De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 20 juni 2005.

Bijschriftmaandag, 20 juni 2005

Zonder wet vaart niemand wel (3)

De afgelopen dagen hebben we naar verschillende misverstanden rond de wet van Israël gekeken.

Dossiermaandag, 20 juni 2005

Scouten van bekenden

Nederland is in de ban van het WK voor jongens tot 20 jaar. Dat wil zeggen, het WK voor jongens tot 20 jaar vindt plaats in een aantal Nederlandse provinciesteden en iedereen kent ineens Quincy Owusu-Abeyie. De smaakmaker van het Nederlands elftal geeft het WK wat het nodig heeft: de ontdekking van de ster van de toekomst.

Dossiermaandag, 20 juni 2005

Wat u zegt mijnheer: de vis wordt duur betaald


Hoofdartikelmaandag, 20 juni 2005

Staking bij ProRail…

Het heet dat de staking van het ProRail-personeel, vorige week vrijdag, rustig is verlopen. Niets is minder waar. Vele honderdduizenden Nederlanders konden die dag niet doen wat ze wilden. Werknemers konden hun werk niet bereiken, studenten hun universiteit niet, ouders konden hun jarige kinderen niet bezoeken, bijeenkomsten werden minder goed bezocht, zakelijke en persoonlijke afspraken moesten worden afgezegd, er werden vele duizenden extra autokilometers gemaakt, met de daarbij behorende extra luchtvervuiling, en het rijtje kan gemakkelijk langer worden gemaakt.

Regiomaandag, 20 juni 2005

Munnikeburen weer op de visserskaart

Munnikeburen – Zeker vijftien jaar lang kon Johnny Vrind alleen zichzelf verbijtend langs de Helomavaart bij Munnikeburen lopen. Wat decennialang de mooiste en meest vermaarde visstek van Fryslân was (,,vraag al die ouwe vissers maar eens”), kon niet meer gebruikt worden door Vrind en zijn maten van hengelsportvereniging De Snoek uit Wolvega. ,,De wal was veel te slecht geworden, je kon er absoluut niet meer zitten. Dan lag je zo in het water”, zegt Vrind.

Regiomaandag, 20 juni 2005

Friesland Foods: Eisen aan veevoer

Meppel – Zuivelconcern Friesland Foods gaat strenge eisen stellen aan het veevoer dat zijn leveranciers gebruiken. Dat maakte woordvoerder R. van Dongen vandaag bekend. Ook wil het bedrijf toe naar een beoordelingssysteem voor zijn veehouders.

Regiomaandag, 20 juni 2005

Stijging waterschapslasten

Leeuwarden – De tarieven van de waterschapslasten stijgen volgend jaar, ondanks de eerder aangekondigde bezuinigingsoperatie van het Wetterskip Fryslân van acht miljoen euro. De verhoging is nodig om toenemende kosten te kunnen dekken.

Regiomaandag, 20 juni 2005

Veel mensen zoeken vertier in en op water

Earnewâld – Veel mensen hebben dit weekeinde het water opgezocht. De openluchtbaden draaiden topdagen, en ook het buitenwater was in trek. Het mooie weer heeft in Fryslân niet tot noemenswaardige hinder geleid, aldus de politie.

Geloof & Kerkmaandag, 20 juni 2005

24 uur paalzitten in de hete zon

Ureterp – Zeven jongeren uit Ureterp, Frieschepalen en Opeinde hebben vrijdag en zaterdag met 24 paalzitten sponsorgeld bijeen gebracht voor hun twee zomerprojecten van World Servants. Op de Weibuorren in Ureterp zaten Jeen Sipke Hoekstra, Mirjam van der Iest, Klaas Lap, Regina Roeters, Elias Wendelaar-Bonga, Jeffrey van der Zee en Hendrik Zwart vanaf negen uur ’s avonds bovenop zeven ‘palen’ die op een steiger waren gebouwd.

Geloof & Kerkmaandag, 20 juni 2005

Openlijk spreken over werktijd

Leeuwarden – Het Bureau Begeleiding Predikanten vindt het belangrijk dat er communicatie op gang komt binnen de kerkenraad over de werktijd van de predikant. ,,Het is de verantwoordelijkheid van de kerkenraad om een klimaat te scheppen waarin eerlijk en open gesproken kan worden over tijdsbesteding’’, stelt ds Jan Oortgiesen.

Geloof & Kerkmaandag, 20 juni 2005

‘Protestanten? Die begraven we buiten’

Rome – Op het Kerkhof van de Engelsen in Rome liggen allemaal ‘ongelovigen’ – lees: niet-katholieken – begraven. Nu de beheerder, de Nederlandse ambassadeur Loudon, met pensioen gaat, rijst de vraag wat er nu met de begraafplaats moet gebeuren. De toekomst is onzeker.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Radomski vertrekt naar Austria Wien

Heerenveen – Arek Radomski gaat SC Heerenveen, in afwachting van de medische keuring, na acht seizoenen verlaten. De Pool, die volgende week zijn 28-jarige verjaardag hoopt te vieren, tekent een driejarig contract bij de Oostenrijkse club Austria Wien. Radomski, die nog een doorlopend contract had van een jaar, is na Mika Väyrynen (PSV) en Daniel Berg Hestad de derde middenvelder die de Friese club gaat verlaten.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Mariska Kramer-Postma schrijft geschiedenis in ironman van Nice

Nice - Mariska Kramer-Postma uit Drachten zorgde zondag voor een daverende verrassing door de ironman van Nice te winnen. Niet eerder wist een Nederlandse deze klassieker onder de langeafstand triatlons te winnen. Bij de mannen slaagde ooit Rob Barel daarin.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Nathalie van der Mei kan weer lachen

Gorredijk - Natalie van der Mei beleefde vorig jaar weinig plezier aan haar sport, maar de amazone uit Makkinga had na het concours hippique van Gorredijk eindelijk weer reden tot lachen. Na een jaar vol tegenslag bezette ze zaterdagmiddag de eerste twee plaatsen bij het Z springen en heeft alle hoop dat ze nu weer twee paarden heeft om nationaal mee te doen.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Warmte teistert deelnemers aan 8 van Dr8en

Drachten - De ijscoman bij landgoed Lauswolt doet goede zaken, maar een aantal potentiële klanten snelt in hoog tempo voorbij. Zij hebben dan ook een missie, zo snel mogelijk het traject tussen Beetsterzwaag en Drachten afleggen. Deelnemers aan de 8 van Dr8en mogen deze zondag voor deze ene keer zelfs over het asfalt dat normaal het domein is voor snelverkeer.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Taeke Oppewal; oud maar nog niet verleten

Ureterp – Een aantal keer manifesteerde Taeke Oppewal zich dit seizoen al voren, maar een topklassering zat er tot dusverre niet in. Zaterdag in de wielerronde van Ureterp was het dan zover. Met een derde plaats mocht de bijna 36-jarige Heerenvener voor het eerst dit seizoen het podium bestijgen. De overwinning kwam weer buiten Fryslân terecht bij een ijzersterk rijdende Rudy Vriend.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Gebroeders Fabriek imponeren in Opende

Opende - Al betraden uiteindelijk drie Duitsers het podium bij de Internationale grasbaanraces in Opende het waren drie Friezen die zaterdag de meeste indruk maakten. Dirk en Andries Fabriek imponeerden als talentvolle jonkies en Sytse Hilleger vanwege zijn snelle starts.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Talent is er genoeg tijdens open FK judo

Gorredijk – Het begon ooit als een ‘normaal toernooitje’, maar is inmiddels is het Langste Dei-toernooi een begrip in de judowereld, zeker die in Noord-Nederland. De Langste Dei is onlosmakelijk verbonden met de open Friese kampioenschappen, want als zodanig staat het toernooi uit Gorredijk al jaren op de kaart. Toch is er ambitie bij de organisatie. Het moet bekender worden en nog internationaler worden.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Partuur Van der Meer: Ziek, zwak en toch weer de beste

Sint Jacobiparochie – Rutmer van der Meer voelde zich zondagmorgen niet echt goed. Hij had last van hooikoorts en een opspelende maag. Geen goede voortekenen in de aanloop naar de vrije formatiewedstrijd van Sint Jacobiparochie. Maar aan het eind van de rit voelde de opslager uit Huizum zich uitstekend. Samen met de gebroeders Chris en Jacob Wassenaar zegevierde voor de vijfde keer dit seizoen, met ditmaal geen hoofdrol voor Chris Wassenaar.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Willekes heeft Friese tennistitel weer terug

Leeuwarden – Joost Willekes is er gisteren in geslaagd om op de slotdag van de Friese tenniskampioenschappen de titel terug te winnen. Die verloor hij vorig jaar aan Gjalt Venema, maar in een herhaling van de eindstrijd van vorig jaar slaagde Willekes er op de banen van de Leeuwarder vereniging Bontekoe in om voor de vierde keer in vijf jaar tijd de Friese tenniskampioenschappen op zijn naam te schrijven. Met 6-1, 6-3 was Bij de dames mag Kirsten Balk zich de beste noemen. Zij versloeg Marlies Huurman in de finale eenvoudig met 6-4, 6-1.

Sportmaandag, 20 juni 2005

Europa Cup glijdt uit handen van Massing

Parijs - De Friese badmintonner Rune Massing uit Oude Leije heeft dit weekeinde met zijn club BC Amersfoort in Parijs een unieke kans laten liggen om de Europa Cup voor landskampioenen voor het eerst in de geschiedenis naar Nederland te halen. In de halve finale verloor Amersfoort zaterdagmiddag nipt met 4-3 van het Deense Kastrup Magleby, dat later op de dag in de finale het Duitse BC Beuel simpel klopte: 4-1.

Weermaandag, 20 juni 2005

Zomers 

Het is vanmiddag tropisch warm met veel zon en maximumtemperaturen rond 30 graden. Morgen blijft het zomers, maar met 21 tot 26 graden is het wat minder warm. De wind draait morgen naar het noorden tot noordoosten en wordt later matig. Het blijft overwegend droog en het is vrij zonnig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties