De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 20 december 2010.

Cultuurmaandag, 20 december 2010

Muziekfestival op Vlieland in mum van tijd uitverkocht

Vlieland - Festival Into the Great Wide Open op Vlieland is uitverkocht. De vijfduizend kaartjes voor het festival waren zaterdag binnen een kwartier uitverkocht. Welke acts en artiesten er op de derde editite van het festival komen, is nog onbekend. Om een eventuele btw-verhoging op culturele evenementen per 1 januari voor te zijn, besloot de organisatie al in december met de kaartverkoop te beginnen.

Hoofdartikelmaandag, 20 december 2010

De provinciale verkiezingen...

De provincie als bestuurslaag is niet bijster populair. Hoe Statenleden en gedeputeerden hun best ook doen om een beetje bekend te raken, het lukt de meesten niet. Tenminste, niet buiten het betrekkelijk kleine kringetje van bestuurders, subsidie-aanvragers, belangengroepen en dergelijke.

Regiomaandag, 20 december 2010

Ledenverlies bij de meeste natuurclubs

Leeuwarden - Het aantal leden en donateurs van natuur- en milieuorganisaties is dit jaar gedaald naar onder de vier miljoen. Ook in Fryslân hebben organisaties aanhang verloren, al groeit de Waddenzeevereniging tegen de trend in. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van VARA-programma Vroege Vogels.

Regiomaandag, 20 december 2010

Ondernemers starten een actie vóór de Centrale As

Dokkum - Ondernemers uit Noordoost-Fryslân roepen alle organisaties die voor de Centrale As zijn, dit kenbaar te maken bij de Raad van State.

Regiomaandag, 20 december 2010

Fusiekrant ‘Noordoost’ hoopt op meer abonnees

Dokkum - Het Nieuwblad Noordoost-Friesland, de fusiekrant van de Kollumer Courant en de Nieuwe Dockumer Courant, hoopt op meer abonnementen. De komende maanden zullen er wervingsacties worden opgezet om meer lezers te trekken.

Regiomaandag, 20 december 2010

‘Beginselen CDA duidelijker’

Sneek - Het CDA moet duidelijker kunnen maken waar de partij voor staat, in hedendaagse taal. Aan de jongeren - het CDJA - de taak dit uit te voeren. Dat is een van de conclusies na vier regiobijeenkomsten die CDA Fryslân heeft gehouden.

Regiomaandag, 20 december 2010

‘Voelen wat de slee doet; die heeft ’n eigen willetje’

Leeuwarden - Elke zaterdag trainen fanatieke priksleeërs van de vereniging DOV in de IJshal in Leeuwarden. Sommigen zitten al sinds hun vijfde op de ijsslee en doen mee met wedstrijden.

Geloof & Kerkmaandag, 20 december 2010

Onderzoek naar archieven misbruik begint spoedig

Haarlem - De onderzoekscommissie-Deetman start ,,binnenkort’’ met het archiefonderzoek binnen bisdommen, congregaties en ordes. Dat heeft een woordvoerder van de commissie dit weekend meegedeeld.

Geloof & Kerkmaandag, 20 december 2010

HSV is voor de hele kerk een welkome bijdrage

In de Grote Kerk in Dordrecht werd eerder deze maand de Herziene Statenvertaling gepresenteerd. Er wordt heel wat gezegd en geschreven over de nieuwe vertaling. Het Friesch Dagblad vroeg twee deskundigen om de HSV te beoordelen. Vandaag deel 2: het oordeel van prof. dr. Rochus Zuurmond, emeritus hoogleraar Bijbelse theologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Sportmaandag, 20 december 2010

Heerenveen sluit jaar met goed gevoel af

Heerenveen - Met een goed gevoel heeft sc Heerenveen zaterdagavond afscheid genomen van het kalenderjaar 2010. De gemankeerde formatie van De Graafschap was geen partij voor de formatie van Ron Jans. De uitvoering was niet top, het resultaat maximaal en dat geeft vertrouwen voor de tweede helft.

Sportmaandag, 20 december 2010

‘Na de winter knokken voor de vijfde plaats’

Heerenveen - Het was zaterdag een koude feestelijke dag voor sc Heerenveen. Met dertig punten sloot de formatie van trainer Ron Jans de eerste helft van de competitie (negentien duels) af met een zevende plaats. Maar het was in meerdere opzichten feest in het Abe Lenstra stadion. Michel Breuer speelde zijn driehonderdste wedstrijd in het betaald voetbal en Luciano Narsingh scoorde (twee keer) opnieuw. En dan was daar nog het competitiedebuut van de 25-jarige Igor Djuric.

Sportmaandag, 20 december 2010

Basketballers Aris sluiten 2010 af met enorme stunt

Leeuwarden - Vuurwerk en stunten. Dat gaat zo tegen het einde van het jaar normaliter niet goed samen. Maar de basketballers van De Friesland Aris bewezen zaterdagavond dat het soms wel degelijk goed samen kan gaan. Want vuurwerk, daar zorgden de Leeuwarders zaterdagavond in de noordelijke basketbalderby tegen landskampioen Groningen voor. Ze beloonden zichzelf, het uitzinnige thuispubliek in het Kalverdijkje en coach Pete Miller met een enorme stunt: winst (83-78) tegen de Groningers, voor het eerst in 23 (!)) wedstrijden.

Sportmaandag, 20 december 2010

‘Crashed Ice’, een sport voor bikkels

Je kunt een sport sponsoren, maar je kunt natuurlijk ook een compleet nieuwe sport bedenken. Zie daar, het fenomeen ‘Red Bull Crashed Ice’. Het laat zich het best omschrijven als een mix van snowboardcross, ijshockey en ski-afdaling. En dat op een op een bobsleebaan lijkend parkoers. De sport moet deze winter ook Nederland gaan veroveren: in februari wordt in Valkenburg een zogeheten Crashed Ice-wedstrijd gehouden, in Heerenveen was zaterdag een kwalificatie. Het Friesch Dagblad nam een kijkje in Thialf.

Sportmaandag, 20 december 2010

Op de klepel beschouwd

Op de valreep van het oude jaar heeft Johan Cruijff een nieuwe trend gelanceerd in de Nederlandse voetbalwereld: de ledenraad met zoveel mogelijk oud-spelers van de club, ter bewaking van de clubcultuur.

Sportmaandag, 20 december 2010

‘Voetbal moet niet een tocht naar Nova Zembla worden’

De Arena mag dan een veelbesproken dak hebben: de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord werd gisterochtend toch afgelast door de KNVB. Vanwege de hevige sneeuwval voorzagen politie en de gemeente Amsterdam ernstige verkeersproblemen rond het stadion. Bovendien zouden veel supporters vanwege het beperkte treinverkeer tussen Utrecht en de hoofdstad sowieso niet bij het duel kunnen zijn. Een logische beslissing?

Sportmaandag, 20 december 2010

SCO houdt Mid Fryslân eronder

Wolvega - De doelpunten waren gistermiddag duur in sporthal De Steense in Wolvega waar SCO door een marginale en ‘lelijke’ zege op Mid Fryslân aansluiting vond met de middenmoot van de hoofdklasse A. ,,Dit hiene wy nedich”, zei SCO-trainer Sjoerd Jan Pool. ,,Wy moatte sjen oft wy deryn bliuwe.”

Sportmaandag, 20 december 2010

Drie hoofdnummers voor Dion Tesselaar

Wolvega - Er zijn van die dagen dat alles lukt. Dion Tesselaar had zaterdag zo'n dag. Op de drafbaan Victoria Park in Wolvega won hij drie van de vijf hoofdnummers. De trainer uit Oudeschoot bleef desondanks een perfectionist. ,,Met iets meer geluk waren het vandaag vier zeges geweest.’’

Sportmaandag, 20 december 2010

Vos voelt zich prima thuis in bos van Oranjewoud

Oranjewoud - Jan Jouke Vos heeft gisteren de tiende kerstcross van Oranjewoud op zijn gebracht. De atleet uit Heerenveen liep de ruime tien kilometer in een tijd van 39,10 minuten. Achter hem eindigde Jan Stuursma uit Sappermeer op de tweede plek in 40,33 voor Teake Kerckhoffs (Appelscha) die er nog een minuut en drie seconden langer over deed.

Sportmaandag, 20 december 2010

Voetbalvereniging Rood Geel wordt een zaterdagclub

Leeuwarden - Voetbalvereniging Rood Geel uit Leeuwarden wordt vanaf volgend seizoen een zaterdagclub. Dat heeft het bestuur dit weekeinde besloten nadat is gebleken dat er geen draagvlak meer is voor een prestatiegericht eerste elftal op de zondag. Zondagvoetbal bij Rood Geel blijft wel mogelijk, maar dan alleen in zogenaamde rest-seniorenelftallen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties