De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 20 september 2008.

Cultuurzaterdag, 20 september 2008

Sc Heerenveen krijgt schilderij van Abe Lenstra

Heerenveen - Voetbalclub sc Heerenveen krijgt morgen een levensgroot schilderij van voetbalheld Abe Lenstra aangeboden. Het werk is gemaakt door de Leeuwarder kunstenaar Hendrik Elings. Hij maakte het werk in opdracht van stichting De Hooghe Kamer in Hoogeveen, die het morgen aanbiedt aan de directie van sc Heerenveen. Dat gebeurt voorafgaand aan de thuiswedstrijd sc Heerenveen-NEC.

Cultuurzaterdag, 20 september 2008

Culturele boottocht naar Harlingen op Archievendag

Leeuwarden - Liefhebbers van watersport en geschiedenis kunnen tijdens de Landelijke Archievendag in Fryslân aan hun trekken komen. In het kader van deze dag op 11 oktober, wordt een culturele boottocht georganiseerd. De tocht begint in Leeuwarden en voert via het Van Harinxmakanaal naar Harlingen.

Cultuurzaterdag, 20 september 2008

Zwanenzang van een orgel met Friese roots

Een orgel-cd met bekend werk van Bach, Buxtehude, Walther, Mendelsson en Andriessen en minder bekende composities van Rutter, Murill en Archer - is die nu wel zoveel aandacht waard?

Economiezaterdag, 20 september 2008

AB op zoek naar vrouwelijke melkers

Sneek - AB Fryslân zoekt ‘Ko-assistenten’, oftewel mensen die opgeleid willen worden tot melker op een melkveehouderijbedrijf. Het grote tekort aan arbeidskrachten in de agrarische sector zorgt ervoor dat AB Fryslân op een creatieve manier een pool wil opzetten om dit tekort in te dammen. AOC Friesland heeft een specifieke cursus ontwikkeld en zorgt ervoor dat mensen binnen twee maanden geschoold worden tot melker. Dit is voornamelijk een praktische cursus maar ook enige theorie zal onderdeel zijn van deze cursus.

Economiezaterdag, 20 september 2008

Ondernemersfonds Leeuwarden dichtbij

Leeuwarden - Met de ondertekening van een contract tussen de gemeente Leeuwarden en de Kamer van Koophandel Noord-Nederland is gisteren een eerste stap gezet in het oprichten van het Ondernemersfonds Leeuwarden. Dit fonds is bedoeld voor collectieve investeringen voor ondernemersactiviteiten en projecten en wordt gevoed door een verhoging van het OZB tarief.

Economiezaterdag, 20 september 2008

Stoelendans rond slachterij gaat door

Leeuwarden - Baia Ontwikkeling uit Nijkerk heeft voor €vier miljoen euro slachterij Friesland Vlees in Leeuwarden gekocht van Aaldert Wildeboer. De nieuwe eigenaar van slachterij Friesland Vlees in Leeuwarden, wil de 1,7 hectare grote locatie verbouwen tot kantoren- en winkelgebied. Maar ook verkoop aan het Deense vleesbedrijf Skare behoort nog tot de mogelijkheden.

Economiezaterdag, 20 september 2008

EC stelt beslissing fusie uit

Brussel De Europese Commissie neemt nog een week extra de tijd om te beslissen over de fusie tussen de zuivelgiganten Friesland Foods en Campina. Dat maakte de EC gisterren bekend. De deadline is verschoven van 24 november naar 1 december. In juli startte de EC met een onderzoek naar de mogelijke invloed die de fusie zou kunnen hebben op de kaas- en zuivelprijzen. Friesland Foods en Campina kondigden eind vorig jaar aan te willen fuseren.

Hoofdartikelzaterdag, 20 september 2008

Spiritualiteiten van...

Het is spiritualiteit wat de klok slaat. Zo is de spiritualiteit van het dienend leiderschap erg in. Onlangs verscheen een rapport over de spiritualiteit van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. En wat klinkt het mooi: spiritualiteit van de duurzaamheid. Of: spiritualiteit van de stilte. Of van het wandelen. Kenmerkend voor al die spiritualiteiten is bezinning op het wezenlijke van de activiteit, en het reflecteren op de handelende persoon: wie ben ik, waar gaat het mij om, of waar ligt mijn verantwoordelijkheid.

Regiozaterdag, 20 september 2008

‘Fusie Sneek en Emmeloord reële optie’

Emmeloord - Gesloten operatiekamers, een miljoenentekort, een nieuwe interim-bestuursvoorzitter en afnemend vertrouwen. De situatie van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord is verre van rooskleurig. Een fusie met het Antoniusziekenhuis in Sneek lijkt dan ook de uitkomst, meent wethouder Foeke Zeilstra uit Emmeloord.

Regiozaterdag, 20 september 2008

‘Ontruimingsdiscussie zal vast weer komen’

Vlieland - ,,De discussie zal er vast komen, net als honderd jaar geleden: ‘Ontruim de boel maar, laat de zee zijn gang maar gaan’”, zegt loco-gemeentesecretaris Harry de Wit van Vlieland. De Deltacommissie stelt in zijn onlangs verschenen rapport dat er uitgebreide verbeteringen nodig zijn aan de waterkeringen van de waddeneilanden, om die eilanden ,,veilig en bewoonbaar” te houden.

Regiozaterdag, 20 september 2008

Eerst Nederlands leren, dan komt dat Fries vanzelf wel

Aardappels eten, Nederlands leren en op de fiets naar school. Een schooljaar lang woont Rodrigo Rojas uit Bolivia in Eastermar en verblijft de Italiaanse Marella Bessone in Hurdegaryp. Het Friesch Dagblad gaat de scholieren volgen in hun ontdekkingstocht door Fryslân.

Regiozaterdag, 20 september 2008

Echte aandacht voor regio ontbreekt

Hengelo (Gld) - De P10, het samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten, laat zich niet uit het veld slaan. Tijdens de Algemene Beschouwingen gaf het kabinet aan voorlopig geen officiële status te verlenen aan de club van tien, waaronder Opsterland en Ooststellingwerf, maar de lobby gaat door.

Regiozaterdag, 20 september 2008

Met een beetje aandacht mbo’er bij de les houden

Sneek - Ze worden gepest op school, krijgen thuis niet genoeg steun bij het volgen van hun opleiding, of hebben simpelweg meer zin om te gaan werken. Ieder jaar stoppen enkele tientallen jongeren in Zuidwest-Fryslân met hun middelbare beroepsopleiding (mbo). En dat heeft meer gevolgen dan ze denken. Corrie Klat is aangesteld om ze bij de les te houden.

Regiozaterdag, 20 september 2008

Sybe Schaap: nuance nodig bij Deltarapport

Voorzitter Sybe Schaap van de Unie van Waterschappen is content met het advies van de Deltacommissie, maar hij denkt dat op sommige punten de soep niet zo heet wordt gegeten als commissievoorzitter Cees Veerman ze opdient.

Regiozaterdag, 20 september 2008

Vitens: brak grondwater wordt kraanwater

Elk jaar stroomt er 48 miljoen kuub drinkwater uit de Friese kranen. De gemiddelde Fries verbruikt dagelijks 120 liter voor drinken, douchen, wassen en doorspoelen. Dat schone water haalt Vitens uit de grond. Gunstig, want grondwater is de schoonste bron van drinkwater.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 september 2008

‘Vredeswerkers moeten opstaan’

Leeuwarden - Er moet een nieuwe generatie vredewerkers opstaan, zegt Jan Bosman van het Fries Vredesplatform. Hij reageert op een onderzoek dat is gehouden onder 45 predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland over de aandacht die zij besteden aan de Vredesweek, die zaterdag begint.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 september 2008

‘Geef nieuwe impuls aan kloosterleven’

Drachten - Het bedenken van een vorm van kloosterleven voor een korte termijn zou een nieuwe impuls kunnen geven aan de kloosters in Nederland, stelt ds. Jan Hofstra uit Drachten. Het is een van de stellingen die hij donderdag verdedigde bij zijn promotie op het werk van Leontius van Neapolis over Symeon de heilige dwaas.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 september 2008

Nieuw ontmoetingscentrum Jubbega

Jubbega - In Jubbega wordt zaterdag het nieuwe ontmoetingscentrum van de Protestantse Gemeente Jubbega-Schurega-Hoornsterzwaag geopend. Het staat naast het kerkgebouw aan de K. Molweg.

Sportzaterdag, 20 september 2008

Menzo ziet Cambuur een punt pakken

Leeuwarden - Begin dit jaar wist SC Cambuur-Leeuwarden zich middels een 2-0 zege tegen de toenmalige koploper RKC van de laatste plek te bevrijden. Opnieuw zit de Friese eerste divisionist in zwaar weer en kwamen de Waalwijkers naar Leeuwarden

Sportzaterdag, 20 september 2008

‘We kunnen dit seizoen voor verrassingen zorgen’

Nijmegen - Na een Oostenrijks avontuur bij Austria Wien is Arkadiusz (beter bekend als Arek) Radomski dit seizoen terug in ons land, waar hij sinds medio 1994 op advies van een Poolse schooldirecteur zijn brood verdiende als voetballer. Morgenmiddag doet de 31-jarige Poolse middenvelder in het shirt van NEC Nijmegen het Abe Lenstrastadion aan, waar hij in acht jaar tijd in meer dan tweehonderd (216) wedstrijden de veters uit zijn schoenen liep.

Sportzaterdag, 20 september 2008

Vaderfiguur Sollied ‘adopteert’ Fellinga

Lissabon - Bijna 23 jaar geleden wordt Lesly Fellinga geboren in het ziekenhuis van Port au Prince op Haďti en door zijn moeder achtergelaten. Een Nederlandse verpleegster ontfermt zich over de boreling en noemt hem naar een tegenover het hospitaal gelegen supermarktketen (Lesly Centre). Na vijf maanden adopteren Richard en Friezin Marijke Fellinga de kleine Lesly. Donderdagavond in Lissabon volgt ‘vader’ Sollied dat voorbeeld en adopteert de debutant in de basis bij sc Heerenveen tijdens de met 1-1 gelijkgespeelde wedstrijd tegen Vitória FC.

Sportzaterdag, 20 september 2008

Schuil/Nummerdor op dreef in Rusland

Sotsji - Oud-Leeuwarder Richard Schuil en zijn beachvolleybalpartner Reinder Nummerdor zijn de finale van de Europese beachtour gisteren goed gestart. Met twee zeges in de groepsfase is het duo al zo goed als zeker van de halve finales in het Russische Sotsji.

Sportzaterdag, 20 september 2008

Ritsma en Schenk in adviescommissie KNSB

Amsterdam - Rintje Ritsma maakt deel uit van de commissie-Schenk, die in opdracht van de KNSB een plan bedenkt voor het optimaliseren van een topsportstructuur voor het Nederlandse schaatsen. Dat maakte voorzitter Ard Schenk gisteren in Amsterdam bekend. De Fries, die er nog steeds niet helemaal uit is of hij dit seizoen gaat stoppen als actief schaatser, is een van de in totaal vijf leden van de commissie die de schaatsbond gaan adviseren.

Sportzaterdag, 20 september 2008

Weening goed mee van voren in Polen

Zakopane Pieter Weening heeft zich gisteren goed laten zien in de Ronde van Polen. De wielrenner uit Harkema - die niet is opgenomen in de gisteren bekendgemaakte selectie voor het WK wielrennen - ging in de zesde etappe bij een temperatuur van slechts 2 graden met de besten mee omhoog en finishte in het Tatra-gebergte als tiende op 1.24 minuten van ritwinnaar Jens Voigt. Die veroverde door zijn zege de gele leiderstrui. In het klassement heeft hij 1.22 voorsprong op de Deen Lars Ytting Bak, Weening is veertiende op 1.40. Vandaag is de slotetappe.

Sportzaterdag, 20 september 2008

Assistent-scheidsrechter Inia naar Tblisi

Zeist De Friese assistent-scheidsrechter Adriaan Inia is door wereldvoetbalbond FIFA aangewezen voor de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Georgië en Bulgarije. De inwoner van Gytsjerk zal op 15 oktober in de Georgische hoofdstad Tblisi scheidsrechter Björn Kuipers assisteren tijdens de interland. De andere assistent-scheidsrechter is Sander van Roekel. Vierde official is Bas Nijhuis.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties