De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 20 april 2009.

Cultuurmaandag, 20 april 2009

Friezen winnen Prinses Christina Concours 2009

Den Haag - Arjan Jongsma (13) uit Drachten en Valentina Tóth (14) uit Aldtsjerk hebben allebei de eerste prijs gewonnen van het Prinses Christina Concours. Jongsma (op marimba) en Tóth (piano) wonnen in de categorie twaalf tot en met veertien jaar. De finale van het concours vond gisteren plaats in Den Haag.

Cultuurmaandag, 20 april 2009

Kunst uit Friese musea in hal van ziekenhuis MCL

Leeuwarden - In ziekenhuis MCL in Leeuwarden is sinds kort kunst uit het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof te bezichtigen. In de hal van het ziekenhuis zijn twee kleine expositieruimtes ingericht waarin kunst uit beide musea wordt tentoongesteld. Het is de bedoeling dat er steeds nieuwe exposities zijn te zien.

Cultuurmaandag, 20 april 2009

Zusjes winnen SjONG 2009

Dokkum - De zusjes Nynke en Wiljo Sybrandy van christelijke scholengemeenschap Bogerman uit Sneek hebben zaterdag in een uitverkocht theater DOK18 in Dokkum SJONG 2009 gewonnen, het Friestalige songfestival voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. De zussen zongen het lied Fanút myn hert, op de melodie van Anouks Lost. De jury omschreef de vertolking van de zusjes als: ,,Yn ien wurd prachtich.’’

Cultuurmaandag, 20 april 2009

Organum Frisicum: bootexcursie langs Friese orgels

Leeuwarden - Stichting Organum Frisicum bestaat dit najaar vijftien jaar. Ter ere hiervan organiseert de stichting in september een orgelexcursie per boot. Theo Jellema en Broer de Witte zullen de excursie leiden en de te bezoeken orgels bespelen. Ook organist Carl Visser zal aan het programma meewerken.

Economiemaandag, 20 april 2009

Vereniging hoeft geen winstbelasting meer te betalen

Amsterdam - Het gerechtshof in Amsterdam heeft besloten dat een belangenvereniging geen vennootschapsbelasting meer hoeft te betalen over haar financiële overschot. Het Hof deed de uitspraak in een procedure die door Ernst & Young was aangespannen namens een belangenvereniging. De Belastingdienst beraadt zich erop de uitspraak aan te vechten.

Hoofdartikelmaandag, 20 april 2009

De imam in het leger...

Het is een lastige kwestie, die over de imam Ali Eddaoudi. Hij is door het contactorgaan Moslims en Overheid voorgedragen als geestelijk verzorger in het Nederlandse leger. De man heeft enige bekendheid als columnist. De standpunten die hij daarin publiek maakte, zijn niet bepaald vleiend voor de Nederlandse cultuur en politiek en bepaald wel voor de islam. Hij heeft zijn excuses aangeboden en gezegd dat hij niet meer achter zijn standpunten van toen staat. Kan zo’n man wel vertrouwenspersoon zijn in het Nederlandse leger? Staatssecretaris De Vries vindt van wel. Nadat de kritiek was losgebarsten, heeft De Vries gedacht nog eens te moeten praten met de zendende organisatie, het contactorgaan Moslims en Overheid. Daarvan heeft hij afgezien; hij houdt vast aan zijn beslissing de imam te benoemen.

Regiomaandag, 20 april 2009

Brand in flats in Sneek: mensen via balkon gered

Sneek - Bij een brand bij drie flatgebouwen in de Hein Doekesstraat en Liaukemastraat in Sneek zijn afgelopen nacht 21 mensen door de brandweer gered. Door hevige rookontwikkeling in het trappenhuis konden zij hun appartemnenten niet verlaten en moesten zij met hoogwerkers en ladders van de balkons worden gehaald. De politie heeft een 42-jarige Sneker aangehouden, die wordt verdacht van brandstichting.

Regiomaandag, 20 april 2009

Earnewâld houdt uitverkoop; dat is vooral gezellig

Earnewâld - ‘Volg de vlaggen om in te zien welke huishoudens in Earnewâld meedoen aan de eerste garageverkoop van het dorp’. Die instructie klinkt simpel genoeg.

Regiomaandag, 20 april 2009

Mantelzorger kan grief kwijt over zorgclubs

Leeuwarden - Mantelzorgers kunnen deze hele week hun ervaringen kwijt over de samenwerking met personeel van bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen. Die verloopt nogal eens stroef. Mantelzorgers worden te vaak niet betrokken bij beslissingen over patiënten.

Regiomaandag, 20 april 2009

Een passende uitdaging dankzij de straffe tegenwind

Terschelling - Afgelopen zaterdag werd op Terschelling voor de tweede keer de avondlijke wandeltocht Fjoertoer georganiseerd. Erik Betten liep mee. Een impressie.

Regiomaandag, 20 april 2009

Het Belastingkantoor en CJIB? ‘Rijd maar snel door’

Leeuwarden - Een twintigtal nieuwe bewoners van Leeuwarden kreeg zaterdag een presentje van de gemeente: een bustoer door stad en omgeving, compleet met gids. Wat gebeurt er op de Weaze, waar is de Blokhuispoort en hoe denken de meeste stedelingen over het Amicitia? Mochten nieuwe Leeuwarders dat nog niet weten, dan kunnen ze sinds zaterdag eindelijk meepraten.

Geloof & Kerkmaandag, 20 april 2009

Kleine kerk: geen Calimero-complex

Apeldoorn - Zijn kleine gemeenten altijd betreurenswaardig? Integendeel, klonk op de conferentie ‘Sluiten of doorstarten’ in Apeldoorn. Er is hoop voor kleine gemeenten. ,,Jezus tovert Calimero’s niet om in reuzen. Hij geneest ze wel van hun zelfbeklag.’’ Een tweeluik over de conferentie. Vandaag: kerksluiting.

Geloof & Kerkmaandag, 20 april 2009

Bezielde verbondenheid houdt kleine kerkgemeenschap levend

Tegen alle berichten in van slinkende gemeenten en van kerksluiting bloeit er in het Bildt en omstreken een levendige gemeenschap van katholieken. Reden voor de katholieke vicarie Verrijzenis des Heren om het vijftigjarige bestaan van haar kerkgebouw niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

Geloof & Kerkmaandag, 20 april 2009

Van huisgemeente tot parochie met ‘gouden’ kerk

Sint Annaparochie - De katholieke gemeenschap in het Bildt en omstreken vierde zondag groot feest: het kerkgebouw in Sint Annaparochie bestaat vijftig jaar. In tegenstelling tot veel andere kleine kerken hoeft het gebouw beslist niet te worden gesloten, want de kleine kerkgemeenschap bloeit.

Geloof & Kerkmaandag, 20 april 2009

De Zeeuw en Verhoeff kandidaat-preses PKN

Utrecht - Ds. Michiel de Zeeuw uit Zierikzee is voorgedragen door het synodebestuur als nieuwe preses. Dat blijkt uit een brief van het moderamen aan de synodeleden. Een groep synodeleden heeft al een tegenkandidaat voorgesteld. In een brief verzoeken ze de synodeleden om de kandidatuur van ds. Peter Verhoeff uit Alkmaar als nieuwe preses te steunen. Deze brief is ondertekend door zo’n vijftig synodeleden. Het is niet gebruikelijk dat een groep synodeleden van tevoren al een kandidaat voorstelt.

Geloof & Kerkmaandag, 20 april 2009

Kritiek op rapport over veranderingen ambt predikant

Leeuwarden - De voorstellen van de commissie-Veerman om het predikantschap in de PKN aantrekkelijker te maken, zullen niet het beoogde effect hebben. Dat schrijven 54 predikanten in een brief aan het synodebestuur van de Protestantse Kerk.

Geloof & Kerkmaandag, 20 april 2009

‘Maak kerk en geloof weer aantrekkelijk’

Houten - Postmoderne mensen gaan alleen wat zien in het christelijke geloof als zij christenen ontmoeten die Jezus weerspiegelen. Dat zei dr. Graham Tomlin, zaterdag in Houten.

Sportmaandag, 20 april 2009

Heerenveen gokt op de beker

Utrecht - Hoewel de competitie nog drie duels telt en de curieuze wijze waarop AZ dit weekeinde de titel opeiste bewijst dat in voetbal niets onmogelijk is, lijkt voor Heerenveen de langste weg naar Europees voetbal afgesneden. Zo gewonnen, zo geronnen. En dus halen de Friezen nu plan B uit de koelkast.

Sportmaandag, 20 april 2009

Harkemase Boys stap dichter bij titel

Harkema - Harkemase Boys is sinds zaterdag weer een stap dichter bij het kampioenschap in de hoofdklasse C. Daar waar naaste concurrent HHC Hardenberg punten liet liggen, rekende de ploeg van trainer Henk de Jong in de Friese derby, die het aanzien nauwelijks waard was, vrij probleemloos af met ONS Sneek. ,,Het was geen goede wedstrijd, maar het gaat om de punten”, aldus De Jong.

Sportmaandag, 20 april 2009

Pronk troeft thuisrijders af

Burgum - De vijfde Woudenklassieker met start en finish in Burgum is gisteren gewonnen door Jos Pronk uit Warmenhuizen. De 26-jarige Noord-Hollander troefde in de eindsprint de Friezen af die hun zinnen hadden gezet op deze wedstrijd. ,,It wie gewoan net swier genôch”, zei Dokkumer Sierk-Jan de Haan.

Sportmaandag, 20 april 2009

Bos komt dicht bij huis net tekort

Heerenveen - De Ronde van Zuid Friesland was zaterdag een ouderwetse slijtageslag. De harde wind langs de boorden van het IJsselmeer zorgde er voor dat van de 180 coureurs maar een man of zestig de slag bij Warns overleefden. Brabander Peter van Agtmaal was de sterkste en reed na 172 kilometer solo naar de streep in Heerenveen. Jan Bos uit Nieuwehorne kwam dicht bij huis net tekort. Hij moest genoegen nemen met de tweede prijs en René Hooghiemster uit Drachten werd derde.

Sportmaandag, 20 april 2009

Vierde keer goud voor Zonderland

Maribor - Turner Epke Zonderland heeft gisteren in het Sloveense plaatsje Maribor voor de vierde keer in zijn loopbaan een wereldbekerwedstrijd gewonnen. De Lemster pakte het goud in de toestelfinale op de rekstok. En dat was niet het enige succes voor de Friese topper: hij won ook nog een medaille op het onderdeel brug. Zonderland eindigde daarop als derde.

Sportmaandag, 20 april 2009

Zwemster Dekker blijft op goede weg

Amsterdam - Lia Dekker heeft zichzelf gisteren bij de Swim Cup op de 200 meter schoolslag opnieuw verbeterd. Met een tijd van 2.28,02 zwom de Heerenveense het Nederlands record uit de boeken dat ze in de ochtend op 2.28,57 had gebracht. Dekker moest in de finale de Zweedse Joline Hostmann voor laten gaan en miste de limiet voor de wereldtitelstrijd in juli in Rome. Die staat op 2.27,28. De tijd van 2.28.02 betekende wel een Fries seniorenrecord.

Sportmaandag, 20 april 2009

Friese Sportprijs 2008 voor Chris Wassenaar

Burgum - Chris Wassenaar heeft zaterdag in De Pleats in Burgum de Friese sportprijs in ontvangst genomen. De kaatser uit Minnertsga, die vorig seizoen na een imposante carriere is gestopt met de wedstrijdsport, ontving de prijs uit handen van gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties