De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 20 juli 2009.

Cultuurmaandag, 20 juli 2009

‘We hawwe it maksimale der úthelle’

Kerkrade - Groot feest zaterdagavond in Kerkrade. Fanfare Joost Wiersma uit Jistrum haalde op het WMC met 93 punten een dikke eerste prijs met lof binnen, goed voor een dagkampioenschap. Henk Buwalda, voorzitter van de fanfare is er nog schor van. ,,We hawwe oant yn de lytse oerkes feestfierd.”

Economiemaandag, 20 juli 2009

Op ontdekkingstocht naar levenskunst in Nepal

Damwoude - Geertruida de Jong (21) uit Damwoude stapt vandaag in het vliegtuig naar Nepal. Samen met elf jongeren van 16 tot 22 en drie begeleiders gaat ze komende drie weken op ontdekkingstocht naar het leven van de bevolking van het Aziatische land.

Hoofdartikelmaandag, 20 juli 2009

De proteststem...

Uit opinieonderzoek en analyses van de uitslag van de verkiezingen van het Europees Parlement komt naar voren dat veel stemmers op de PVV van Geert Wilders hun stem meestal niet uitbrachten uit positieve overwegingen. Het was met andere woorden niet zozeer de ideologie van Wilders die hen aantrok als wel het gedrag van de partijen waarop ze normaal stemmen, dat hen afkeer inboezemde. Hun stem was een afstraffing. Dat is op zichzelf niet heel bijzonder. Proteststemmen zijn van alle tijden.

Regiomaandag, 20 juli 2009

‘Der hiene wol deaden falle kind’

Grou - Volgens Pieter Brouwer van Heerenveen hadden er zaterdag tijdens de eerste SKS-wedstrijd in Grou ,,wol deaden falle kind.’’

Regiomaandag, 20 juli 2009

Vroeger voor de vrouwen, nu voor de zware jongens

Balk - Fryslân bruist in de zomer van de evenementen. Voor de toerist, maar zeker ook voor de eigen bevolking. Het Friesch Dagblad doet ook elke zaterdag een dagje uit. Vandaag: het kampioenschap skűtsje lűke in Balk.

Regiomaandag, 20 juli 2009

‘Hier droom je van. Hier doe je het allemaal voor’

Garyp - Zelden rolden er bij behalen van het kampioenschap zoveel vreugdetranen als afgelopen zaterdag op de fokdag van Ta it Bihâld in Garyp.

Regiomaandag, 20 juli 2009

Fietsers bij Paal 8 van wandelaars gescheiden

Terschelling - Het smalle fietspad langs de Badweg naar Paal 8 op Terschelling, vlakbij het hotel en de strandovergang, wordt opgedoekt. Fietsers en voetgangers zitten elkaar op dit smalle paadje al jaren in de weg. Om aan die ergerlijke en gevaarlijke situatie een eind te maken, wordt het pad een voetpad. Fietsers moeten op het stuk tussen de Longway en de bocht naar Midsland aan Zee gebruik maken van de rijbaan.

Regiomaandag, 20 juli 2009

Haagse dwang om huisjes valt zeer slecht

Leeuwarden - ,,Verregaande inbreuk op de gemeentelijke beslissingsvrijheid.” Dat vinden de Nederlandse gemeenten van het plan van minister Cramer om mensen die al jaren in een vakantiehuisje wonen, ontheffing te geven om daar te blijven bivakkeren. De gemeenten hebben de zaken al lang zelf geregeld, zeggen ze.

Geloof & Kerkmaandag, 20 juli 2009

Op ontdekkingstocht naar levenskunst in Nepal

Damwoude - Geertruida de Jong (21) uit Damwoude stapt vandaag in het vliegtuig naar Nepal. Samen met elf jongeren van 16 tot 22 en drie begeleiders gaat ze komende drie weken op ontdekkingstocht naar het leven van de bevolking van het Aziatische land.

Sportmaandag, 20 juli 2009

Zilver voor Friezen op Wereldspelen

Kaohsiung (Taiwan) - De touwtreksters hebben op de Wereldspelen in Taiwan gisteren zilver behaald. De vrouwen met Maaike Hornstra (Jellum), Aaltje Nieuwland (Jubbega) en Grietje Stoker (Wirdum) in de gelederen moesten in de finale (indoor) het goud laten aan het thuisland, waar touwtrekken een professionele sport is.

Sportmaandag, 20 juli 2009

Pietersma derde op NK mountainbike

Noorbeek Jelmer Pietersma is gisteren in Noorbeek derde geworden bij de Nederlandse titelstrijd op de mountainbike. Thijs Al werd eerste voor collega-veldrijder Gerben de Knegt. Op enige afstand zetten de ploeggenoten Pietersma uit Balk en Bart Brentjens wel de achtervolging in, maar ze konden de twee leiders geen moment bedreigen.

Sportmaandag, 20 juli 2009

De Windmill Cup als tussenstation naar wereldtop


Sportmaandag, 20 juli 2009

Iseger is bezig aan superseizoen

Leeuwarden - Hij is met de PC in aantocht al dicht bij zijn recordaantal punten in één seizoen. Daniël Iseger won dit weekeinde Makkum en de Rengersdag. Enig smetje was dat hem het koningschap beide keren net aan zijn neus voorbijging. Maar de Goutumer is tevreden. ,,Ik krimmenearje net.”

Sportmaandag, 20 juli 2009

Zweedse derby-verrassing in Wolvega

Wolvega - Op de Drafbaan van Wolvega werden zaterdag slechts zeven koersen afgewerkt. De reden hiervoor lag deels in de kwalificatieproeven die ten koste van alles moesten worden verreden. Daarin draafden enkele driejarige dravers op die zich op de valreep wilden kwalificeren voor de Derby Selecties van volgend weekend.

Sportmaandag, 20 juli 2009

Emotionele titelwinst opgedragen aan zieke vader

Sumarreheide - Op de slotdag van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel liet Willem Wester (Tjerkgaast) zaterdag zien dat hij met zijn Friese paarden weer een gouden klavertje drie voor de sjees heeft. Margé Emmens uit het Drentse Nooitgedacht werd kampioen met Topgazon’s Sam E voor de concourswagen. Voor haar was de droomtitel, op een dag die eerder op een nachtmerrie leek. Zij droeg de overwinning op aan haar zieke vader, die vijftig kilometer verderop in een ziekenhuis vocht om hier nog even te blijven.

Sportmaandag, 20 juli 2009

De ‘Fierljepkoning’ wankelt, maar blijft op de troon

Burgum - De ‘koninklijke familie’ van de fierljepsport heeft er sinds zaterdag twee nieuwe leden bij. Want bij het jaarlijkse terugkerende Keningsljeppen in Burgum waren er twee ljeppers die voor het eerst de troon mochten bestijgen: Hans Ulco de Boer greep de titel ‘prins’ en Hiske Galama sprong dermate goed dat zij tot nieuwe ‘koningin’ kon worden gekroond. Eén ding bleef onveranderd: de koning. Dat werd Bart Helmholt. Hoewel die lange tijd van de troon leek te worden gestoten. ,,Mar it is wer in jier Kening Bart”, wist Thewis Hobma, zijn voornaamste uitdager.

Sportmaandag, 20 juli 2009

Helmholt is Nederlands record fierljeppen kwijt

Linschoten - Fierljepper Bart Helmholt uit Burgum is zaterdag zijn Nederlandse record kwijtgeraakt aan Jaco de Groot. De springer van de Polstokbond Holland (PBH) verbeterde Helmholts 20.76 met drie centimeter tot 20.79. De Groot, afkomstig uit Kamerik, deed dat tijdens een wedstrijd van de PBH in Linschoten.

Sportmaandag, 20 juli 2009

Heerenveen houdt gelijke tred in Achter de Kazerne

Mechelen - Sportclub Heerenveen heeft zich zaterdagvond in Mechelen hersteld van de 4-0 nederlaag drie dagen eerder tegen Sint-Truiden. In het Veoliastadion van KV Mechelen, in de volksmond nog altijd Achter de Kazerne genoemd omdat er vroeger een militaire kazerne achter het stadion was gelegen, speelde de formatie van trainer Trond Sollied met 1-1 gelijk tegen de nummer tien van de Belgische eerste klasse van het vorige seizoen. De Tsjechische aankoop Michal Papadopoulos opende na 55 minuten met een hard schot de score voor Heerenveen. Een kwartier voor tijd tekende Wouter Vrancken uit een hoekschop met het hoofd voor de gelijkmaker.

Sportmaandag, 20 juli 2009

Kroegentocht

Onze vakantie in Engeland is een tocht van tuin naar tuin en van kroeg naar kroeg geworden. Van Sissinghurst naar Great Dixter, Bateman’s, Pashley Manor en Merriments Garden. En van The White Hart naar The Squirrel Inn, The Bull Inn, The Black Horse en The Old King and Queen. ’s Ochtends bloemen kijken en ’s middags op zoek naar een kroeg met een televisiescherm waarop mannen in bontgekleurde kostuumpjes op fietsen door het Franse landschap rijden. Ik had inmiddels ontdekt dat op een van de commerciële Engelse tv-zenders (die op het toestel in ons pittoreske holiday cottage natuurlijk niet te vinden was) de Tour de France wel degelijk werd uitgezonden. Maar de hoop op zelfs maar een glimp van een touretappe ging al snel in rook op.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties