De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 20 oktober 2016.

Hoofdartikeldonderdag, 20 oktober 2016

Moeilijke beslissingen voor melkveehouderij

De melkveehouders zijn boos, heel boos. Sommigen van hen zijn wanhopig. Op sociale media circuleren filmpjes waarin boeren en boerinnen hun woede uiten en hun emoties tonen. De reden voor dit alles: Brussel heeft plannen van staatssecretaris Martijn van Dam voor het reguleren van de hoeveelheid mest (fosfaat) afgewezen. In 2017 moet de hoeveelheid mest flink naar beneden om te voorkomen dat Nederland extra rechten voor meer mest worden ontnomen. De grote vraag voor boeren is nu hoe de staatssecretaris die verlaging zal bewerkstelligen. De onzekerheid daarover maakt dat boeren niet goed weten wat hun beleid moet zijn. En ze vrezen dat het de staatssecretaris niet zal lukken de gewenste vermindering van mest tot stand te brengen. Dat leidt onherroepelijk tot het einde van de speciale rechten die Nederland heeft. Die rechten maken het mogelijk dat de Nederlandse boer meer fosfaat mag produceren dan veel van zijn Europese collega’s. Als die rechten vervallen krijgt de Nederlandse veehouderij een strop van maximaal tweehonderd miljoen euro. Dat bedrag wordt gebaseerd op dure afzet van mest en minder koeien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat de veestapel tussen 20 en 30 procent moet inkrimpen. Dat percentage is een aanslag op het financiële plaatje van de meeste boeren. Ze hebben hun bedrijfsvoering, inclusief investeringen in bijvoorbeeld een grote stal, afgestemd op het aantal koeien dat ze hebben. Na het verdwijnen van het melkquotum, dat de boeren bond aan een maximumaantal liters melk en dus koeien, hebben nogal wat boeren hun bedrijf ingericht op meer koeien. Dat beleid maakt deze boeren extra kwetsbaar voor beperkende maatregelen.

Regiodonderdag, 20 oktober 2016

Banken staken financiering aan boeren

Leeuwarden - Boeren die hun bedrijf binnenkort willen uitbreiden of een bedrijf willen overnemen krijgen voorlopig geen (of in zeer beperkte mate) financiering voor hun plannen van Rabobank en ABN Amro, de twee banken die het grootste deel van de landbouwbedrijven in Nederland geld lenen voor investeringen. De banken wachten op meer duidelijkheid over de invoering van een stelsel van fosfaatrechten.

Regiodonderdag, 20 oktober 2016

Frustratie over antwoordapparaat artsen

Leeuwarden - Een huisarts die niet telefonisch bereikbaar is en met een automatische boodschap de patiënten doorverwijst naar een andere arts. Vooral in vakantieperiodes gebeurt het vaak. Het leidt bij bellers tot frustratie. Zorgbelang Fryslân wil het probleem in kaart brengen.

Regiodonderdag, 20 oktober 2016

Zorg Sionsberg meer thuis en online geleverd

Dokkum - De nieuwe afspraken voor poliklinische zorg in zorgcentrum Sionsberg in Dokkum zijn gunstiger voor inwoners van Noordoost-Fryslân. DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland (CCN) en De Friesland Zorgverzekeraar willen meer zorg aan huis bieden en patiënten beter van dienst zijn met e-health.

Regiodonderdag, 20 oktober 2016

Drie generaties op dezelfde dag jarig

Leeuwarden - Aanvankelijk stond Desiree van Gelden er niet eens bij stil dat het haar dertigste verjaardag was toen ze drie jaar geleden in ziekenhuis MCL beviel van Indi. ,,Daar ben je op dat moment niet mee bezig. Totdat je door je opa wordt gefeliciteerd. Ik zei: 'En hier is je cadeau.’ Ik had voor mijn leven lang een prachtig cadeau."

Sportdonderdag, 20 oktober 2016

Capitals zijn met Kocanda na twintig jaar terug

Leeuwarden - De ijshockeyers van IJCCL Capitals Leeuwarden zijn voor het eerst sinds twintig jaar terug in de eerste divisie. In 1996 speelde het Leeuwarder Trias in de oude ijshal naast het WTC-Expo zijn laatste wedstrijd op dat niveau onder de toenmalige trainer-coach Ivan Kocanda. Dit seizoen keerde de 69-jarige geboren Tsjech na een periode van twintig jaar terug bij de Capitals in de eerste divisie.

Sportdonderdag, 20 oktober 2016

Geen finales meer bij Nationale Competitie Fierljeppen

Leeuwarden - Met ingang van volgend seizoen zullen de deelnemers aan de Pollepleats Nationale Competitie Fierljeppen geen finales meer springen. Daardoor kan er viermaal gesprongen worden in plaats van de huidige drie sprongen. Dat is naar voren gekomen na evaluatie van de Nederlandse Fierljep Bond (NFB) met de ljeppers en wedstrijdadministratie. Ook zal de competitie met ingang van 2018 als selectie voor het NK gaan dienen. Die wijziging was voor volgend jaar nog niet haalbaar.

Sportdonderdag, 20 oktober 2016

Cambuur neemt de tijd voor opvolging Maas

Leeuwarden - Sipke Hulshoff en Arne Slot zijn voorlopig de hoofdtrainers bij SC Cambuur. De eerstedivisionist zegt niet tot wanneer, maar wil de tijd nemen om een opvolger te vinden voor Rob Maas. Die werd zaterdag na tien competitiewedstrijden met tegenvallende resultaten ontslagen. Hulshoff, die in het bezit is van het hoogste trainersdiploma, en Slot waren de assistenten van Maas. Assistent-trainer Jan Bruin en keeperstrainer René Ponk zullen het duo bijstaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties