De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 20 maart 2003.

Bijschriftdonderdag, 20 maart 2003

Eén vlees

Het kan soms midden in een vergadering gebeuren. Er is een discussie ontstaan.

Cultuurdonderdag, 20 maart 2003

Schaduwarme Ronald Giphart als idol

Het is Boekenweek. En traditiegetrouw nodigt Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden (SLAL) in samenwerking met de Vrienden van Openbare Bibliotheek Leeuwarden, de schrijver van het Boekenweekgeschenk uit. Dit jaar is het de, vooral bij de middelbare scholieren, populaire Ronald Giphart (1965). Hij schreef het geschenk Gala .

Cultuurdonderdag, 20 maart 2003

Adviseur Jongepier geeft orgelconcert in Minnertsga

Minnertsga - De bekende organist Jan Jongepier, zelf bespeler van het orgel van de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden, geeft zaterdag een orgelconcert in de Meinardskerk te Minnertsga.

Economiedonderdag, 20 maart 2003

Ryanair geeft toerisme Noorden een impuls

Eelde – Luchtvaartmaatschappij en prijsvechter Ryanair gaat vanaf 1 mei een dagelijkse lijndienst onderhouden tussen Groningen Airport Eelde en London Stansted.

Hoofdartikeldonderdag, 20 maart 2003

Oorlog…

Het is oorlog: Saddam Hussein heeft het Amerikaanse ultimatum om zijn land te verlaten naast zich neergelegd. Dat de generaals een dezer dagen de plaats zouden innemen van de diplomaten, is al duidelijk sinds maandag.

Regiodonderdag, 20 maart 2003

Friese Irakezen bezorgd over lot van familieleden

Leeuwarden – Irakezen in Fryslân maken zich grote zorgen over het lot van hun land en de familie die zij achterlieten. Irakezen in asielzoekerscentra zoeken elkaar op, om de situatie te bespreken, samen televisie te kijken en bij elkaar steun te zoeken.

Regiodonderdag, 20 maart 2003

Proefopstelling zonnepanelen langs Afsluitdijk

Leeuwarden - Langs de Afsluitdijk worden over een lengte van een kilometer zonnepanelen geplaatst. Deze proefopstelling moet uitwijzen of het mogelijk is de hele dijk, en ook andere waterkeringen in Nederland, te gebruiken voor het opwekken van zonne-energie. De provincie gaat het project ‘trekken’ en het onderzoek aansturen.

Regiodonderdag, 20 maart 2003

Wadlopen minder massaal

Leeuwarden – Het aantal wadlooptochten wordt beperkt. Dat staat in een convenant dat de drie noordelijke provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland donderdag op het Provinciehuis in Leeuwarden ondertekenen met de zeven wadlooporganisaties. De groepen die een tocht maken over het wad, zijn in het vervolg minder groot.

Regiodonderdag, 20 maart 2003

‘Oordeel van vrouwen moet bindend zijn’

Bolsward - Het oordeel van de Vrouwen Advies Commissie (VAC) Wommels moet bindend worden. Er moet een convenant komen tussen de VAC en de gemeenten Bolsward, Wymbritseradiel, Wûnseradiel, Littenseradiel en woningstichting De Friese Greiden, waarin wordt gesteld dat woningbouwplannen en bestemmingsplannen pas doorgaan als de VAC haar goedkeuring eraan geeft.

Regiodonderdag, 20 maart 2003

Arriva laat taxi rijden naar bedrijventerreinen

Heerenveen – Een bedrijventerreintaxi, een thuisbrengservice, een deeltaxi en een Q-linertaxi. Deze diensten biedt vervoersmaatschappij Arriva in Heerenveen aan in het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) in de A7-zone in Zuidoost-Fryslân. Arriva en de provincie Fryslân hebben hiervoor een overeenkomst gesloten.

Regiodonderdag, 20 maart 2003

‘Museumhaven nostalgisch’

Terherne – De nieuwe museumhaven van Terherne moet vooral een nostalgische sfeer gaan ademen. Gisteren presenteerden Tolke de Boer en Bram Maasdam van Varend Friesland de ambitieuze plannen voor hun ‘Terherne Haven’. De twee mikken vooral op de toerist ouder dan vijftig jaar.

Regiodonderdag, 20 maart 2003

Verbouwd gymnasium Beyers Naudé officieel heropend

Leeuwarden - Op het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden is te weinig aandacht voor religies zoals de islam en het boeddhisme. Kennis daarvan is nodig voor een goed inzicht in de eigen cultuur en godsdienst.

Regiodonderdag, 20 maart 2003

Dantumadeel wil recreanten

Damwoude – In potentie is Dantumadeel een prima recreatiegemeente. Er is een mooi natuurgebied, water en geen vervuilende industrie. Genoeg mogelijkheden dus om toeristen en dagjesmensen te trekken, denkt de gemeente Dantumadeel.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 maart 2003

Kerken gaan open voor gebed en bezinning

Leeuwarden – Kerken in Fryslân stellen hun gebouwen vanaf donderdag massaal open voor iedereen die behoefte heeft aan stilte, bezinning, gebed en onderlinge ontmoeting nu de oorlog in Irak is begonnen.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 maart 2003

Het diepste geluk wordt nooit vervuld

Ze hebben hun leven gewijd aan de zoektocht naar God, in de wetenschap dat ze Hem nooit zullen vinden. Hun geluk bestaat uit ‘zien, soms even’, zoals een van hen het met de dichter Huub Oosterhuis zegt. En dan nog zien ze God ‘van achteren’, want Hem in het gelaat zien kan niemand. KRO/RKK-presentator Leo Fijen interviewde twaalf ‘godzoekers’: abten, abdissen, een kluizenares en een karmeliet.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 maart 2003

In Drachten heerst ‘Jakob’-virus

Drachten – Maar liefst tweeduizend kaarten. Dat is het aantal toegangsbewijzen dat beschikbaar is voor de vier uitvoeringen van de musical ‘Jakob’, die vanaf zaterdag in de Oase-kerk in Drachten plaatsvinden.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 maart 2003

Nieuw internettrefpunt voor ‘levensinspiratie’

Leeuwarden – Een ‘trefpunt voor levensinspiratie’. Zo omschrijven de makers van een nieuwe website www.zinweb.nl hun creatie. De website gaat officieel op 5 april de lucht in, maar is al te bezoeken.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 maart 2003

‘Nationale religieraad voor waardendebat nodig’

Amsterdam – Er moet een nationale Raad van Levensbeschouwing en Religie (RLR) komen waarin over waarden en normen en idealen voor het persoonlijke en het maatschappelijke leven wordt gesproken.

Sportdonderdag, 20 maart 2003

Mister Cambuur Johan Abma had op meer krediet gerekend

Sneek – Hartverwarmende steunbetuigingen heeft hij gehad, Johan Abma. Verbouwereerd reageerden mensen op de wijze waarop de voetballer van Cambuur Leeuwarden van zijn werkgever te horen kreeg dat hij ondanks eerdere toezeggingen na vijftien trouwe dienstjaren niet kon rekenen op een nieuwe aanbieding.

Sportdonderdag, 20 maart 2003

Gérard de Nooijer hoeft zich niet te bewijzen

Rotterdam - Vorige week verscheen Gérard de Nooijer met een verrassende nieuwe coupe op de training. ,,Soms moet je eens wat veranderen.’’

Sportdonderdag, 20 maart 2003

Ferrier tekent voor twee seizoenen bij Helmond Sport

Helmond - Verdediger Maickel Ferrier stapt in de zomer over van Cambuur Leeuwarden naar Helmond Sport. De 27-jarige verdediger uit Amstelveen heeft bij de Brabantse eerstedivisieclub een contract voor twee seizoenen met een optie voor een derde getekend.

Sportdonderdag, 20 maart 2003

Supporters bezorgd over Cambuur

Leeuwarden – Supporters van Cambuur hebben middels een open brief aan trainer Rob McDonald en de eerste selectie laten weten dat zij zich zorgen maken over de negatieve sfeer binnen de spelersgroep en het gebrek aan inzet op het veld.

Sportdonderdag, 20 maart 2003

Benauwde zege voor futsalteam van Heerenveen

Heerenveen – Het futsalteam van Heerenveen behaalde woensdagavond een benauwde 4-3 zege tegen Estudiantes.

Sportdonderdag, 20 maart 2003

SC Heerenveen helpt Minnertsga uit de brand

Minnertsga – Voetbalvereniging Minnertsga speelt zaterdag de thuiswedstrijd tegen Wolvega in shirts van SC Heerenveen.

Sportdonderdag, 20 maart 2003

‘Foar Berltsum is elke wedstriid no in finale’

Leeuwarden – Hij was al gestopt, maar keert voor even terug. De 58-jarige Sije Heidstra uit Zwaagwesteinde pakte na drie jaar de draad van het trainersmétier weer op bij Berlikum, dat na het vertrek van Sido Postma zonder oefenmeester zat. Diens voortijdig weggaan had alles te maken met de wankele positie van de vierdeklasser op de ranglijst. De hekkensluiter verkeert in zwaar weer.

Weerdonderdag, 20 maart 2003

De Noordzee staat altijd garant voor een aantal verrassingen met betrekking tot het weerbeeld. Wanneer er geen vuiltje aan de lucht is, kan er in één nacht een uitgestrekt wolkendek gevormd zijn boven de Noordzee en wanneer de wind even draait, heb je een bewolkte dag. Gisteren was dit zo in Fryslân en ook vandaag verloopt weer bewolkt. Het blijft echter wel droog en dat hebben we te danken aan de nabijheid van een hogedrukgebied. Morgen bevindt dit zich in de omgeving van Denemarken op de Oostzee en onder invloed daarvan draait de wind bij ons naar het oosten tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties