De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 maart 2012.

Cultuurdinsdag, 20 maart 2012

Friese film over jongeren en krimp

Leeuwarden | De Friese jongerensite Froeks.TV werkt aan een speelfilm over de de leegloop van het platteland en wat dit betekent voor jongeren.

Economiedinsdag, 20 maart 2012

Website voor omgang koe en natuur

Leeuwarden | Voor informatie over weidevogelbeheer kunnen geïnteresseerden voortaan terecht op www.beheerweidevogels.nl van de Stichting Skalsumer Natuurbeheer. De stichting, gevestigd in Kollumerpomp, wil bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering met veel biodiversiteit en een leefbaar platteland. Om het grote aantal vragen over weidevogelbeheer gemakkelijk te kunnen beantwoorden is de website opgezet met (financiële) hulp van de provincie Fryslân en de Vogelbescherming.

Hoofdartikeldinsdag, 20 maart 2012

De wereld als dorp en de film van Toulouse

De wereld is een dorp geworden, is een bekende uitspraak van de Canadese media-deskundige Mac Luhan. Ze wordt gebruikt om aan te geven hoe door media zoals televisie alles wat ergens op de wereld gebeurt, elders kan worden gevolgd. Onder onze ogen zien we de tsunami’s in Azië en Japan en horen en zien we van overlevenden hoe erg het was. De beelden van dergelijke gebeurtenissen worden opgeslagen in het geheugen van grote delen van de wereldbevolking. Zo wordt een gebeurtenis op een bepaalde plek in de wereld - denk aan de beelden van de vliegtuigen die de Twin Towers in New York vlogen - in zekere zin gemeenschappelijk bezit van mensen over de hele wereld.

Regiodinsdag, 20 maart 2012

Veel grove verkeersovertredingen op A7

Heerenveen | Door grove verkeersovertredingen op de A7 tussen Groningen en Fryslân hebben 37 automobilisten de afgelopen drie maanden hun rijbewijs moeten inleveren. In totaal kregen 875 mensen tussen december en februari een proces-verbaal voor te hard rijden of ander gevaarlijk verkeersgedrag.

Regiodinsdag, 20 maart 2012

Raad wil topzwembad in Drachten behouden

Drachten | Bij ver- of nieuwbouw van zwembad De Welle in Drachten gaat de voorkeur uit naar een zwembad waar zowel recreatief als school- en verenigingszwemmen en topsport kan plaatsvinden. Een besluit hoeft daarover pas in 2016 genomen worden, maar de optie topsport mag niet nu al buiten beeld raken.

Regiodinsdag, 20 maart 2012

Leeuwarder ondernemers ontvangen afpersbrieven voor ‘beveiliging’

‘Geachte ondernemer, vanwege toenemende criminaliteit in Leeuwarden is er een syndicaat.’ Zo begint de brief die een Leeuwarder ondernemer anderhalve week geleden in de brievenbus vond.

Regiodinsdag, 20 maart 2012

Raaf ook elders in Fryslân

Ravenswoud | De raaf is bijna helemaal terug in Fryslân. De vogel is vorig jaar niet alleen in het Drents Friese Wold waargenomen, maar ook in de bossen rondom Beetsterzwaag, Oranjewoud, Veenklooster en bij Harkema en op Vlieland en Schiermonnikoog. Dat meldt vogelwaarnemingsstation Waarneming.nl.

Regiodinsdag, 20 maart 2012

Treurnis in de tuin na de strenge winter

Leeuwarden | Het is treurig gesteld met veel Friese tuinen. Twee weken strenge winter hebben een desastreuze invloed gehad. Veel planten hebben de vorstperiode niet overleeft.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 maart 2012

Buurtpastor voor iedereen in de wijk

Een paar jaar geleden begonnen we met Villa Klarendal om een gemeente te stichten. De gemeente was in feite al ontstaan, maar moest nu worden omgevormd van Youth for Christ-wijkproject naar christelijke wijkgemeenschap.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 maart 2012

Heel psalm 119 zingen in Lollum

Lollum | Het is een psalm in het Liedboek voor de kerken waar meestal maar een paar coupletten van worden gezongen: psalm 119. Want ja, het zijn er wél 66. In Lollum wil men dit weekend iets unieks gaan doen. Heel psalm 119 gaan zingen.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 maart 2012

Paus gaat drugsbazen aanspreken

Voor de derde keer in zijn pontificaat steekt paus Benedictus XVI de Atlantische Oceaan over, van 23 tot en met 28 maart. Na bezoeken aan Brazilië (2007) en de Verenigde Staten (2008) zijn nu Mexico en Cuba zijn reisdoelen.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 maart 2012

Meevaller giften PKN Leeuwarden

Leeuwarden | De inkomsten van de Protestantse Gemeente Leeuwarden zijn dit jaar naar verwachting 5 procent lager dan vorig jaar. Dat de daling niet groter is dan zo’n 35.000 euro, is een hele opluchting voor de kerkrentmeesters.

Sportdinsdag, 20 maart 2012

Belofteteam verliest met tien man van Ajax

Amsterdam | Het belofteteam van sc Heerenveen heeft gisteravond op sportpark De Toekomst in Amsterdam met 2-0 verloren van Ajax. De rode kaart van verdediger Jens Jurn Streutker, na een klein half uur spelen voor het neerhalen van de doorgebroken Lesley de Sa, brak de Friese ploeg uiteindelijk op.

Sportdinsdag, 20 maart 2012

Rentree Cambuur-goalie Bizot bij Jong Groningen

Rotterdam | Cambuur-doelman Marco Bizot heeft gisteren zijn rentree gemaakt onder de lat. Dankzij het samenwerkingsverband van Cambuur en FC Groningen deed de goalie dat namens Jong FC Groningen in het uitduel met Jong Feyenoord/Excelsior (1-3).

Sportdinsdag, 20 maart 2012

Aldeboarn huldigt schaatskampioenen Bergsma en Breeuwsma

Aldeboarn | Schaatskampioenen Jorrit Bergsma en Daan Breeuwsma zullen op donderdagavond 29 maart in hun woonplaats Aldeboarn gehuldigd worden.

Sportdinsdag, 20 maart 2012

Postma vijfde na eerste dag EK in Finnklasse

Toscane | Pieter-Jan Postma (Leeuwarden) bezet na twee races op de Europese kampioenschappen in de Finnklasse een vijfde plaats. Het was lastig zeilen voor de Leeuwarder met een lichte en onstabiele wind.

Sportdinsdag, 20 maart 2012

Bekercompetitie: een nieuwe impuls voor de kaatssport

Leeuwarden | Met het instellen van een bekercompetitie hoopt de kaatsbond KNKB dit seizoen de sport van een nieuwe impuls te voorzien. De bond lanceerde daartoe gisteren de strijd om de zogenaamde Frieslandbank Cup voor afdelingsteams, een initiatief van VvV Sjirk de Wal uit Dronryp. Het gaat daarbij om een knock-outsysteem waarin uiteindelijk de vier beste parturen bij de heren en dames op de finaledag op zaterdag 15 september gaan strijden om de hoofdprijs van 1500 euro.

Sportdinsdag, 20 maart 2012

Als Smeets’ leven een jas is dan past die hem goed

Op 11 januari van dit jaar werd Mart Smeets 65 jaar en dat betekent binnen de muren van de NOS: pensioen. Nog voordat hij dwars kon kan liggen en een ordinaire rel zou veroorzaken (‘ik vind dat leeftijd nooit een grens mag zijn; kennis en kunde wel’) maakte de leiding een knieval voor de even geliefde als verguisde grand old man van de Nederlandse sportjournalistiek.

Sportdinsdag, 20 maart 2012

Heerenveen al zeven keer in halve finale

Voor de zevende keer in de clubhistorie treedt sc Heerenveen morgenavond aan in de halve finale van het KNVB bekertoernooi. Tegenstander is PSV.

Sportdinsdag, 20 maart 2012

Van der Heide volgend seizoen stagiair Cambuur

Leeuwarden | Toen Sandor van der Heide (33) gisteren bekendmaakte na dit seizoen te stoppen met betaald voetbal, was de logische vervolgvraag: Wat nu? Het antwoord blijkt niet alleen voetballen voor ONS Sneek te zijn. Als stagiair is de kans aannemelijk dat hij na de zomer zelfs terugkeert op het trainingsveld in Leeuwarden, zo lieten zowel algemeen directeur Gerald van den Belt als hijzelf gisteravond weten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties