig

De dominante positie die de economie inneemt in de Europese Unie kan leiden tot gevaarlijke ontwikkelingen. De monocultuur in Brussel zorgt ervoor dat er te weinig aandacht is voor de complexiteit en diversiteit van de Europese cultuur en van de godsdienstige achtergronden, stelt J. Verstraeten. Als oplossing bepleit hij onder meer een ethische herwaardering van leiderschap, van ,,mensen die de hand in de spaken van het wiel van de geschiedenis kunnen en durven te steken’’.

Bijschriftmaandag, 20 december 2004

Wereldwijd

Wat moeten we ermee aan?

Cultuurmaandag, 20 december 2004

Onvergetelijk verjaardagsfeestje voor De Harmonie

,,Lang zal ie leven, lang zal ie leven… Hieperdepiep hoera!’’ De Harmonie is jarig en geeft een prachtig feestje ter gelegenheid van tien jaar theater in de Friese hoofdstad in een van de mooiste schouwburgen van Nederland.

Cultuurmaandag, 20 december 2004

Werelddansen met 10.000 volt

Een dansprogramma beginnen met een gezongen psalm, is wel erg statisch. Helemaal als deze uit het koele Zweedse noorden komt. De bedenker en producent van het nieuwe programma van het Danstheater, Maurits van Geel doet het en daarmee laat hij het programma 10.000 volt heel stijlvol, bij bijna nul beginnen.

Dossiermaandag, 20 december 2004

Vol verwachting klopt ...


Economiemaandag, 20 december 2004

Spinder sluit kantoor Drachten

Harkema/Drachten – Meubel- en fietsdragerfabrikant Spinder Products concentreert al zijn activiteiten in de productievestiging in Harkema. Het hoofdkantoor in Drachten en de expeditievestiging in Surhuisterveen gaan dicht.

Hoofdartikelmaandag, 20 december 2004

Rouvoet en de prijs

De parlementaire pers heeft André Rouvoet, leider van de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, verkozen tot beste politicus van het jaar. De politieke stijl van Rouvoet, die blijkt uit bijvoorbeeld zijn afkeer van politieke spelletjes, is een van de belangrijkste redenen om hem te verkiezen. Ook wordt gewaardeerd de wijze waarop Rouvoet in de ‘donkere dagen’ waarin ons land verkeert, optreedt.

Regiomaandag, 20 december 2004

Gladheid grote hinder voor wegverkeer

Leeuwarden – Gladheid heeft vanochtend en het afgelopen weekeinde het verkeer in Fryslân ernstig gehinderd. De politie meldt dat vanochtend minstens acht aanrijdingen plaatsvonden. Hierbij vielen vier gewonden.De ongevallen vonden plaats bij Heerenveen, Nijland, Anjum, Siegerswoude, Lutkewierum en Engwierum. Op de A7 bij Nijland raakte een auto te water. De twee inzittenden zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Regiomaandag, 20 december 2004

Wetterskip decimeert brasemstand De Leijen

Rottevalle – Friese beroepsvissers gaan deze week in opdracht van Wetterskip Fryslân de brasempopulatie in De Leijen uitdunnen. Deze ‘beheersvisserij’ is nodig om de waterkwaliteit en de algehele ecologische toestand van het boezemmeer tussen Rottevalle en Eastermar te verbeteren. Het terugdringen van de brasemstand heeft als gevolg dat het water helderder wordt.

Regiomaandag, 20 december 2004

Consument koopt pas op laatste moment

Leeuwarden – De consument doet zijn inkopen voor de kerstdagen dit jaar op het laatste moment. Dit komt omdat de vakantie pas aan het einde van deze week begint en men eerder geen tijd heeft. Dit zijn althans de vermoedens van E. Bos van de Leeuwarder ondernemersvereniging Leon en de vice-voorzitter van de Drachtster winkeliersclub H en I. W. Blom.

Regiomaandag, 20 december 2004

Pure verbroedering in 2100 meter beton

Ferwoude/Gaast – Het is niet meer dan een strook beton van iets meer dan twee kilometer lengte, maar de toegevoegde waarde van het Nieuwe Binnenpaad tussen Gaast en Ferwoude is voor beide dorpen nauwelijks te bevatten. ,,Tuurlijk”, zegt schoolmeester Jan van Asperen uit Ferwoude zaterdag bij de opening van het pad, ,,Als je over de Oude Zeedijk gaat, is het ook nog geen vijf kilometer, maar dat is in de praktijk toch net te ver om zomaar eventjes in Gaast te gaan kijken. Nu ben je op de fiets in tien minuutjes ‘over’, en lopend in een half uurtje. Dat maakt voor de sociale binding een enorm verschil.”

Regiomaandag, 20 december 2004

Noorden profiteert van A31

Drachten/Schüttdorf – De noordelijke transportsector, maar ook het toeristenverkeer zal volop profiteren van de gisteren geopende Duitse autosnelweg A31 tussen het Ruhrgebied en Oost-Friesland. Nadeel is dat vrachtwagens per 1 januari tol moeten betalen.De nieuwe weg, waarvan gisteren het laatste deel werd geopend, voert van de Duitse A2 bij Bottrop naar het Oost-Friese Emden. De weg loopt parallel aan de Nederlandse grens.

Geloof & Kerkmaandag, 20 december 2004

Het Hemels Gelag: een gezellige chaos

Apeldoorn - ‘Een kerkdienst is knudde’, maar Het Hemels Gelag blijkt iets wat de jeugd niet wil missen. Op zondag 10 november 1996 werd in Apeldoorn voor het eerst Het Hemels Gelag gehouden. In het boek Het Hemels Gelag. Vernieuwend vieren tot op de bodem wordt beschreven, hoe en waarom het initiatief zo’n succes werd.

Geloof & Kerkmaandag, 20 december 2004

Over duiven en slangen in de vredesbeweging

De dissertatie van Beatrice de Graaf over de verhouding tussen het voormalige Oost-Duitsland, de Nederlandse kerken en de vredesbeweging tijdens de Koude Oorlog heeft veel stof doen opwaaien. Oud-staflid Albert van den Heuvel van de Wereldraad van Kerken, zelf een van de hoofdrolspelers, las het boek van De Graaf en blikt terug. Deel 1 van een tweeluik.

Sportmaandag, 20 december 2004

Jong doet oud onder Verbeek verbleken

Nijmegen – Als kroonprins had hij de oudste rechten om het pluche te mogen betreden, maar of de nieuwe koning – die er een schijnbaar genoegen in had om zich overal tegenaan te bemoeien – ook daadwerkelijk de meest geschikte man was om het land te gaan regeren? Dat was in januari van dit jaar bij de aanstelling van Gertjan Verbeek als nieuwe trainer van Sportclub Heerenveen de grote vraag. Slechts één ding stond vast, zei de voorzitter. ,,Njoggentjin jier mei Foppe is rêstiger as njoggentjin jier mei Verbeek.’’

Sportmaandag, 20 december 2004

Sneek sprokkelt weer punt

Sneek – De thuiswedstrijd van de volleybalsters van VC Sneek tegen Arke Pollux ging zaterdagavond als een nachtkaars uit.

Sportmaandag, 20 december 2004

Fierljeppers komen niet uit hun winterslaap

Zwaagwesteind e – Het indoor fierljepcentrum van John Burghout is er helemaal klaar voor, maar dat zijn de springers, getuige de magere opkomst, zeker nog niet. De eerste indoor fierljepwedstrijd in de geschiedenis trekt zaterdag, drie dagen voor de intrede van de winter, niet meer dan een twintigtal deelnemers.

Sportmaandag, 20 december 2004

‘De Beer’ is nog lang niet klaar met brullen

Heerenveen – Voorafgaand aan het seizoen sprak Rintje Ritsma voor het eerst openlijk over het stoppen met schaatsen. Als hij zich bij de NK allround van dit weekeinde niet zou plaatsen voor de EK allround, dan was de loopbaan ten einde. Vorige week kwam hij daarop terug. En ondanks het feit dat hij in Heerenveen dit weekeinde geen moment in de buurt kwam van de prijzen, gaat ‘De Beer uit Lemmer’ toch door.

Sportmaandag, 20 december 2004

Kramer wint, lacht en haalt schouders op

Heerenveen – Wat goed is, komt snel. Sven Kramer is er het levende bewijs van. Het achttienjarige schaatstalent uit Oudeschoot ontwikkelt zich sneller dan wie dan ook had verwacht. In Thialf transformeerde hij dit weekeinde van talentvol NK-deelnemer tot Nederlands kampioen. De mondiale schaatstop heeft er in Kramer een aanwinst bij.

Sportmaandag, 20 december 2004

Woon!Aris kan met goed gevoel kerst vieren

Almere - Het hoeft niet mooi, als we maar winnen. Dat was zaterdag de boodschap. En in een rommelige pot tegen Omniworld boekte Woon!Aris na drie nederlagen op rij eindelijk weer eens een zege. De Leeuwarder basketballers kunnen met een lekker gevoel de kerst doorbrengen.

Weermaandag, 20 december 2004

Vorst

Vanavond en vannacht komt het tot lichte vorst, -1 tot -4 graden. In het oosten en zuidoosten mogelijk -5 graden. Morgen koud met geregeld zon en temperaturen rond het vriespunt. Vooruitzichten: tijdelijk zachter met regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties