De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 20 augustus 2012.

Cultuurmaandag, 20 augustus 2012

Oost-Friese bijdrage in Liet International 2012

Leeuwarden | Stichting Liet International heeft vijf liederen geselecteerd voor de negende editie van het zangfestival voor Europese minderheidstalen. Voor het eerst is er een oost-Friese band uitgekozen: The Voodoolectric met het nummer Slickermuul. De Aurichse band zingt in het oost-Fries, een variant van het Platduits.

Hoofdartikelmaandag, 20 augustus 2012

WikiLeaks, het lekken en de straf

De oprichter van WikiLeaks, de organisatie die op grote schaal geheime documenten via internet onthult, zit in een lastig parket. Hij bevindt zich in de ambassade van Equador in London en hoopt naar Equador te kunnen gaan. Daar heeft hij politiek asiel gekregen. Zo hoopt Assange te ontkomen aan uitlevering naar Zweden. Dat land wil hem ondervragen naar aanleiding van aangiftes van verkrachting. De echte bedreiging voor Assange is het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Dat land wil hem berechten wegens het lekken.

Regiomaandag, 20 augustus 2012

Fokvereniging Het Friese Paard zet weer een stap vooruit

Oldeholtpade | De fokvereniging Het Friese Paard heeft de weg omhoog weer gevonden. Dat bleek afgelopen zaterdag in Oldeholtpade, waar de vereniging haar jaarlijkse fokdag hield. De vierjarige Caja Moeskaer (vader Loadeyk 431) van de familie Zeelen uit Luttelgeest werd uitgeroepen tot algemeen kampioen.

Regiomaandag, 20 augustus 2012

Blauwe Flat Sneek eindelijk leeg

Sneek | De Blauwe Flat aan de Furmerusstraat in Sneek is eindelijk leeg. Via leegstandbeheerder CareX hebben de laatste bewoners vorige week een vervangende woonruimte gevonden.

Regiomaandag, 20 augustus 2012

Net geen record in weekend van zomerhitte

Leeuwarden | Drukte in de zwembaden en op de stranden. Mensen zochten afgelopen weekend massaal verkoeling op en rond het water. Zowel op zaterdag als op zondag was het tropisch warm in ons land. Maar warmterecords werden net niet gebroken.

Geloof & Kerkmaandag, 20 augustus 2012

Rapportage katholiciteit moet eenheid bevorderen

Kampen | De Nationale Synode roept de kerken in Nederland op tot een zogenoemde ‘Katholiciteits Effect Rapportage’ (KER).

Geloof & Kerkmaandag, 20 augustus 2012

Flevo 2012: gewoon teruggeven wat je te veel hebt

Christenen vandaag dienen zich te bezinnen op hoe ze een gevend en dienend leven kunnen leiden, zodat ze anderen in staat stellen te ontvangen. Het was een van de rode draden tijdens het afgelopen lange weekend op het Xnoizz Flevo Festival.

Geloof & Kerkmaandag, 20 augustus 2012

Zuinig Flevo Festival is toch weer onvergetelijk

Bussloo | Het festivalterrein was compacter, de muziekprogrammering was op voorhand niet al te aansprekend en de festivalbezoekers werden onder de noemer ‘co-creation’ actief betrokken bij de opbouw en aankleding van het Xnoizz Flevo Festival, dat het afgelopen lange weekend in recreatiegebied Bussloo bij Apeldoorn werd gehouden.

Sportmaandag, 20 augustus 2012

BAM heerst op smeltend asfalt in Bartlehiemtocht

Hallum | Op smeltend asfalt was het zaterdagmiddag in en rond Hallum niet anders dan in de winter op de kunstijsbanen en natuurijs. De BAM-ploeg van coach Jillert Anema regeerde ook in de 25e Bartlehiem Skeelertocht over 100 kilometer. Christijn Groeneveld uit Heerhugowaard prolongeerde zijn titel in het KPN Open Nederlands kampioenschap over 100 kilometer, ploeggenoot Ingmar Berga (Hoogeveen) werd tweede en Bob de Vries uit Haule moest als vierde van de groene brigade op weg naar het podium alleen Gerwin Smit (Helmond) voor laten gaan. Tweede Fries was Durk Fabriek uit Jubbega, die als strijdlustigste rijder op plaats vijf de Willem Poelstra Bokaal verdiende.

Sportmaandag, 20 augustus 2012

Fabriek en De Jong snellen naar zilver en brons op EK grasbaan

Eenrum | Wat niet velen hadden gedacht, gebeurde gisteren in Eenrum dan toch: na de finale van het EK grasbaan waren twee van de drie podiumplaatsen voor een Friese coureur. Helaas voor Dirk Fabriek (Jubbega) en Jannick de Jong (Gorredijk) ging het respectievelijk om plaats 2 en 3. De Europese titel ging na een tumultueuze finale voor de derde keer in zijn loopbaan naar de Duitser Stephan Katt.

Sportmaandag, 20 augustus 2012

Trio Van der Veen stelt kandidatuur

De verschillen waren soms groot bij de generale van de Frouljus PC in Akkrum. De twee beste parturen kwamen boven drijven. De prestigestrijd werd gewonnen door Iris van der Veen, Sjoukje Visser en de ontketende Manon Scheepstra.

Sportmaandag, 20 augustus 2012

Sportcolumn | Gentleman Jim

Op 20 augustus 1923 zag James Travis Reeves het levenslicht in Galloway, Texas. Hij had een veelbelovende honkballoopbaan voor zich liggen, maar het lot wilde dat Jim Reeves een legendarische countryzanger werd.

Sportmaandag, 20 augustus 2012

Forse zeges ONS en Harkemase Boys

Leeuwarden | Zaterdaghoofdklassers ONS BOSO Sneek en Harkemase Boys zijn de bekercompetitie begonnen met overtuigende zeges. Ook Drachtster Boys boekt een knappe zege, terwijl FVC in een Friese derby gehakt maakte van Joure.

Sportmaandag, 20 augustus 2012

Topfierljeppers nu al in vorm voor het NK

Grijpskerk | Als de fierljepwedstrijd van dit weekeinde in Grijpskerk iets zegt over het NK, belooft dat zaterdag een spannende titelstrijd te worden. In Grijpskerk lieten de Friese topsenioren liefst zes twintigmetersprongen noteren. Zij zijn klaar zijn voor de confrontatie met hun Hollandse rivalen. Bart Helmholt werd dagwinnaar met 20.45 meter, maar er waren meer uitblinkers.

Sportmaandag, 20 augustus 2012

'Kans is groot dat NK fierljeppen een Fries feestje gaat worden'

IJlst is komende zaterdag het decor van de Nederlandse kampioenschappen fierljeppen. Het NK is de afsluiting van het seizoen. De beste fierljeppers van de Friese bond en de Hollandse bond strijden om de titels, maar hoe zullen die worden verdeeld? Wordt het een Fries feestje op eigen fierljepgrond?

Sportmaandag, 20 augustus 2012

Eerste punt drie duels eerder dan verwacht

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel tussen Feyenoord en sc Heerenveen (1-1).

Sportmaandag, 20 augustus 2012

Djuricic eist penalty op: vandaag was-ie voor mij

De laatste keer dat hij een strafschop benutte kon Filip Djuricic zich zaterdagavond niet eens meer heugen. Terwijl de Serviër van sc Heerenveen wel wist dat hij de laatste twee keer faalde vanaf elf meter, moest hij de buitenkansjes vorig jaar nog aan Bas Dost laten. In de Kuip was hij echter zeker van zijn zaak. ,,Rajiv van la Parra zei nog dat hij ’m zou nemen, maar ik zei: nee, niet vandaag. Nu moest het voor mij gebeuren.”

Sportmaandag, 20 augustus 2012

Pluspunt geeft katerig gevoel bij Heerenveen

Een punt pakken bij Feyenoord zou voor sc Heerenveen reden genoeg moeten zijn voor tevredenheid. Maar de Friese ploeg hield zaterdagavond een katerig gevoel over aan de 1-1 in de Rotterdamse Kuip.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties