De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 september 2011.

Cultuurdinsdag, 20 september 2011

Fries interieur centraal tijdens Ottema Kingma-symposium

Leeuwarden - Het jaarlijkse symposium van de Ottema-Kingma Stichting staat dit jaar in het teken van het Friese interieur. Het onderwerp wordt door negen sprekers vanuit verschillende invalshoeken belicht. Zo komen onder meer de Friese kerkinterieurs, de Hindelooper Kamers en geschilderd behang binnen het Friese interieur aan bod, meldt de stichting, die de dag met de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert. Het symposium is op 4 november in het Fries Museum.

Cultuurdinsdag, 20 september 2011

Poppodium Iduna komt met theatertry-outs

Drachten - Poppodium Iduna breidt de programmering uit met een reeks try-outs van theatervoorstellingen. Iduna wil zo een breder publiek trekken, meldt . De try-outs zijn op de donderdagavond en zijn gratis toegankelijk. De eerste voorstelling die te zien is Aimabele Schoften, muzikaal cabaret van het trio Cabaret Tomeloos op 29 september om 21.00 uur. Cabaret Tomeloos is een nieuw trio bestaande uit Marcel Harmsen, Ferdinand Biesheuvel en Izak Boom.

Cultuurdinsdag, 20 september 2011

Beste slagwerkers naar Rinkelbom Heerenveen

Heerenveen - De beste slagwerkers van het land komen komende zaterdag naar de Rinkelbom in Heerenveen. Daar vindt de tweejaarlijkse Dutch Drum Event plaats. Het is opgezet door Van der Glas BV en Ateliers Majeur. De slagwerkers Jeroen de Rijk van Candy Dulfer, George Kollias van Nyle, Bram Hakkens van Kyteman, Randy Black van Primal Fear en Tim van Delft van De Staat zijn aanwezig, maar ook het jong slagwerktalent Arjan Jongsma uit Drachten op marimba.

Cultuurdinsdag, 20 september 2011

Decor van bamboe en doek op Freeze Festival

Leeuwarden - De foyer van De Harmonie in Leeuwarden wordt ter ere van het Freeze Festival volledig gehuld in bamboe en kaasdoek. Kunstenaar Bouke Groen, die dit decor voor het muziekfestival ontwierp, gebruikt bijna een strekkende kilometer aan kaasdoek en ruim achthonderd meter aan bamboe. Vorig jaar verpakte de Leeuwarder kunstenaar de foyer samen met studenten in met karton. Het Freeze Festival vindt komende zaterdag plaats in De Harmonie.

Economiedinsdag, 20 september 2011

ING: veel meer geld in groene energie steken

Amsterdam - Nederland zal fors meer moeten investeren in duurzame energie om de milieudoelstellingen te halen, aldus ING gisteren. In 2020 moet 14 procent van onze energie duurzaam zijn, maar het aandeel van de hernieuwbare energie is nu slechts 4 procent. Er wordt nu twee miljard euro per jaar geïnvesteerd in groene energie, maar jaarlijks is tien miljard nodig. Windenergie en biomassa zijn kansrijk, terwijl er ook nog veel te bereiken is met energiebesparing, aldus ING.

Economiedinsdag, 20 september 2011

Sneker waterkrachtinstallatie voor Windsors

Sneek - Dankzij het Sneker bedrijf Landustrie wint de Britse Koningin Elizabeth duurzame elektriciteit uit de rivier de Thames. Het bedrijf heeft een waterkrachtinstallatie ontworpen en gebouwd die in de rivier is geplaatst bij Windsor Castle, de hoofdwoning van het Britse staatshoofd.

Hoofdartikeldinsdag, 20 september 2011

Rijken moeten meer bijdragen

President Obama gaat de strijd aan met de Republikeinen over belasting van de rijken. Volgens de president zijn de verhoudingen tussen de belastingen van de midden- en lagere klassen enerzijds en die van de rijken anderzijds uit balans. De rijken betalen niet op dezelfde wijze naar vermogen bij als de minder welgestelde Amerikanen.

Regiodinsdag, 20 september 2011

Hoed nodig voor een dagje? Op naar de hoedenverhuur

Er zijn zat mensen die graag een hoed dragen, maar er een aanschaffen is vaak best prijzig. Vooral als je hem maar één keer draagt. Durkje Hoeksema begint daarom een hoedenverhuur in Makkum.

Regiodinsdag, 20 september 2011

School moet niet alleen worden beoordeeld op cijfers

Heerenveen/Harlingen - Het is onterecht om de kwaliteit van scholen alleen te beoordelen op de cijfers van leerlingen. ,, Onze belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat leerlingen een diploma op het juiste niveau krijgen en alle sociale vaardigheden hebben om een vervolgopleiding aan te kunnen. Een school is meer dan een prestatieopbrengstbedrijf.”

Regiodinsdag, 20 september 2011

Fryske Cash project dendert door naar het slot

Tweeduizend verkochte cd’s, duizenden bezoekers en tientallen artiesten die hebben meegewerkt.

Regiodinsdag, 20 september 2011

Discussie over Middelsee lijkt een taboe

Stiens - Een debat over herindeling en de samenwerking in Middelseeverband is niet mogelijk in Leeuwarderadeel. Dat bleek gisteravond tijdens een openbare discussieavond in Stiens, georganiseerd door de PvdA, de VVD en de Ondernemingsvereniging Leeuwarderadeel. De coalitiepartijen CDA, FNP en GBL en het college van B en W meldden zich af. Volgens de organisatoren omdat er pas na de evaluatie van de Middelseesamenwerking met Ferwerderadiel, Menameradiel en het Bildt, in 2014, over de toekomst van de gemeente mag worden gepraat.

Regiodinsdag, 20 september 2011

Kamer bemoeit zich met Friese radio-ontvangst

Leeuwarden - De Tweede Kamer begint zijn geduld te verliezen wat betreft de slechte ontvangst van publieke radiostations in Noord-Nederland. Kamerlid Ad Koppejan (CDA) heeft tijdens een Algemeen Overleg over telecommunicatie het probleem andermaal aangekaart bij minister Maxime Verhagen (Economische Zaken).

Geloof & Kerkdinsdag, 20 september 2011

Raad van Kerken: niet blij met Miljoenennota

Den Haag - De Raad van Kerken in Nederland heeft gisteren in Den Haag duidelijk laten weten beslist niet vrolijk te worden van de Miljoenennota die vandaag uit het koffertje van Minister Jan Kees de Jager van Financiën komt.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 september 2011

Plaisier: pas op voor radicalisering in Israëldebat

Nijkerk - Exclusieve solidariteit met Israël of met de Palestijnen kan snel leiden tot radicalisering en polarisatie in de kerk. „Als ik soms lees of hoor hoe fel er van beide kanten op broeders of zusters wordt ingehakt, is dat een gevaar voor de kerk”, waarschuwde dr. Arjan Plaisier gisteren in Nijkerk.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 september 2011

Pastoraal leiderschap ontbrak vaak bij kerksluiting

Morgen verschijnt het boek Meer dan hout en steen. Handboek voor sluiting en herbestemming van kerkgebouwen. Kerksluiting vereist heel veel zorgvuldigheid, aldus de redactie.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 september 2011

Mijn kerk dicht? Dan kom ik niet meer

Utrecht - Het sluiten van kerkgebouw leidt vrijwel altijd tot het afhaken van mensen. ‘Het lijkt welhaast onvermijdelijk.’ Dat schrijven de auteurs van het boek Meer dan hout en steen. Handboek voor sluiting en herbestemming van kerkgebouwen dat morgen uitkomt. Iedereen overweegt of hij straks nog wel naar een andere kerk gaat of elders gaat ‘shoppen’. Of meer rigoureus: dat ze stoppen met de kerkgang of zich laten uitschrijven als lid van de kerk.

Sportdinsdag, 20 september 2011

Belofteteam sc Heerenveen/FC Emmen wint ruim van Vitesse/AGOVV: 4-1

Heerenveen - Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteren met 4-1 gewonnen van Jong Vitesse/AGOVV. Bij rust stond het al 3-0 door (fraaie) doelpunten van Hakim Ziyech, Arsenio Valpoort en Mitja Resek. Na de hervatting tekende Samir Fazli voor de 4-0, waarna Brahim Darri nog wat terugdeed namens de gasten. Met negen punten uit vier wedstrijden staat Heerenveen derde achter FC Twente en Herarcles Almelo die beide nog zonder puntenverlies zijn.

Sportdinsdag, 20 september 2011

Westra wil op WK door de muur van pijn heenknallen

Tijnje Lieuwe Westra (29) verdedigt morgen samen met Stef Clement de Nederlandse driekleur tijdens de bijna 47 kilometer lange tijdrit op het WK wielrennen in Kopenhagen. Met het Friesch Dagblad keek Westra thuis in Tijnje vooruit op het gevecht tegen de chronometers.

Sportdinsdag, 20 september 2011

Bekervoetbal: Heerenveen, Cambuur én Harkemase Boys

Vandaag komen drie Friese clubs uit in de tweede ronde van de KNVB beker. Heerenveen speelt voor de tweede keer binnen vier dagen tegen VVV-Venlo, Cambuur krijgt FC Zwolle op bezoek en Harkemase Boys speelt thuis tegen eerste divisionist Willem II.

Sportdinsdag, 20 september 2011

Sportquiz: WK wielrennen

Pieter Weening, Maarten Tjallingii, Anouska Koster en Lieuwe Westra gaan de komende week bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Denemarken namens Fryslân proberen een gooi te doen naar de felbegeerde regenboogtruien. De laatste komt als eerste in actie bij de individuele tijdrit, terwijl de andere drie meedoen aan de wegwedstrijd. Deze keer staat de kennisquiz derhalve in het teken van het WK wielrennen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties