De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 april 2010.

Cultuurdinsdag, 20 april 2010

Geen nachtburgemeester in Zuidhorn

Zuidhorn - De gemeente Zuidhorn gaat niet mee in de benoeming van de dorpsnachtburgemeester. Dichter en performer Koos van der Goot had naar die functie gesolliciteerd, met als doel het culturele leven in Zuidhorn te bevorderen. Het college ziet het niet als zijn taak om een dorpsnachtburgemeester in te stellen.

Cultuurdinsdag, 20 april 2010

Scheppingsgave wint korenfestival

Witmarsum - Zangvereniging Scheppingsgave uit Witmarsum heeft het jaarlijkse korenfestival van Wûnseradiel gewonnen. Het koor onder leiding van Jannie Kramer-Gietema won zowel de jury- als de publieksprijs.

Cultuurdinsdag, 20 april 2010

Wetenschappers werken samen met kunstenaars Oerol

Leeuwarden - Wetenschappers, onder wie Theunis Piersma en Goffe Jensma, bezoeken dit jaar het Oerolfestival op Terschelling om samen te werken met kunstenaars.

Cultuurdinsdag, 20 april 2010

Fries geselecteerd voor Europese Jeugdbrassband

Gytsjerk - De zestienjarige baritonspeler Bart van der Wielen uit Gytsjerk is geselecteerd voor de Europese Jeugdbrassband, een jaarlijks projectorkest dat optreedt tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) in het Oostenrijkse Linz. Dat heeft het Brass Info Management in Schoonhoven gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 20 april 2010

Princessehof wint museumprijs met ‘Scherven & Geluk’

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof heeft een prijs gewonnen voor de expositie Scherven & Geluk die vorig jaar in het museum te zien was. Het Leeuwarder museum won de eerste prijs in de Artifex Awards 2010, een stimuleringsprijs voor musea van cultureel organisatiebureau Artifex.

Dossierdinsdag, 20 april 2010

‘Schort het besluit over NBV als kanselbijbel op’

Leeuwarden - Een grote groep theologen uit de Protestantse Kerk in Nederland wil dat de bespreking op de synode om De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) eventueel de status van kanselbijbel te geven wordt uitgesteld. Er moet, voor daarover gesproken wordt, worden gewacht op een herziene editie. Dat schrijven zij in een brief aan de synode van de PKN.

Dossierdinsdag, 20 april 2010

‘NBV wordt gewoon besproken op synode’

Leeuwarden - Er komt geen uitstel van de bespreking van de NBV. Het staat in april gewoon op de rol van de synode van de Protestantse Kerk.

Dossierdinsdag, 20 april 2010

Kritiek op NBV komt wél uit brede kring

De groep theologen die niet wil dat De Nieuwe Bijbelvertaling nu al kanselbijbel wordt, is verbaasd over de reactie van het Nederlands Bijbelgenootschap op de brief richting de PKN-synode. Natuurlijk dient de NBV besproken worden. Dan kan er tenminste een goede discussie plaatsvinden waarom de kanselbijbelstatus écht niet moet, aldus dr. Rochus Zuurmond.

Dossierdinsdag, 20 april 2010

De NBV zorgt voor opgelegde en onjuiste bijbeluitleg

De Generale Synode van de Protestantse Kerk spreekt volgende week over de vraag of De Nieuwe Bijbelvertaling zal worden aangewezen als vertaling die kan worden gebruikt voor de eredienst. Naar aanleiding hiervan stuurde Rochus Zuurmond een open brief aan Arjan Plaisier, secretaris van het moderamen van de Synode van de PKN. Een samenvatting van deze brief volgt hieronder.

Dossierdinsdag, 20 april 2010

NBV is een brontekstgetrouwe vertaling

Prof. dr. Rochus Zuurmond laakte maandag in deze krant hoe de discussie rond De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) op de synode gevoerd gaat worden. Hij vindt tevens dat NBV mensen een bepaalde, onjuiste vertaling oplegt. Dr. Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) reageert.

Dossierdinsdag, 20 april 2010

‘Eerst revisie van NBV nodig’

Utrecht - De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) moet nog niet aangewezen worden als officiële kerkbijbel voor de eredienst in de Protestantse Kerk. Eerst dient er een revisie (herziening) van de tekst plaats te vinden en die moet dan ook nog ten minste een jaar getest worden in de gemeenten. Dat staat in een tegenvoorstel dat donderdag op de synode op tafel komt.

Economiedinsdag, 20 april 2010

Nieuw project Cradle2Cradle

Leeuwarden - Aan het eind van de zomer moet bekend zijn welke twaalf industriële bedrijven uit Noord-Nederland gaan participeren in het Contactnet Duurzame Innovatie Noord-Nederland (CODIN). Er is twee ton subsidie beschikbaar voor bedrijven die zich vrijwillig toeleggen op de productie volgens de principes van Cradle2Cradle.

Hoofdartikeldinsdag, 20 april 2010

Kernenergie, Verhagen...

Minister Verhagen houdt van verrassingen. Een voorbeeld is zijn opmerkingen over het Nederlandse leger in Afghanistan. Dat zou wel langer kunnen blijven, orakelde hij vanuit het buitenland. Het optreden van Verhagen werd de kiem voor de splijtzwam in het kabinet Balkenende-IV. Nu doet de minister van zich spreken over kernenergie. Volgens Verhagen moet Nederland een paar nieuwe kerncentrales bouwen; zijn partij, het CDA, is daar nu wel aan toe. En ons land heeft die centrales nodig.

Regiodinsdag, 20 april 2010

‘Eins waard der thús net folle oer de polityk praat’

Dokkum - Ze kunnen elkaar de komende tijd zomaar ergens in de provincie aan de vergadertafel tegenkomen. Vader Douwe Willemsma en dochter Tytsy zijn beiden wethouder. Beiden voor de FNP. Hij in Littenseradiel, zij in Dongeradeel. ,,Eins waard der thús net iens sa folle oer de polityk en it riedswurk fan heit praat.’’

Regiodinsdag, 20 april 2010

Schaduwkant van visserij blijft vaak onbesproken

Urk - Tweehonderd pagina’s vol leed en ellende. Zo noemt Jurie van den Berg zijn boek Een zee van tranen, dat onlangs is gepresenteerd. Drie jaar lang werkte de kraanmachinist aan het boek waarin 434 mannen en een vrouw staan die tijdens hun werk op zee om het leven zijn gekomen.

Regiodinsdag, 20 april 2010

Provincie liet ‘Grou’ te lang begaan

Grou - De provincie Fryslân had best wat fanatieker kunnen zijn in het financieel toezicht op Boarnsterhim. Pas toen de gemeente echt in het rood schoot, grepen Gedeputeerde Staten in maar daarvoor had de provincie ook al wel kunnen inzien dat de boekhouding rammelde.

Regiodinsdag, 20 april 2010

Voor ieder vak een andere juf of meester

Buitenpost - Juffen en meesters op de basisschool moeten zich meer specialiseren in één vakgebied, en niet meer óveral les in geven. Volgens Reiny Kas van obs De Mienskip in Buitenpost kan het basisonderwijs op den duur ingericht worden zoals het middelbaar onderwijs: voor ieder vak een andere leraar.

Regiodinsdag, 20 april 2010

Vrienden herdenken Redmar Smedema in stilte

Burgum - De vriendengroep rond Redmar Smedema uit Burgum, die zondag vermoedelijk als gevolg van uitgaansgeweld overleed, heeft gisteravond in een besloten bijeenkomst stilgestaan bij het overlijden van hun zestienjarige vriend.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 april 2010

De missionaire gemeente

Er lijkt een nieuw modewoord in christelijk Nederland op te duiken. Hele artikelen worden eraan besteed. Boeken erover gaan als zoete broodjes over de toonbanken van de christelijke boekwinkels. Veel kerken storten er zich met noodzakelijke commissies bovenop. De grootste protestantse kerk is anderhalf jaar bezig om het in tachtig regio’s te promoten. De missionaire kerk, de missionaire gemeente, missionair werk.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 april 2010

‘Eerst revisie van NBV nodig’

Utrecht - De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) moet nog niet aangewezen worden als officiële kerkbijbel voor de eredienst in de Protestantse Kerk. Eerst dient er een revisie (herziening) van de tekst plaats te vinden en die moet dan ook nog ten minste een jaar getest worden in de gemeenten. Dat staat in een tegenvoorstel dat donderdag op de synode op tafel komt.

Sportdinsdag, 20 april 2010

Nederlaag voor beloften Heerenveen

Emmen Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond een gevoelige nederlaag geleden in de noordelijke derby tegen Jong FC Groningen. In het stadion van Emmen werd het maar liefst 0-4 voor de Groningers.

Sportdinsdag, 20 april 2010

Weening mist Waalse Pijl door aswolk

Utrecht - Pieter Weening kan morgen niet deelnemen aan de Waalse Pijl. De renner van de Raboploeg, afkomstig uit Harkema, zit vast in de Sierra Nevada waar hij zich op de Ardense voorjaarskoers voorbereidde. Door de aswolk die het Europese vliegverkeer grotendeels heeft stilgelegd, moet de renner de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan.

Sportdinsdag, 20 april 2010

‘Hardrijden’: gepimpte herdruk in een nieuw jasje

De verschijningsdatum van het boek Hardrijden van drs. Johannes Lolkama komt, op z’n zachtst gezegd, een beetje vreemd op me over. Het is in mijn ogen een beetje ‘mosterd na de maaltijd’. Terwijl de schaatsers genieten van een welverdiende winterslaap na een lange en vermoeiende winter en de ‘klappers’ veilig zijn opgeborgen is het tijd voor wat anders. Andere sporten met andere helden.

Sportdinsdag, 20 april 2010

Sneker schakers op eigen kracht een stapje omhoog

Sneek - Ze spelen al jaren bij elkaar. In het begin pendelde het eerste team van schaakclub Sneek tussen de competitie van de Friese schaakbond en de derde landelijke klasse. Het slaagde erin een stabiele factor te worden in die derde klasse. Met het kampioenschap afgelopen weekeinde heeft Sneek een nieuwe mijlpaal bereikt. Komend seizoen opereren de Friezen in de tweede klasse, het op twee na hoogste niveau.

Sportdinsdag, 20 april 2010

Fierljepbond pleit voor ‘Friese cultuursport-prijs’

Tijnje - Persoonlijke sponsoring, een nieuwe derde klasse en de gevolgen van de economische crisis; er speelt dit jaar nogal wat in de fierljepsport. Dat bleek gisteren in Tijnje bij de ledenvergadering van het Frysk Ljeppersboun (FLB), waar voorzitter Jelle Roorda pleitte voor invoering van een ‘Friese cultuursport-prijs’.

Sportdinsdag, 20 april 2010

Schaatsers kunnen in 2011 terecht op Italiaans stuwmeer

Zwolle - Stichting Alternatieve Elfstedentocht houdt op 8 en 11 februari 2011 twee nieuwe buitenlands toertochten op natuurijs. Ze worden gehouden op de Reschensee, een stuwmeer in het uiterste noorden van Italië dat zestig jaar geleden werd aangelegd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties