De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van woensdag, 20 april 2016.

Economiewoensdag, 20 april 2016

Geen korting grondgebonden boerderijen

Leeuwarden - Melkveehouders die voldoende grond hebben om de eigen mest op kwijt te kunnen, worden niet gekort in hun fosfaatrechten. Dat blijkt uit stemmingen over de moties die vorige week zijn ingediend tijdens het debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de melkveehouderij. Deze grondgebonden bedrijven krijgen komend jaar extra rechten. Na het opleggen van een generieke korting van 4 tot 8 procent van de rechten, komen deze bedrijven naar verwachting weer uit op het niveau van afgelopen jaar. Dat is in ieder geval de insteek van staatssecretaris Martijn van Dam. De hoogte van de generieke korting hangt af van de fosfaatproductie over 2015. Definitieve cijfers daarover komen in juni.

Regiowoensdag, 20 april 2016

Ook Fryslân wil omgekeerde bewijslast

Leeuwarden - Friezen moeten, net als inwoners van de provincie Groningen, bij schade na de winning van gas of zout uit de bodem niet meer zelf hoeven te bewijzen dat de schade het gevolg is van die winning. In Groningen moeten gas- en aardoliebedrijven al bewijzen dat geconstateerde schade niet het gevolg is van hun handelen. Kunnen ze dat niet, dan komen gedupeerden in aanmerking voor een schadevergoeding. Dat zou ook in Fryslân het geval moeten zijn, zo betoogden Friese gemeenten en de Provincie Fryslân gisteren in Den Haag.

Regiowoensdag, 20 april 2016

Blokhuispoort gaat flink op de schop voor 2018

Leeuwarden - De Blokhuispoort in Leeuwarden staat voor grote veranderingen. De oude gevangenis wordt de komende anderhalf jaar grondig aangepakt om tijdens Culturele Hoofdstad 2018 een van de projectlocaties te zijn. Een van de grootste veranderingen is de komst van de bibliotheek naar de oude gevangenis. In een van de vleugels zal de bieb over twee verdiepingen een plek krijgen.

Regiowoensdag, 20 april 2016

Onveiligheid op grote wegen aangepakt

Leeuwarden - De provincie wil de komende jaren op zo´n zeventig plaatsen langs provinciale wegen de verkeersveiligheid verbeteren. Op verschillende locaties komen nieuwe rotondes of ovondes, worden kruisingen omgebouwd of wordt bijvoorbeeld nieuwe belijning aangebracht. Voor het werk is dertig miljoen euro beschikbaar.

Sportwoensdag, 20 april 2016

Wielerenquête: motortje oké bij toertocht, nooit in koers

Sommige Friese amateurwielrenners zouden best een fiets met motortje willen. Maar vooral om vrienden bij te houden als ze op leeftijd zijn, niet om mee te koersen.

Sportwoensdag, 20 april 2016

De Haan zou kratjes bier direct terugsturen naar Brabant

Tien kratjes bier stonden er opgestapeld aan de rand van Heerenveens trainingsveld half april vorig jaar. De ploeg zou bij verlies in de uitwedstrijd tegen PSV meewerken aan een Eindhovens kampioensfeestje en Brabantse supporters hadden gehoord dat middenvelder Joey van den Berg daar in ruil voor wat gerstenat wel toe bereid was.

Sportwoensdag, 20 april 2016

Zweedse tandem geeft Heerenveen eigen gezicht

Door Marco van der Heide


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties