De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 augustus 2010.

Cultuurvrijdag, 20 augustus 2010

Femmes Vocales zingt rond Kerst met gastzangers

Leeuwarden - Vrouwenkoor Femmes Vocales geeft dit jaar een kerstconcert samen met gelegenheidszangeressen. Het projectkoor dat zo ontstaat, geeft op zondag 19 december twee concerten in de Witte Kerk in De Hemrik waar het onder meer Gloria van Vivaldi ten gehore zal brengen. Vrouwen die het leuk vinden om mee te zingen, kunnen zich inschrijven voor het project.

Cultuurvrijdag, 20 augustus 2010

Figaro als haantje de voorste in briljante opera

Het aantal toneel- en operaproducties in de open Friese lucht lijkt nog altijd toe te nemen. Je voelt je als Friese plaats bijna een sufferdje als je nergens iets hebt met pontons boven water of iets anders van dien aard met een aantal avonden muziek of toneel. In veel gevallen gaat het dan echter om matig boeiende avonden verzorgd door goedbedoelende amateurs. Soms echter steekt een voorstelling mijlenver boven al die middelmatigheid uit.

Hoofdartikelvrijdag, 20 augustus 2010

De aandelenmarkten...

Ondanks stijgende bedrijvigheid in Duitsland - de groeiverwachting werd naar boven bijgesteld - grotere winsten van grote Amerikaanse bedrijven als General Motors en Dell, golfde ook door Nederland deze week de angst voor ‘de dubbele dip’. Na de economische opleving zullen de economieën weer gaan krimpen, is het vermoeden. Beurshandelaren menen aan zogenoemde indicatoren te kunnen aflezen dat de wereldeconomie opnieuw op een recessie afstevent. De herstelcurve van de economie verloopt niet als een V, maar als een W: na het dieptepunt van de recessie een kort herstel waarna we opnieuw in een recessie belanden.

Regiovrijdag, 20 augustus 2010

Ongeluk bij ringrijden wordt nader onderzocht

Sloten - Samen met de organisatie van het ringrijden in Sloten gaat de Gemeente Gaasterlan-Sleat het fatale ongeluk dat daar woensdagavond plaatshad evalueren. Een van de vragen die bij de evaluatie aan de orde zal komen, is of het ringsteken van volgend jaar moet doorgaan en of dat nog wel in de smalle straatjes van het centrum moet gebeuren. Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat. Burgemeester Willem Hoornstra is afwezig en pas maandag weer in de gemeente. Maar hij heeft al wel contact gehad met de organisatie van het ringrijden.

Regiovrijdag, 20 augustus 2010

‘Kantoor ASR blijft kantoor’

Woudsend - De gemeente Wymbritseradiel gaat er nog steeds van uit dat Verzekeraar ASR Nederland een geschikte koper vindt voor de kantoorpanden in Woudsend. De gemeente peinst er nog niet over een andere bestemming aan de panden te geven.

Regiovrijdag, 20 augustus 2010

Actie tegen geweld en drugs seksgebied Weaze

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden heeft schoon genoeg van de problemen rond de Weaze. Geweld, drugsdeals, straatroven en illegale prostitutie in de rosse buurt, maken winkeliers en klanten elders in het centrum bang. Woningen in de omgeving dreigen onverhuurbaar te worden. Met een reeks nieuwe maatregelen willen burgemeester Crone, de politie én ondernemers in de prostitutiebranche het tij keren. Vanmorgen lichtte de burgemeester de plannen toe.

Regiovrijdag, 20 augustus 2010

Veel wrakken in Waddenzee vallen uiteen

Kornwerderzand - Een redelijk intact achttiende-eeuws scheepswrak in de Waddenzee bij Kornwerderzand is in vier jaar tijd vrijwel vernietigd. De wisselende stromingen, paalworm en de visserij kunnen in korte tijd grote schade aanrichten als een schip eenmaal blootligt, stelt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 augustus 2010

Brandweer verbiedt verbranden van korans door kerk

Gainesville - Het plan van een kerk in Florida om op 11 september korans te verbranden, lijkt weinig kans te maken. De plaatselijke brandweercommandant heeft aangegeven dat een verbranding niet zal worden toegestaan. De autoriteiten zijn bang voor calamiteiten. Mocht de kerk er toch toe overgaan dan volgt er een boete, aldus commandant Gene Prince.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 augustus 2010

Rondje om de torenspits van kerk Oppenhuizen

Oppenhuizen - Ruim 260 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de Johannestsjerke van Oppenhuizen, een kerk met een omloop met houten hekwerk om de torenspits.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 augustus 2010

Ds. L.H. Kwast stopt na zestig jaar met preken

Leeuwarden - Ds. L.H. Kwast uit Leeuwarden stopt per direct met preken. Dat heeft de 84-jarige predikant gisteren bekendgemaakt. Daarmee komt een einde aan meer dan zestig jaar Woordverkondiging. Oftewel: zes- tot zevenduizend preken.

Sportvrijdag, 20 augustus 2010

Cambuur start met zelfde basiself

Leeuwarden - SC Cambuur start vanavond tegen FC Emmen met dezelfde elf spelers als tegen FC Dordrecht afgelopen week. De Leeuwarders, die hun eerste thuisduel spelen, wonnen in Dordrecht met 0-1 en trainer Stanley Menzo ziet geen reden om het elftal te wijzigen. Het enige vraagteken is nog Sandor van der Heide, die lichte rugproblemen kent.

Sportvrijdag, 20 augustus 2010

Bos doet zichzelf de elfde zege cadeau

Bolsward - Jan Bos is niet te stuiten. De wielrenner uit Nieuwehorne tekende gisteren voor zijn elfde seizoenszege door de Ronde van Bolsward te winnen. Hij bezorgde zichzelf daarmee meteen alvast een mooi verjaardagscadeau. Bos, die vandaag zijn 25e verjaardag viert, boekte bovendien een nieuw record. Nog nooit eerder won hij zo vaak in één seizoen. ,,Ik hie hjoed gewoan hiel goeie fuotten”, zei hij over de Ronde van Bolsward.

Sportvrijdag, 20 augustus 2010

Hobma pakt tweede dagzege

It Heidenskip - Als Bart Helmholt het op zijn 28e verjaardag laat zitten, maakt Thewis Hobma precies op die dag zijn beste sprong van dit seizoen. Dat gebeurde gisteren in It Heidenskip, waar Hobma zijn persoonlijk record met 18 centimeter verbeterde tot 20.36. Het bezorgde de topfierljepper de tweede dagtitel dit seizoen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties