De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 20 juni 2009.

Cultuurzaterdag, 20 juni 2009

‘Het applaus moet ongemakkelijk voelen’

Theaterstuk ‘Dy Dei’ in Workum verbeeldt de aanval op verworven vrijheden

Cultuurzaterdag, 20 juni 2009

Scholieren rappen werk van Goethe en Schiller

Drachten - Leerlingen van CSG Liudger, locatie Raai in Drachten gaan in september gedichten van Goethe en Schiller rappen. Het gaat om een Europees project van de Duitse rapper Doppel-U die de rijke Duitse literatuur onder de aandacht van scholieren wil brengen. ,,De rapper is dit jaar een week in Nederland en doet vijf middelbare scholen aan. Liudger is een van de vijf”, aldus Judith Stienstra, docent Duits.

Cultuurzaterdag, 20 juni 2009

Jeugdtheaterschool Pimpel krijgt nieuwe groepen

Harlingen - Jeugdtheaterschool Pimpel in Harlingen en Franeker breidt uit. Dat heeft een woordvoerder van de school gisteren gemeld. Tot nu toe had Pimpel twee theatergroepen voor jeugd van zeven tot en met zeventien jaar, gericht op musical. In het nieuwe seizoen komen daar twee groepen bij.

Economiezaterdag, 20 juni 2009

Meer acties melkveehouders

Brussel - Melkveehouders die hebben geprotesteerd bij de bijeenkomst van regeringsleiders in Brussel gaan door met hun acties. Maandag willen ze met hun protest de landbouwministers in Luxemburg oproepen snel maatregelen te nemen om de melkprijs te verhogen.

Economiezaterdag, 20 juni 2009

Regio Delfzijl had in 2008 het sterkste bedrijfsleven

Utrecht - De regio Delfzijl had in 2008 het best presterend bedrijfsleven van Nederland. Het gebied staat op de eerste plaats op gebied van economische groei en economische kracht. Delfzijl en omgeving geeft daarmee economische grootheden als Flevoland en Utrecht het nakijken. Zuidwest-Fryslân staat op de zevende plek in de Regio Top 40 van Rabobank

Hoofdartikelzaterdag, 20 juni 2009

Veel nieuws over geloof en kerk...

Niemand kan zeggen dat het een dooie boel is op het terrein van kerk en geloof. Deze week stond pagina twee van het Friesch Dagblad vol nieuws over wat er allemaal gaande is.

Regiozaterdag, 20 juni 2009

Gemalen in Afsluitdijk bieden kansen

Harlingen - De verhoging van de dijken rond het IJsselmeer is overbodig. Dat stelt onderzoeker Bart Witmond van Ecorys. De Deltacommissie wil hogere dijken, om ruimte te maken voor anderhalve meter extra water. Maar als er gemalen komen in de Afsluitdijk, kunnen de bestaande dijken dat extra water ook wel aan.

Regiozaterdag, 20 juni 2009

‘Rapport Deetman te vergoelijkend’

Leeuwarden - Het rapport Deetman over de kosten van de politiebureaus in Fryslân is te vergoelijkend. Door iedereen een beetje schuld te geven, valt de discussie stil. Dat stelt burgemeester Kuiper van Skarsterlân in een reactie op het gisteren verschenen rapport.

Regiozaterdag, 20 juni 2009

Ouderwetse computerspelletjes zijn zoveel leuker

Leeuwarden - Heerlijk, die computerspelletjes uit de jaren tachtig. Simpele grafics, optimistische synthesizermuziek en maar een paar knoppen nodig om te kunnen spelen. Tijd voor eerherstel, vindt Maarten Crefcoeur, nota bene een twintiger.

Regiozaterdag, 20 juni 2009

Harmsmaschool nu compleet

Gorredijk - Met de opening van de laatste drie zogeheten lespleinen, gisteren, is de Burgemeester Harmsmaschool voor vmbo-onderwijs in Gorredijk klaar. De afgelopen jaren is het schoolcomplex aan de Hendrik Ringenoldusstrjitte stukje bij beetje uitgebreid en verbouwd. Er zijn nu zeven lespleinen.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 juni 2009

Liever samen een auto bouwen dan preken

Groningen - Evangeliseren kun je op allerlei manieren doen, maar in Groningen kiezen ze niet voor de gebaande wegen. Ze bouwen liever een auto of maken schoon dan dat ze een traktaat ronddelen. Jan Waanders (39) is de bevlogen evangelist van missonair-diaconaal centrum Het Pand. ,,Geloof is relevant. Héb het er dan ook over.”

Geloof & Kerkzaterdag, 20 juni 2009

Je uitvaart mag in een vernieuwd jasje

Onder de titel Rituele creativiteit stelden Eric Venbrux, Meike Heessels en Sophie Bolt een zeer lezenswaardig en handzaam boek samen over hoe tegenwoordig met rouw en dood wordt omgegaan. Door Maarten Mook.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 juni 2009

Doperse expositie Lukas Göbel in Witmarsum

Witmarsum - De tentoonstelling ‘Terug naar Pakantan’ van Lukas Göbel komt naar Witmarsum. De Amsterdamse topfotograaf verbleef vorig jaar op uitnodiging van de Doopsgezinde Zending twee weken in de vallei van het Indonesische Pakantan. Hij fotografeerde daar op eigen en eigentijdse wijze het leven op de zendingspost die zendeling Johann Thiessen (1869-1953) er destijds stichtte.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 juni 2009

Leerlingen Friese Poort uitgezwaaid in Koepelkerk

Leeuwarden - 24 leerlingen en zes docenten van ROC Friese Poort worden morgenochtend in de Koepelkerk in Leeuwarden uitgezwaaid voor hun reis met World Servants naar Oekraďne. Ze krijgen in de dienst een zegen mee en ze vertellen over hun reis die op 10 juli begint.

Sportzaterdag, 20 juni 2009

Cambuur wil in 2013 nieuw stadion, fans krijgen inspraak

Leeuwarden - Met het presenteren van de eerste concrete plannen aan de gemeente Leeuwarden, is gisteren de eerste stap gezet voor een nieuw Cambuurstadion. De club hoopt de opvolger van de huidige arena medio 2013 in gebruik te kunnen nemen. De fans zullen inspraak krijgen in de precieze invulling van het stadion.

Sportzaterdag, 20 juni 2009

Maandag duidelijkheid voor Cambuur over Meul, Hiariej en Metaj; ook Van der Linden nog in de picture

Leeuwarden Komende maandag wordt duidelijk of keeper David Meul en verdedigers Tom Hiariej en Shkodran Metaj de selectie van SC Cambuur komen versterken. De club deed Meul deze week een eenjarig aanbod. De doelman wil eerst ook nog aanhoren wat zijn huidige club Fortuna Sittard te bieden heeft. Maandag geeft hij uitsluitsel. Cambuur krijgt op die dag ook van FC Groningen te horen of ze het rechtsback Hiariej (6 maanden) en Metaj (een seizoen) kan huren. Ook Antoine van der Linden (Maritimo Funchal) is nog steeds een kandidaat om de selectie te komen versterken.

Sportzaterdag, 20 juni 2009

Fans Cambuur bieden ook club petitie Koen Brack aan

Leeuwarden De initiatiefnemers van de actie om verdediger Koen Brack voor SC Cambuur te behouden, gaan dinsdag een boekwerk met alle steunbetuigingen voor Brack aan Cambuurs algemeen directeur Alex Pama overhandigen. De fans en de bestuurder hebben daarvoor een afspraak gemaakt. Op de door de fans opgerichte site koentjemoetblijven.nl kwamen vorige week binnen 48 uur na oprichting zo’n 1200 digitale handtekeningen binnen. Brack, die in maart van de club hoorde dat zijn contract niet werd verlengd, kreeg die begin vorige week van de fans overhandigd. Inmiddels is hij in Italië, waar hij op zoek is naar een nieuwe club en om zich daar te gaan vestigen. Pama heeft inmiddels aangegeven dat de club toch met Brack wil praten over een nieuw contract.

Sportzaterdag, 20 juni 2009

Titelverdediger Berlikum uitgeschakeld

Easterlittens It Pealtsje fan Easterlittens verhuist dit jaar van eigenaar. Witmarsum zorgde gisteravond in Easterlittens op het Open Fries kampioenschap jeu de pelote voor een daverende verrassing door Berlikum met 6-5 te verslaan. Berlikum was de afgelopen drie jaar winnaar van het Open FK jeu de pelote, de Belgische kaatsvariant. In een spannende strijd werden de bordje om en om verdeeld, maar toen het uur verstreken was stond Witmarsum nipt aan de de goede kant van de score. In de tweede en laatste wedstrijd van de avond had Makkum geen enkele moeite met Baard: 8-1.

Sportzaterdag, 20 juni 2009

Herre Zonderland moet eer van familie hoog houden

Lemmer - Herre Zonderland moet dit weekeinde in Rotterdam bij de Nederlandse kampioenschappen turnen de eer van de familie Zonderland hoog houden. Daar waar Epke Zonderland met gescheurde enkelbanden moet toekijken in Sportpaleis Ahoy’, daar ruikt zijn 25-jarige broer Herre Zonderland kansen om weer eens de nationale titel bij de meerkamp te veroveren. Vooral ook omdat de deelname van titelverdediger Jeffrey Wammes, die in 2007 het goud opeiste, aan het NK onzeker is.

Sportzaterdag, 20 juni 2009

Epke Zonderland pas op 1 januari richting Amerika

Heerenveen - Turner Epke Zonderland verhuist voorlopig nog niet naar de Verenigde Staten. De rekspecialist zou zijn studie en turnactiviteiten voortzetten aan de Penn State University, maar heeft nog steeds geen bevestiging dat hij welkom is in Pennsylvania. De Lemster richt zich nu op een vertrek per 1 januari 2010. Dat heeft zijn coach Gerard Speerstra eerder vandaag gemeld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties