De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van woensdag, 20 juli 2005.

Achtergrondwoensdag, 20 juli 2005

Afkeer onder moslims voor terreur groeit

Ook in moslimlanden stijgt de afkeer voor terreurdaden in naam van de islam. Een peiling bij 17.000 mensen in zeventien landen toont echter ook dat het aanzien van Osama bin Laden in landen als Jordanië en Pakistan groeit. De argwaan jegens christenen is in de moslimwereld groter dan het wantrouwen jegens moslims in het Westen.

Achtergrondwoensdag, 20 juli 2005

Boeren gebaat bij bescherming

Boeren in ontwikkelingslanden zijn niet gebaat bij vrijhandel, ook niet als de grenzen in het Noorden voor ze opengaan. Alleen bescherming van hun eigen markt kan de boeren redden, betoogt milieukundige Guus Geurts. Grote landen moeten zich sterk inzetten voor een dergelijke bescherming, vindt hij. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de eigen boeren.

Achtergrondwoensdag, 20 juli 2005

Orgaandonatie: een gift voor het leven

Er is een groot tekort aan orgaandonoren in Nederland. Een nieuw systeem van orgaandonatie lost dit niet op, betoogt emeritus hoogleraar sociale geneeskunde prof. dr Doeke Post. Hij pleit voor een brede maatschappelijke discussie over de ethische en medische aspecten van orgaandonatie.

Bijschriftwoensdag, 20 juli 2005

Vergeven (4)

Cultuurwoensdag, 20 juli 2005

Pyrruszege voor platenindustrie

Moedig je in de pop-up van juni net de platenindustrie aan om wat creatiever illegaal downloaden te voorkomen, geeft een rechter in de VS diezelfde industrie een nieuw wapen in handen tegen de uitwisseling van mp3tjes via internet. Aanbieden van muziek om te downloaden was al verboden, maar nu worden ook de makers van software waarmee het uitwisselen mogelijk is strafbaar gesteld.

Cultuurwoensdag, 20 juli 2005

Echt genieten na speelfouten

De Franse organiste Michelle Leclerc behoort tot de wat oudere generatie concerterende organisten. Zij studeerde orgel bij Jean Langlais en improvisatie bij de bekende Franse organist Cochereau. Als organist is zij verbonden aan de kathedraal van Sens en de Evangelische Lutherse kerk in Parijs.

Cultuurwoensdag, 20 juli 2005

Fries-Groningse band Vangrail in Single Top 100

Leeuwarden - De Fries-Groningse band Vangrail is deze week op nummer 79 binnengekomen in de Single Top 100, met zijn eerste single Lam In Amsterdam .

Economiewoensdag, 20 juli 2005

Drukkers in Dokkum blijven in onzekerheid

Dokkum – Personeel van Drukkerij Schaafsma en Brouwer blijft in onzekerheid over het voortbestaan van hun werk. Duidelijk is al wel dat het faillissement van het bedrijf is aangevraagd. ,,Het is echter onduidelijk wanneer het faillissement zal worden uitgesproken”, geeft CNV-bestuurder S. Van der Velde aan. ,,Alles hangt af van eigenaar en directeur H. Hoekstra. Er zijn meerdere schuldeisers, waaronder het personeel. Dat heeft de afgelopen maanden geen loon ontvangen en geen vakantiegeld. Wanneer Hoekstra zelf het faillissement aanvraagt, kan een eventueel faillissement binnen enkele dagen worden uitgesproken. Maar of hij dat doet, moeten we afwachten. Hij heeft aangegeven dat hij eerst uitstel van betaling wil aanvragen.” Wanneer schuldeisers een faillissement aanvragen kan het ,,tussen de drie en vijf weken duren.”

Economiewoensdag, 20 juli 2005

Directie Asito begrijpt niets van kritiek chefs

Heerenveen – Areamanager G. de Roos van schoonmaakbedrijf Asito herkent zich niet in de kritiek van zijn objectleiders in Heerenveen. Deze vijf objectleiders zegden gisteren samen met drie kantoormedewerkers het vertrouwen op in de directie van Asito, omdat zij onvoldoende begeleiding zouden krijgen van hun manager.

Economiewoensdag, 20 juli 2005

‘Treinkaartjes in het Noorden goedkoper’

Leeuwarden – Treinkaartjes worden in het Noorden goedkoper. Dat is de verwachting van directeur A. Hettinga van Arriva. Hij spreekt de verwachting uit naar aanleiding van het afsluiten van een goedkoper onderhoudscontract met het Duitse bedrijf Voith.

Hoofdartikelwoensdag, 20 juli 2005

Haatzaaiers…

Na de aanslagen in Londen gaan er stemmen op de moslim-gemeenschap aan te sporen het islamitisch geïnspireerde terrorisme scherp te veroordelen.

Regiowoensdag, 20 juli 2005

Politie is zeker van ontucht

Ee – De politie gaat ervan uit dat twee jongens van twaalf en tien jaar uit Ee schuldig zijn aan seksueel misbruik van vier plaatsgenoten. De politie acht dit feit ,,voldoende bewezen’’ op grond van de eenduidige, onafhankelijk van elkaar afgelegde verklaringen van de slachtoffers, vier meisjes in de leeftijd van vier tot negen jaar. De beide verdachten, twee broers, ontkennen schuldig te zijn aan seksueel misbruik.

Regiowoensdag, 20 juli 2005

‘Ik neem geen ontbijt, maar voel me heel fit’

Leeuwarden - ,,Laatst hebben we met z’n drieën nog eten gekookt. Uit een kookboek hadden we een recept gehaald voor gehaktballen. Daar hadden we gekookte aardappelen en sla bij. Sla is echt heerlijk. Het was de eerste keer dat we echt hebben gekookt.”

Regiowoensdag, 20 juli 2005

Laat naar bed? Dan blijft het personeel langer

Oosterwolde – Het werkend leven hebben ze achter de rug, en een actieve rol in het dorp spelen ze niet meer. Veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben het gevoel nutteloos voor de maatschappij te zijn. Om zich toch enigszins nuttig te maken, helpt een aantal bewoners hun medebewoners.

Regiowoensdag, 20 juli 2005

Zwartwerken in de zomer riskante zaak

Leeuwarden – Vier op de tien jongeren doet deze zomer vakantiewerk zonder arbeidscontract. De arbeidsvoorwaarden voor deze vakantiewerkers zijn allerbelabberdst. Dat constateert CNV jongeren na eigen onderzoek. Voorzitter A. Blokland van de jeugdorganisatie van de vakcentrale CNV vreest dat veel jongeren zwart werken. Hij baseert zich daarbij op onderzoek van zijn organisatie onder ruim vierhonderd vakantiewerkers met een gemiddelde leeftijd van zestien jaar.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 juli 2005


Geloof & Kerkwoensdag, 20 juli 2005

Iraakse kerken hebben moeite met nieuwe vrijheid

Bagdad/Ermelo – Sinds de val van Saddam Hoessein, nu zo’n twee jaar geleden, is er in Irak meer vrijheid voor (protestantse) kerken. Alleen al in Bagdad zijn er in die periode vijftien nieuwe gemeenten gesticht. Dit meldt het in Ermelo gevestigde Open Doors, een stichting die zich onder meer inzet voor christenen in de verdrukking.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 juli 2005

Nieuwe versie van Alpha-cursus

Driebergen – Youth for Christ heeft in samenwerking met de stichting Alpha-cursus Nederland een geheel vernieuwde Youth Alpha-handleiding uitgegeven.

Sportwoensdag, 20 juli 2005

De voetbalbond heeft bekerpuzzel weer klaar

Heerenveen – Op het bondsbureau van het district Noord in Heerenveen is gisteren de loting verricht voor de poules van de Amstel Cup voor amateurclubs. Bij de loting heeft de voetbalbond niet alleen oog gehad voor de onderlinge krachtsverschillen – die moeten zo klein mogelijk zijn – maar ook met de afstanden tussen de onderlinge clubs. Door die zo klein mogelijk te houden voldoet de bond aan de wensen van de clubs, die de wedstrijden in het bekertoernooi veelal als veredelde oefenwedstrijden beschouwen.

Sportwoensdag, 20 juli 2005

Gerko Floor tweede in derde Brinkloop

Diever - Gerko Floor uit Appelscha kon dinsdag niet voorkomen dat de derde Brinkloop in Diever gewonnen werd door Jan Venhuizen. De atleet uit Overschild liep veertig seconden weg van de Fries. De strijd om de derde plaats was ongemeen spannend. Elmar Ruiter (Hurdegaryp) en Jappie Doller (Appelscha) kwamen zij aan zij over de finish. Voor beiden werd dezelfde tijd afgedrukt.

Sportwoensdag, 20 juli 2005

Thewis Hobma lachende derde in Grijpskerk

Grijpskerk - Thewis Hobma gaf het zelf aan: de 17,65 die hij na zijn eerste sprong in het zandbed drukte, moesten de ‘grutte mannen’ in het fierljeppen met twee vingers in de neus kunnen verbeteren. Maar omdat Burgumer Henk Schievink en Bart Helmholt uit Hurdegaryp in hun strijd om de koppositie in het klassement van het Frysk Ljeppers Boun teveel risico namen, was Hobma dinsdagavond uiteindelijk toch de lachende derde. Het was zijn eerste dagtitel bij de topklassers.

Weerwoensdag, 20 juli 2005

Wind en buien Vanmiddag waait er een straffe westenwind en komt het tot enkele buien, soms met onweer. Het is koel weer met een maximum temperatuur van ongeveer 18 graden. Ook morgen is het van tijd tot tijd nat en met 18 graden koel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties