De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 20 oktober 2012.

Cultuurzaterdag, 20 oktober 2012

Eigen productie Jan Arendz en Marijke Geertsma

Leeuwarden | Acteurs Jan Arendz en Marijke Geertsma komen in april 2013 met de eerste voorstelling van hun eigen productiebedrijf J&M teaterwurk, Oarlochstriennen getiteld. Het echtpaar was jarenlang in vaste dienst bij Tryater, maar raakt door de cultuurbezuinigingen zijn baan kwijt.

Cultuurzaterdag, 20 oktober 2012

Theaterkostuums in galerie BAS

Sneek | Galerie BAS in Sneek houdt van 3 november tot en met 4 december een expositie van theaterkostuums. Met de tentoonstelling sluit de galerie aan bij de opening van het nieuwe Theater Sneek, op 1 november door koningin Beatrix.

Cultuurzaterdag, 20 oktober 2012

‘De reade loper’ in openluchtmuseum

Hemrik | Stichting Iepenloftspul Opsterlân brengt volgend jaar een stuk op de planken in openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets. De voorstelling, De reade loper getiteld, vertelt het verhaal van de vrouwen van de veenarbeiders aan het eind van de negentiende eeuw.

Economiezaterdag, 20 oktober 2012

Zuivelbedrijf CZ Rouveen wil toe naar twee melkprijzen

Rouveen | Coöperatieve Zuivelvereniging Rouveen wil na de beëindiging van de Europese melkquotering in 2015 een tweeprijzensysteem invoeren. Via dit tweeprijzensysteem wil het bedrijf de groeiambities van de leden in goede banen leiden en de coöperatie op een evenwichtige manier door de mogelijk turbulente jaren na 2015 sturen, zo meldt de onderneming. CZ Rouveen bestaat ruim honderd jaar en is bekend van verschillende kaasspecialiteiten. Met de maatregel wil de coöperatie een geleidelijke groei stimuleren om vraag en aanbod zoveel mogelijk in evenwicht te houden. Inperken van de groeiwensen van de leden is volgens de vereniging niet aan de orde.

Economiezaterdag, 20 oktober 2012

Bank rekent de huiseigenaar teveel rente

Amersfoort | Banken spekken hun kassen door de hypotheekmarges te verhogen. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH). De gemiddelde winstmarge die banken berekenen bovenop het normale hypotheekrentetarief liep in augustus weer verder op, zo blijkt uit de in juli geïntroduceerde rentebarometer van de VEH.

Hoofdartikelzaterdag, 20 oktober 2012

Leer en leven horen bij elkaar in het geloof

Dezer dagen verschenen minstens twee belangrijke boeken. Het eerste is de Christelijke Dogmatiek van C. van der Kooi en G. van den Brink. Het tweede is Proeven van goed samenleven, een inleiding in het katholiek sociaal denken, van Thijs Caspers.

Regiozaterdag, 20 oktober 2012

Politie wil elke week rellers Haren pakken

Leeuwarden/Haren | De politie gaat de komende tijd elke week een aantal relschoppers van het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren aanhouden. Dat doet ze op basis van de grote hoeveelheid foto- en beeldmateriaal die het onderzoeksteam bestudeert, zo meldde de politie gisteren.

Regiozaterdag, 20 oktober 2012

Bezitters van een houtkachel doen vaak maar wat

Reduzum | De houtkachel wint aan populariteit. En met het herfstweer van de afgelopen weken heeft menig bezitter de kachel al aangestookt. Vaak gebeurt dat niet op de juiste manier, stelt Fetze Tigchelaar van Tigchelkachels in Reduzum. Daarom verkoopt hij niet alleen kachels, hij geeft ook workshops en informatieavonden om te leren hoe je een houtkachel goed moet laten branden.

Regiozaterdag, 20 oktober 2012

Vertrouwen binnen Friese Staten is heel ver te zoeken

Leeuwarden | De fracties in Provinciale Staten zijn nog altijd aan het bijkomen van de vergadering van afgelopen woensdag, toen vrijwel de gehele oppositie een motie van wantrouwen indiende tegen het gehele college van Gedeputeerde Staten. Tegelijk werd duidelijk dat ook de verhoudingen tussen coalitie- en oppositiepartijen op een dieptepunt zijn gekomen. Alle partijen vinden dit een onwenselijke situatie, maar een panklare oplossing om nader tot elkaar te komen, is er niet. Daarvoor ontbreekt het aan wederzijds begrip, blijkt uit een rondgang langs fractievoorzitters.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 oktober 2012

Zuinig en aandachtig leven is een feest

Bijna niemand ontkomt er aan: zuiniger aan doen. Oude calvinistische termen als matigheid en soberheid doen weer opgeld. Is dat erg? Nee, vindt Jeanine Schreurs. Ze sprak onlangs op het symposium ‘Versobering. levenskunst of drama’.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 oktober 2012

Keller: geloof verbinden met dagelijks leven

New York | De Amerikaanse predikant Tim Keller pleit in zijn nieuwe boek Center Church voor het centraal stellen van het Woord, de stad en het welzijn van de samenleving.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 oktober 2012

RKK test katholieke woordenschat

Hilversum | Omroep RKK houdt op 9 december een Groot Katholiek Dictee in het Ariënskonvikt te Utrecht. Het dictee wordt uitgezonden op Radio 5 (11.00 uur). Bekende en minder bekende taalliefhebbers worden op hun katholieke woordenschat getest. Grotendeels vergeten woorden worden weer opgepoetst en de rijkdom van het katholiek taalgebruik wordt voor het voetlicht gebracht, aldus presentator Hans van Willigenburg van RKK Radio 5.

Sportzaterdag, 20 oktober 2012

Pelé van Anholt is in wieg gelegd voor het profvoetbal

Nog voor hij het levenslicht had gezien, was hij al voorbestemd om later zijn brood te gaan verdienen als voetballer. Hij kreeg van zijn Ghanese vader en Nederlandse moeder de naam Kingsley Pelé van Anholt, roepnaam Pelé, mee en de appel viel inderdaad niet ver van de boom. De 21-jarige Bolswarder is een product van de jeugdopleiding van sc Heerenveen en is dit seizoen onder trainer Marco van Basten doorgebroken.

Sportzaterdag, 20 oktober 2012

Heerenveen moet in derby voetballend het verschil maken

Heerenveen | Trainer Marco van Basten liet gisteren in de aanloop naar de derby van sc Heerenveen tegen FC Groningen niet het achterste van zijn tong zien. Hij wilde niet ingaan op de speelwijze, met vier of vijf verdedigers, van zijn ploeg. ,,Groningen is fysiek sterk en wij moeten het meer van het voetballen hebben. Daarin moeten we het verschil zien te maken”, vertelde Van Basten twee dagen voor de noordelijke tweestrijd.

Sportzaterdag, 20 oktober 2012

Spelersrapport Cambuur

Sportzaterdag, 20 oktober 2012

Cambuur en uitduels gaan niet samen

Wat een uitoverwinning had moeten worden en een goede generale voor de topper tegen MVV, liep voor Cambuur gisteren uit op drama. Na de zoveelste zwakke uitwedstrijd verloor de ploeg in en tegen Den Bosch drie punten én verdediger Tim Bakens.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties