De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 20 augustus 2009.

Cultuurdonderdag, 20 augustus 2009

Front Event in Heerenveen gaat alsnog door

Heerenveen - Het jaarlijkse jongerenfestival Front Event in Heerenveen gaat dit jaar alsnog door. Het festijn wordt op 5 september gehouden, tegelijk met het Heerenveense straatfestival. Front Event werd in juni afgelast, omdat de organisatie de begroting niet rondkreeg.

Economiedonderdag, 20 augustus 2009

‘Een derde van de boeren denkt in 2010 te gaan investeren’

Leeuwarden - Een derde van de boeren denkt volgend jaar te gaan investeren in onroerend goed en stalinrichting. De helft zegt geen plannen te hebben, de rest weet het nog niet. Dit blijkt uit een enquête onder 206 boeren door marktonderzoeksbureau Geelen uit Wageningen in opdracht van beursbedrijf WTC Expo. Het onderzoek heeft zich gericht op akkerbouwers en melkveehouders. Gemiddeld denken de boeren voor een bedrag van 55.000 euro te investeren. De investering zit vooral in onroerendgoed en in de stalinrichting. Als er machines worden aangeschaft, zeggen de meesten te gaan voor nieuwe machines, slechts 20 procent kiest voor uitsluitend gebruikt materieel.

Economiedonderdag, 20 augustus 2009

Regen is voor melkveehouder hoognodig

Leeuwarden - Melkveehouders hebben in de afgelopen zomermaanden een gemiddelde hoeveelheid gras binnengehaald om de komende winter aan de koeien te voeren. ,,Maar voldoende is het nog zeker niet”, zegt bedrijfsdeskundige Germ van der Meulen. ,,Met de droogte van de afgelopen weken groeit het gras ook nog maar nauwelijks, dus een bui is zeer welkom”

Economiedonderdag, 20 augustus 2009

Onkruid kost boeren jaarlijks 67 miljard euro

Rome - Onkruid is de grootste vijand van voedselproductie in de wereld. Dit stelt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN. Elk jaar zorgt onkruid voor een verlies van voedselproductie ter waarde van ruim 67 miljard euro. Tegen de huidige marktprijzen komt dit overeen met een verlies van 380 miljoen ton aan tarwe. Dit is bijna de helft van de wereldwijde tarweoogst. Toch pleit de FAO niet voor grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Hoofdartikeldonderdag, 20 augustus 2009

Vrouwen, werk...

Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce Deeltijdplus, liet deze week doorschemeren teleurgesteld te zijn in de emancipatie van jonge Nederlandse vrouwen. Toen ze twee jaar geleden als voorzitter aantrad, had zij een rooskleuriger beeld van de stand van de emancipatie. In de praktijk ziet ze dat met name de jonge generatie moeders ,,veel moeite heeft werk en zorg te combineren”. En dat deze vrouwen nauwelijks moeite doen om hun aantal betaalde werkuren per week uit te breiden.

Regiodonderdag, 20 augustus 2009

De ov-chipkaart laat op zich wachten

Leeuwarden - De ov-chipkaart zou al in mei bruikbaar zijn in Fryslân, maar nu moeten alle zeilen worden bijgezet om de kaart voor het begin van de herfst nog te kunnen introduceren. Dat lijkt de provincie, opdrachtgever van openbaar vervoer, hooguit op de valreep te kunnen halen.

Regiodonderdag, 20 augustus 2009

De Pitch Club verrast Bilkerts met dancemuziek

Sint Annaparochie - Zes jongeren uit Litouwen zijn deze week op bezoek in het Bildt voor een uitwisseling die draait om muziek. De Litouws-Bildtse groep noemt zich voor deze gelegenheid de Pitch Club, en wil het Bildt verrassen.

Regiodonderdag, 20 augustus 2009

Bundeling van kennishotspots nodig

Leeuwarden - De wetenschappelijke instituten die al in Fryslân actief zijn, zullen intensief met elkaar moeten samenwerken om universitair onderwijs in Fryslân mogelijk te maken. Instellingen als Cartesius, Wetsus en het Shared Space Institute zijn nu nog te versnipperd.

Regiodonderdag, 20 augustus 2009

Dag van extremen: hitte, onweer, windstoten, hagel en regen

Leeuwarden - Nederland beleeft vandaag een dag van extreem weer. Het wordt uitzonderlijk warm met temperaturen tussen 30 en 35 graden. Meteoalarm, het Europese instituut voor extreem weer, heeft voor Nederland de alarmfase oranje afgegeven. Zware onweersbuien verdrijven vanmiddag de hitte. Het KNMI kwam vanmorgen met een weeralarm en waarschuwt voor windstoten van 110 kilometer per uur en veel regen in korte tijd.

Regiodonderdag, 20 augustus 2009

Jonge stapper rijdt vaak met slok te veel op

Leeuwarden - Van de beginnende bestuurders die een alcoholcontrole ondergaan, heeft bijna 5 procent te veel gedronken. Vooral op uitgaansavonden kunnen jonge bestuurders zich niet beperken tot één biertje. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Openbaar Ministerie en Verkeer en Waterstaat.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 augustus 2009

Maat houden zorgt voor innerlijk evenwicht

1500 jaar geleden schreef St. Benedictus zijn Regel voor het leven in kloosters. Maar ook voor het dagelijks leven anno 2009 blijken zijn richtlijnen nog altijd bruikbaar en inspirerend. Gerard Mathijsen en Adri Kortekaas uit het Benedictijner Adelbertklooster te Egmond belichten de actualiteit van een aantal kloosterwoorden. Vandaag het zesde en laatste deel: maat houden.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 augustus 2009

Evangelisatiekapel De Blesse leeg na ruim een eeuw

De Blesse - De hervormde evangelisatiekapel in De Blesse staat leeg. Na meer dan honderd jaar heeft het gebouwtje geen kerkelijke functie meer. ,,Het kaarsje is helemaal opgebrand.”

Geloof & Kerkdonderdag, 20 augustus 2009

Nieuw boek Tim Keller over geld, seks en macht

Franeker - Tim Keller, predikant van de Redeemer Church in New York, komt in oktober met een nieuw boek over het thema geld, seks en macht. De predikant laat zien dat die afgoden van deze tijd de mens geen echte bevrediging geven. ‘Er is maar een God die je verlangens kan bevredigen en het is de perfecte tijd om Hem nu te leren kennen’, aldus Keller over zijn boek.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 augustus 2009

Andries Knevel weer bij mannenspecial in Bethel

Drachten - EO-presentator Andries Knevel komt op zondag 18 oktober als spreker naar de mannenspecial in de Bethelkerk in Drachten.

Sportdonderdag, 20 augustus 2009

Uur vertraging voor Heerenveen

Thessaloniki Met een uur vertraging is sc Heerenveen gistermorgen vertrokken naar Thessaloniki. Op het vliegveld van Eelde bleek dat het vliegtuig te zwaar beladen was. Daardoor moest eerst een deel van de kerosine worden opgestookt. Het gezelschap kon daardoor pas een uur later, dan de geplande tien uur, vertrekken richting Griekenland.

Sportdonderdag, 20 augustus 2009

Stroetinga valt uit in Eneco Tour

Leeuwarden Wim Stroetinga (Oldeberkoop) is gisteren in de eerste etappe van de Eneco Tour uitgevallen. De sprinter van de Duitse Milramploeg kwam in de rit van Aalter naar Ardooie ten val en blesseerde daardoor zijn schouder. Stroetinga liep een kneuzing op en de schouder raakte uit de kom. Volgens ploegleider Gerry van Gerwen is de Friese renner wel een paar weken uit de roulatie. De etappe eindigde in een massasprint, die werd gewonnen door de Amerikaan Tyler Farrar, die dankzij bonificatieseconden ook de leiderstrui overnam van Chavanel.

Sportdonderdag, 20 augustus 2009

‘Fierljeppers zouden week vrijaf moeten hebben in seizoen’

Grijpskerk Midden in het fierljepseizoen zou een week zonder wedstrijden ingepland moeten worden. Dit proefballonnetje liet topklasser Rein van der Wal gisteren op na de laatste wedstrijd van de competitie. Van der Wal, die op persoonlijke titel sprak, is voorzitter van de ljeppersvereniging, de belangenbehartiger van de springers. ,,Het is een zwaar seizoen, een week vrijaf ergens tijdens het seizoen voor ljeppers en andere betrokkenen is misschien het onderzoeken waard.” Collega-ljepper Henk Schievink pleit op zijn beurt voor minder wedstrijden in totaal. ,,Zodat we meer tijd hebben om te trainen en daarmee onze prestaties in het algemeen beter zullen worden”, meent de Burgumer.

Sportdonderdag, 20 augustus 2009

Friese ljeppers klaar voor strijd om de Nederlandse titel

Grijpskerk - Met traditioneel een wedstrijd in Grijpskerk, hebben de Friese fierljeppers gisteren de reguliere competitie afgesloten. Ze deden dat in stijl: maar liefst drie schansrecords sneuvelden. Uitgerekend bij de senioren in de topklasse lukte dat niet. Wel lieten de Friezen er over de gehele linie zien dat ze klaar zijn voor de Nederlandse kampioenschappen van zaterdag in het Utrechtse plaatsje Jaarsveld.

Sportdonderdag, 20 augustus 2009

Heerenveen vreest de enorme hitte van Thessaloniki

Thessaloniki - In het pompeuze Hyatt Regency Thessaloniki, luxueus onderkomen van Heerenveen, is het mineraalwater amper aan te slepen. Meer dan de formidabele technische bagage van PAOK en meer dan de fanatieke twaalfde man van de Griekse club vreest Heerenveen vanavond in het eerste play-off duel van de Europa League de verstikkende hitte in Thessaloniki. Voor er in het Toumbastadion wordt afgetrapt (naar schatting bij een temperatuur van 32 graden) moeten de spelers - in opdracht van trainer Trond Sollied - drie liter water naar binnen hebben gewerkt.

Sportdonderdag, 20 augustus 2009

Partuur Wind is ijskoud de beste op PC

Weidum - De afgelopen twee jaar lukte het Afke Hylkema niet om voor de tiende keer de Frouljus PC op haar naam te schrijven. Maar drie keer is scheepsrecht en gisteren was het raak. Samen met Maaike Wind en Gérieke de Groot was het trio, ondanks de warmte in de ‘braadpan’ van Weidum, ijskoud de beste.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties