De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 20 december 2012.

Achtergronddonderdag, 20 december 2012

Uit de fuik van bestuurlijke spaghetti

Het beheer en bestuur van de wadden is enorm versnipperd. Zo werd Arjan Berkhuysen voor een simpel aanvraagje voor een visonderzoek op Terschelling van het kastje naar de muur gestuurd.

Cultuurdonderdag, 20 december 2012

Schierstins ‘Monument van de Maand’

Feanwâlden | De Schierstins in Feanwâlden is door Stichting Open Monumentendag uitgeroepen tot Open Monument van de Maand januari. De stins is daarom op 5 januari voor iedereen gratis toegankelijk.

Cultuurdonderdag, 20 december 2012

Acteertalent gezocht voor Friese dramaserie

Leeuwarden | Omrop Fryslân en Tryater zijn op zoek naar acteertalent voor de nieuwe Friese dramaserie De Keet. De serie gaat over een negentienjarige jongen, de gangmaker van een jongerenkeet op het Friese platteland, die door een verkeersongeluk verlamd raakt.

Cultuurdonderdag, 20 december 2012

Steven de Jong verfilmt pestroman ‘Stuk’

Leeuwarden | Steven de Jong gaat een jeugdthriller maken over pesten. Dat meldt hij op zijn website. De regisseur wil het boek Stuk uit 2008 van Judith Visser verfilmen. Het roman gaat over een meisje dat wordt gepest en zich steeds vreemder gaat gedragen.

Economiedonderdag, 20 december 2012

Aegon en Santander bundelen hun krachten

Den Haag | Aegon slaat de handen ineen met Banco Santander. De verzekeraar is een langjarige samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de grootste bank van Spanje voor de distributie van levens- en schadeverzekeringen via de 4600 bankfilialen van Santander. Aegon meldde twee joint ventures op te richten. De Nederlandse verzekeraar neemt daarbij voor 220 miljoen euro een belang van 51 procent in zowel een levens- als een schadeverzekeringsmaatschappij.

Hoofdartikeldonderdag, 20 december 2012

Een akkoord is geen doel op zich

Wie het zag, moet zijn wenkbrauwen wel gefronst hebben. Mark Rutte en Diederik Samsom die bijna springend van blijdschap het regeerakkoord verdedigden bij Pauw en Witteman. In datzelfde programma zei Samsom deze week dat hij daar spijt van had. Hij en Rutte hadden te weinig uitgestraald dat het regeerakkoord vol met vervelende maatregelen staat. Maar ze waren er zo enthousiast over dat ze er uit waren gekomen, en voor Nederlandse begrippen ook nog heel snel, dat ze de inhoud even waren vergeten.

Regiodonderdag, 20 december 2012

Afscheidsbijeenkomst blijkt toch een feest: De Toverbal blijft

Het zou een afscheid worden, gisteren op azc-school obs De Toverbal in Sint Annaparochie. Maar daags ervoor besloot het COA dat het azc toch open blijft. De leerkrachten moeten dus hals-over-kop terugverhuizen.

Regiodonderdag, 20 december 2012

Provincie komt ook in actie voor Omrop Fryslân

Leeuwarden | De provincie Fryslân wil er alles aan doen om de bijzondere status van Omrop Fryslân te beschermen. Provinciale Staten vrezen dat de kabinetsplannen voor de regionale omroepen - ze onderbrengen op een derde landelijk net - zullen betekenen dat Omrop Fryslân het onderscheidende profiel zal verliezen. Als enige regionale omroep in de tweede rijkstaal heeft Omrop Fryslân recht op speciale status en financiering. Daartoe heeft Nederland zich ook in verdragen verplicht. Provinciale Staten hebben een motie hierover unaniem aangenomen, en vragen GS om alle betrokkenen hiervan te overtuigen.

Regiodonderdag, 20 december 2012

Fryslân reserveert 50 miljoen euro voor Thialf

Leeuwarden | Provinciale Staten van Fryslân hebben 50 miljoen euro gereserveerd voor een nieuw ijsstadion Thialf op de huidige locatie. Dit besluit betekent niet dat daarmee ook zeker een aparte trainingsijsbaan voor topsporters komt, naast de wedstrijd- annex recreatiebaan. Om die tweede baan mogelijk te maken zouden het rijk en marktpartijen de resterende 56 miljoen euro op het kleed moeten leggen.

Regiodonderdag, 20 december 2012

Fred Teeven niet blij met noodopvang uitgeprocedeerden Drachten

Drachten | Smallingerland gaat definitief uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen. B en W stellen bijna 62.000 euro uit WMO-gelden beschikbaar aan Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland voor noodopvang van mensen die geen kans meer maken op een verblijfsvergunning. Zij krijgen de komende vier maanden onderdak, eten en drinken en andere ondersteuning.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 december 2012

Veel draagvlak voor Kerstontmoeting in Harkema

Harkema | Voor het eerst wordt in Harkema dit jaar een gezamenlijke Kerstontmoeting gehouden in de openlucht. De ontmoeting zaterdagavond op het Ds. Tiesingaplein is een initiatief van Melle Brouwer en Jacob Jan Beukema uit Harkema en wordt gedragen door beide kerken in het dorp.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 december 2012

Focus op schuldhulpmaatjes in Noordoost-Fryslân

Kollum/Utrecht | Het project Diaconaal Vertrouwenspersoon (DVP) in Noordoost-Fryslân stopt definitief per 1 januari. Er zijn niet genoeg financiën om het in de huidige vorm voort te zetten, aldus Wim den Braber, verantwoordelijk voor het Maatschappelijk Activeringswerk van de Protestantse Kerk in Nederland.

Sportdonderdag, 20 december 2012

Bob de Vries voor twee wedstrijden geschorst

Leeuwarden | Bob de Vries is door de KNSB voor de komende twee competitiewedstrijden van de KPN Marathon Cup geschorst. Dit naar aanleiding van de rode kaart, die de BAM-rijder afgelopen zaterdag kreeg tijdens de elfde wedstrijd in Breda. De Vries maakte tijdens de wedstrijd een slaande beweging naar een andere rijder.

Sportdonderdag, 20 december 2012

VC Sneek uitgeschakeld in achtste finales beker

Meijel | De volleybalsters van VC Sneek hebben gisteravond in het noord-Limburgse Meijel een kansloze nederlaag geleden in de achtste finales van het bekertoernooi tegen Peelpush. In sporthal de Korrëf werd het 3-0 (25-17, 25-14 en 25-23) voor de thuisclub.

Sportdonderdag, 20 december 2012

Aris verrast met zege op Groningen

Leeuwarden | Aris Leeuwarden heeft gisteravond een verassende overwinning geboekt op GasTerra Flames uit Groningen. De Leeuwarders zetten hun reeks van vier winstpartijen kracht bij met een zege op de nummer drie in de eredivisie (78-71).

Sportdonderdag, 20 december 2012

Jammer: jammer voor Heerenveen, maar nu speel ik voor Feyenoord

Heerenveen - Nee, dat uitgerekend hij degene was die sc Heerenveen het laatste zetje zou geven, had Daryl Janmaat niet verwacht. De rechtsback, vorig seizoen nog spelend in het blauw-wit in plaats van rood-wit, was pas de tiende man die in de strafschoppenserie oog in oog met oud-collega Kristoffer Nordfeldt stond. De Feyenoorder kende echter geen mededogen met zijn ex-werkgever en joeg de baal zonder enig spoortje van twijfel in de rechterkruising.

Sportdonderdag, 20 december 2012

Geluk laat Heerenveen bij loterij in steek

Heerenveen | Heerenveen was gisteravond in de achtste finales van het KNVB bekertoernooi dicht bij een stunt. Met dank aan Feyenoord, maar in de loterij van de strafschoppenreeks was het geluk op.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties