De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 20 september 2007.

Cultuurdonderdag, 20 september 2007

Nieuwe cd Souldada brengt rijkdom in huis

Na de debuut-cd uit 2005, is Souldada doorgegroeid naar een vaste bezetting van vijf mensen. Een behendig kwintet, dat naast gitarist Herman Woltman en zangeres Hanna Koussios, Johan Keus op basgitaar heeft en Carel van Leeuwen op cello. Leden die ook op de debuut-cd van Souldada opdoken. Alleen slagwerker Willem Smid is nieuw.

Cultuurdonderdag, 20 september 2007

Zwarte humor mist geloofwaardigheid

Het is niet te hopen dat de openluchtvoorstelling Groenland van theatergroep Vis à Vis een voorbode is van wat het publiek in Drachten het komende theaterseizoen te wachten staat. Tot twee keer toe viel namelijk de stroom uit, wat voor redelijk lang oponthoud zorgde. Dat is natuurlijk niet alleen afschuwelijk voor het publiek, maar nog veel meer voor de acteurs. Men had er wellicht verstandiger aan gedaan om de voorstelling af te gelasten en het publiek de mogelijkheid te geven een van de volgende avonden de voorstelling opnieuw bij te wonen. De eenheid van het verhaal en de tijd werden op ruwe wijze totaal verbroken waarmee de illusie ook volledig werd ontmanteld. Weg voorstelling!

Economiedonderdag, 20 september 2007

Zakensoos in WTC Expo Leeuwarden

Leeuwarden - Met de opening van een nieuwe zakensociëteit is volgens directeur Andries de Jong van World Trade Center (WTC) Leeuwarden gisteren een belangrijke stap gezet in de positionering van het centrum. Begin volgend jaar moet het WTC Plaza het kloppende hart zijn van het bedrijvencentrum.

Hoofdartikeldonderdag, 20 september 2007

Burgers zijn meer...

Niets is onveranderlijk, niets is heilig, zo leert ook de Grondwet. Artikel 123: Bij de wet kunnen provincies en gemeenten worden opgeheven en nieuwe ingesteld. Het komt in Fryslân niet vaak voor dat er gemorreld wordt aan de gemeentegrenzen. In 1984 werd een grote klapper gemaakt toen het aantal Friese gemeenten werd teruggebracht van 44 naar 31. Landelijk daalde het aantal gemeenten sinds de jaren vijftig van bijna duizend naar minder dan vijfhonderd.

Regiodonderdag, 20 september 2007

Noorden groene proeftuin

Leeuwarden - Noord-Nederland wordt een proeftuin voor duurzaam en energiezuinig wonen en leven. Het is de bedoeling dat Noord-Nederland in oktober een energie-akkoord tekent met het Rijk. Beide overheden gaan dan geld steken in het gebruik en het opwekken van duurzame energie. Een van de doelen is Fryslân de meest energiezuinige provincie van Nederland te maken.

Regiodonderdag, 20 september 2007

Wolvega clustert minder instellingen

Wolvega - Er komt waarschijnlijk geen uitgebreid multifunctioneel centrum in de nieuwe Lindewijk in Wolvega. De gemeenteraad van Weststellingwerf heeft een onderzoek uit laten voeren naar de haalbaarheid van een centrum met scholen, culturele en zorgvoorzieningen. Volgens dat onderzoek van Anyforum uit Almere kan het wel, maar is het te duur en is het moeilijk te exploiteren. Nu stelt het college van B en W aan de raad voor om een afgeslankt mfc te bouwen.

Regiodonderdag, 20 september 2007

Smallingerland bouwt te weinig betaalbare huizen

Drachten - In Smallingerland is een nijpend tekort aan betaalbare woningen. Bovendien wordt er te veel in Drachten gebouwd en te weinig in de omliggende dorpen. De doelstelling is 20 procent in Drachten, 80 procent in de dorpen. De werkelijke verhouding is 10 tegen 90 procent.

Regiodonderdag, 20 september 2007

Verkeer rond school onveiliger

Leeuwarden - Auto’s van ouders die hun kind komen brengen, zorgen bij basisscholen voor onveilige verkeerssituaties. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland (VVN). De ontwikkeling versterkt zichzelf: als de weg naar school onveiliger wordt door autoverkeer, brengen nog meer ouders hun kinderen met de auto. Friese basisscholen kennen het probleem ook.

Regiodonderdag, 20 september 2007

Status ProRail onder vuur

Leeuwarden - Het CDA in Fryslân schakelt de landelijke partij in om actie te ondernemen tegen de monopoliepositie van spoorbeheerder ProRail. Door een blunder onder regie van ProRail bij het ophogen van de spoorbrug bij Akkrum, draait de provincie op voor drie miljoen euro extra kosten. Ook andere Statenfracties hekelen de machtspositie van ProRail.

Regiodonderdag, 20 september 2007

Friese Land wint geding thuiszorg

Leeuwarden - Thuiszorgorganisatie Het Friese Land mag toch doorgaan met de thuiszorg op Vlieland en Terschelling en in Harlingen. Dat heeft de burgerrechter in Leeuwarden bepaald. De toelating van Het Friese Land betekent dat de concurrent Palet in de drie gemeenten buiten de boot valt. Palet neemt geen genoegen met deze uitspraak.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 september 2007

TijdVoorActie wint GH-Identiteitsprijs

Zwolle - De Stichting TijdVoorActie heeft dit jaar de GH-Identiteitsprijs 2007 gewonnen. Landelijk coördinator Eelke Dekens nam de prijs afgelopen vrijdag tijdens de officiële opening van het studiejaar van de Gereformeerde Hogeschool in ontvangst. De prijs bestaat uit een bokaal en een geldbedrag van 500 euro.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 september 2007

‘Jou evangelyske wyn romte’

Ljouwert - ,,De evangelyske beweging hat de wyn aardich yn ‘e seilen. Foar in diel sil de tiidgeast dêr in oandiel yn ha, mar ek Gods Geast makket der diel fan út. Om it yn syltermen te sizzen: as de stjoerboardslach oer dy kant fan de mar no sa fertúten docht, dan soe ik it dwaas fine om as protestantske tsjerke de bakboardslach oan te hâlden. Ik soe dêrom mei klam de protestantske tsjerke oproppe wolle om fan herte romte te jaan oan de evangelyske wyn dy’t yn ús tiid waait.”

Sportdonderdag, 20 september 2007

Kolk en Hollander leiden op FK

Ureterp Door in de derde ronde van het FK dammen remise te spelen tegen routinier Anton Schotanus, moet Bastiaan Hollander sinds gisteren de eerste plaats in de stand delen met Gerlof Kolk en Foeke Tiemensma. Kolk won volgens verwachting van Reinout Sloot. Tiemensma stuntte met winst op zijn sterke clubgenoot Taeke Kooistra. Sipke Doller rukte via zijn zege tegen Hans van Dijk op naar een gedeelde tweede stek. Klaas Veldstra verloor van Rein van der Wal, waardoor Veldstra nu alleen op de laatste plaats staat.

Sportdonderdag, 20 september 2007

Nauta wint Schuttersveldloop

Sneek Douwe Nauta heeft gisteren de Schuttersveldloop op zijn naam geschreven. De Sneker ging hard van start en kreeg niemand mee. Zijn voorsprong werd gaandeweg groter. Op de meet, na 9600 meter, was het verschil met Sjoerd Boskma uit Bolsward opgelopen tot 1 minuut en 10 seconden. Jan Boonstra uit Sneek kwam zes seconden later als derde binnen. Ylona Kruis was duidelijk een maatje te groot voor de andere loopsters. De Ysbrechtumse lag 3 minuten en 45 seconden voor op Ineke Altenburg uit Sneek. Die werd na 18 seconden gevolgd door Hella Yntema uit Bolsward.

Sportdonderdag, 20 september 2007

Verbeek twee duels geschorst

Heerenveen Trainer Gertjan Verbeek van sc Heerenveen is gisteren door de tuchtcommissie van de KNVB na mondelinge behandeling voor twee duels geschorst vanwege een aanvaring met vierde official Nijhuis tijdens het duel in de Amsterdam ArenA. Verbeek: ,,Het is een kwestie van interpretatie. Nijhuis vindt dat ik hem agressief heb benaderd, terwijl ik juist vind dat hij intimiderend op mij afkwam.’’ Verbeek heeft het idee dat de KNVB hem straft om een voorbeeld te stellen. ,,Ik heb een blanco strafblad. Zelfs de aanklager vond drie duels te veel’’, aldus de trainer. Door de schorsing mist Verbeek het competitieduel van zondag tegen FC Utrecht en de bekerwedstrijd van volgende week woensdag tegen Argon.

Sportdonderdag, 20 september 2007

Roorda debuteert in UEFA Cup in basiself

Heerenveen - Sc Heerenveen begint vol zelfvertrouwen aan het UEFA Cuptoernooi, waarin het Zweedse Helsingborgs IF vanavond de eerste tegenstander is. Dat vloeit voort uit de 2-5 zege die de Friezen afgelopen weekeinde boekten in Rotterdam tegen hekkensluiter Excelsior. Het duel zorgde niet alleen voor nieuw elan, maar ook voor een nieuw gezicht in de basisformatie: Geert Arend Roorda.

Weerdonderdag, 20 september 2007

Bewolking

Vanmiddag zijn het perioden met regen en bewolking die het weerbeeld bepalen en ook morgen zijn we nog niet van de neerslag af. Het weekend belooft beter te verlopen. Het kwik schommelt vanmiddag rond 17 graden, morgen rond de 20 graden worden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties