De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van woensdag, 20 oktober 2010.

Cultuurwoensdag, 20 oktober 2010

Leeuwarder galerie naar beurs voor betaalbare kunst

Leeuwarden - De Leeuwarder galerie Artemisia in kunstzaken is volgende week een van de standhouders op de internationale kunstbeurs Affordable Art Fair (AAF) in Amsterdam. Artemisia is de enige Friese galerie op de beurs, meldt galeriehouder Geja Broers. Op de vierde editie van AAF tonen ruim 85 galeries uit binnen- en buitenland hedendaagse en betaalbare kunst, in prijs variërend van honderd tot vijfduizend euro. Vorig jaar trok de beurs ruim 15.000 bezoekers. AAF is van 28 tot en met 31 oktober in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Cultuurwoensdag, 20 oktober 2010

‘Le Quattro Volte’ opent Noordelijk Film Festival

Leeuwarden - De film Le Quattro Volte van Michelangelo Frammartino is de openingsfilm van het 32e Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. Dat heeft een woordvoerder van het festival gisteren bekendgemaakt. De film wordt voorafgegaan door de korte film Incident by a Bank van Ruben Östlund. Beide films zijn tijdens het festival voor het eerst te zien in Nederland.

Economiewoensdag, 20 oktober 2010

Melkveehouders demonstreren in Straatsburg

Straatsburg - Honderden melkveehouders uit de Europese Unie zijn in de afgelopen dagen met trekkers op weg gegaan naar Straatsburg om daar vandaag te protesteren. De boeren zijn bang dat na 2015, het jaar dat de quotumregeling afloopt, hun concurrentiepositie sterk verslechtert. Europarlementariërs moeten volgens hen plannen ontwikkelen waarbij boeren beter kunnen onderhandelen over een kostendekkende melkprijs. De organisatie verwacht meer dan duizend boeren meedoen aan het protest.

Economiewoensdag, 20 oktober 2010

Transport niet dupe van Franse acties

Leeuwarden - Friese transportbedrijven ondervinden nauwelijks hinder van de wegblokkades in Frankrijk. De blokkades, die worden gehouden omdat veel Franse werknemers tegen de plannen zijn om de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen naar minimaal 62 jaar, worden tot nu toe amper op de grote doorgaande wegen gehouden. ,,Op secundaire wegen zijn er wel wat blokkades. Het gaat nu eerst nog om prikacties”, zegt Brant Visser van het gelijknamige transportbedrijf in Heerenveen. ,,Soms komen onze mannen daar in vast te zitten en dan ben je er in een uur tot anderhalf uur wel door.” Om zoveel mogelijk problemen te voorkomen, onderhoudt het bedrijf veel contact met de chauffeurs. ,,We houden ze zoveel mogelijk in de gaten.”

Hoofdartikelwoensdag, 20 oktober 2010

Integratie in Duitsland...

In Duitsland is de moeizame integratie van minderheden eindelijk ook onderwerp van debat. Het heeft vanwege het pijnlijke naziverleden even geduurd maar nu wordt in Duitsland in navolging van Nederland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Italië, Hongarije en Zwitserland ook gesproken over de minder aangename kanten van de multiculturele samenleving. Bondskanselier Angela Merkel zei dit weekend dat de poging om van Duitsland een multiculturele samenleving te maken, is mislukt.

Regiowoensdag, 20 oktober 2010

‘Kleine scholen hebben een plek in de samenleving’

Warten - Na veertig jaar wordt het schoolkrijtje neergelegd. Jan Cnossen (63), leerkracht en schooldirecteur, gaat morgen met pensioen. Met pijn in het hart, temeer omdat hij een school verlaat die binnenkort wordt gesloten.

Regiowoensdag, 20 oktober 2010

Meisjes naaien het langste tafelkleed

Vlieland - Het wordt een hele happening zondagochtend. Twee kilometer tafels worden in een dubbele rij in de Dorpsstraat op Vlieland opgesteld. Daaroverheen komt het tafelkleed dat de nichtjes Tanja (10), Julia (11), Isis (10) en hun vriendinnetje Sam (10) aaneen hebben genaaid.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 oktober 2010

Getuigenissen, maar ook het verhaal van 250 miljoen slaven

Kaapstad - Lausanne III in Kaapstad is veelkleurig. Ruim vierduizend afgevaardigden uit een kleine tweehonderd landen zijn in Kaapstad bijeengekomen. Allen verbonden met kerken, bewegingen, organisaties en netwerken uit de evangelicale wereld. Vanuit Nederland zijn zo’n dertig afgevaardigden aanwezig. Marnix Niemeijer vertelt over zijn ervaringen.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 oktober 2010

Finnen massaal uit kerk na homorel

Helsinki - De Lutherse Kerk in Finland loopt leeg. In een week tijd hebben meer dan 25.000 Finse lutheranen zich laten uitschrijven uit het register van de nationale staatskerk.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 oktober 2010

College behandelde vaker kerksluiting

Rotterdam - De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leeuwarden (i.w.) gaat in beroep bij het Generaal College voor Bezwaren en Geschillen in Utrecht inzake de kerksluitingskwestie. Ds. Laurens Korevaar uit Rotterdam, lid van het College, legt uit wat het Generaal College als taak heeft.

Sportwoensdag, 20 oktober 2010

Aan het einde van de weg een warm deken en opname in Japanse traditie

Sneek - De cirkel is rond na het drieluik in Japan. Frank Liew-On van Sportclub F en F The Inner Way uit Sneek rondde begin deze maand in de Japanse hoofdstad Tokio zijn vijfde dan-examen succesvol af en promoveerde daarmee van sensei (meester) naar shihan (grootmeester). Het is een bekroning van de weg die hij dertig jaar geleden als karateka besloot te gaan afleggen.

Sportwoensdag, 20 oktober 2010

Groningen wint basketbaltopper

Groningen Voor ruim 2500 toeschouwers in Martiniplaza hebben de basketballers van GasTerra Flames uit Groningen ook in de vierde competitiewedstrijd de ongeslagen status behouden.

Sportwoensdag, 20 oktober 2010

Birdaard annuleert alle wedstrijden

Burdaard De voetbalvereniging Birdaard heeft alle wedstrijden voor het komende weekeinde geannuleerd. Aanleiding is het overlijden van Gesina Kooistra.

Sportwoensdag, 20 oktober 2010

Bosma nieuwe trainer Achilles 1894

Assen Jan-Piet Bosma (48) is met onmiddellijke ingang de nieuwe trainer van zondag eersteklasser Achilles 1894 in Assen. Hij volgt Hendrik Oosting op, die vertrekt naar WKE uit Emmen, waar hij Alami Ahannach opvolgt die per direct is opgestapt.

Sportwoensdag, 20 oktober 2010

Zes punten aftrek voor Heerenveen Flyers

Heerenveen IJshockeyclub Heerenveen Flyers is door de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) met zes punten aftrek en een boete van vijfhonderd euro bestraft voor het opstellen van Martin Zajac.

Sportwoensdag, 20 oktober 2010

Friese korfbalverenigingen hopen op een EK-effect

Leeuwarden - De Nederlandse korfbalbond rekent de komende vijf jaar tegen de stroom in op een groei van zo’n 25.000 leden. Dat zeggen de Friese korfbalbestuurders Jaap Lenstra en Jaap Broersma in het beleidsplan ‘Iedereen doet mee’. Het Europees kampioenschap in eigen land dat vrijdag begint, moet helpen de sport populairder te maken. Nederland speelt zijn drie groepswedstrijden in Leeuwarden. In Fryslân hopen de clubs dat ze kunnen profiteren van de extra aandacht voor de sport.

Sportwoensdag, 20 oktober 2010

ONS verveelt zich tegen Workum, ONT vernedert Marum

Leeuwarden - De tussenronde in de Noordelijke districtsbeker heeft gisteravond geen echte verrassingen opgeleverd. ONS Sneek had geen enkele moeite met Workum, ONT walste over Marum heen, GSVV wist niet te stunten tegen Lycurgus. Alleen de uitschakeling van Berlikum door Joure was op voorhand wellicht niet verwacht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties