De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 21 januari 2012.

Cultuurzaterdag, 21 januari 2012

Jongeren Designprijs voor Roy Kok uit Bakkeveen

Leeuwarden | Roy Kok (1992) uit Bakkeveen heeft de Jongeren Designprijs gewonnen, een prijs van Keunstwurk voor jonge Friese ontwerpers. De Bakkevener kreeg de prijs gisteren uitgereikt voor zijn ontwerp van het Kruidenbuiltje, een alternatief en duurzaam kruidenrek. Dat gebeurde in het Huis van de Amateurkunst in Leeuwarden. Het winnende ontwerp is gemaakt uit natuurlijke materialen en afval waaronder blikjes en panty’s.

Cultuurzaterdag, 21 januari 2012

Negen extra voorstellingen voor theaterstuk ‘Rispinge’

Beetsterzwaag | De belangstelling voor het theaterstuk Rispinge is zo groot dat er in februari negen extra voorstellingen komen. Dat heeft directeur Kor Konstapel van Theater De Skâns in Gorredijk gisteren gemeld. De Skâns is producent van het stuk dat wordt gespeeld in Ons Huis in Beetsterzwaag.

Economiezaterdag, 21 januari 2012

Personenvervoer is blij met versoepeling regels

Den Haag | Werkgeversorganisatie voor het personenvervoer, Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is blij dat het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid de regels versoepelt rond het doorwerken na de leeftijd van 65 jaar. Veel mensen willen doorwerken na deze leeftijd maar huidige regelgeving belemmert dit volgens KNV. Minister Henk Kamp zei gisteren dat de duur voor doorbetaling bij ziekte wordt verkort en de re-integratieverplichting voor 65-plussers vervalt.

Economiezaterdag, 21 januari 2012

Gestage stijging meldingen van het Schmallenbergvirus

Deventer | Het aantal verdenkingen van besmetting met het Schmallenbergvirus bij dieren blijft gestaag toenemen. Eerder deze week ging het om 65 bedrijven. Gisteren was dat volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) 72. Het aantal gevallen in Fryslân staat nog steeds op drie (De Hoeve, Wons en Wijnjewoude).

Economiezaterdag, 21 januari 2012

Tijd is niet rijp voor gentech bij aardappel

Leeuwarden | De weerstand in Europa tegen teelt met gentechnologie maakt het vermarkten van dergelijke innovaties nog vele bruggen te ver. Afgelopen week maakte het internationale chemieconcern BASF bekend zijn Europese activiteiten voor genetische modificatie voor het grootste deel te staken. Ook de houding van de Nederlandse aardappelhandelaren speelde een rol.

Hoofdartikelzaterdag, 21 januari 2012

Strategisch Beraad: veel waardevols

De koers die het CDA sinds vandaag wil gaan uitzetten is van veel meer belang dan voor alleen de partij en haar leden/kiezers. De positie van de partij vanuit het ‘radicale midden’ raakt het brede spectrum van de Nederlandse politiek. Immers, de partij wil proberen met de nieuwe uitgangspunten, een nieuwe strategie en met aansprekende slogans mensen in brede (politieke) lagen van de samenleving aanspreken.

Regiozaterdag, 21 januari 2012

Geur van boerenkool hoort uit de keuken te komen

Joure | ,,De maaltijd is voor mensen een heel belangrijk moment van de dag”, zegt directeur-bestuurder Jan Veenstra van Hof en Hiem. Daarom neemt zijn zorginstelling het eten heel serieus. Dat heeft opnieuw tot een opvallend resultaat geleid. Hof en Hiem presteerde vorig jaar van alle gekeurde Friese zorginstellingen met een 9,2 het beste op gebied van voedselveiligheid, zo is deze week bekendgemaakt.

Regiozaterdag, 21 januari 2012

Dus zó ontstaat voedsel: zaadjes worden plantjes

Leeuwarden | ,,Er zitten tomaten, uien en kruiden in. Dat blaadje ken ik niet.” Sadaf (10) is druk aan het werk. Hij probeert zijn eigen ketchup te maken. Hierbij krijgt hij hulp van leerlingen van mbo Groen van AOC Friesland in Leeuwarden. Zij begonnen vrijdag met het project Stadsboer. Hiermee proberen ze kinderen uit de stad bewuster om te laten gaan met hun eten. De kinderen worden begeleid door leerlingen van de opleiding sport, recreatie en toerisme van mbo Groen.

Regiozaterdag, 21 januari 2012

Speurtocht leert kinderen wat eetbaar is in de natuur

Leeuwarden | Het Jongeren Platform Friesland heeft in het Potmargegebied in Leeuwarden een speurtocht uitgezet langs plaatsen waar eetbare planten, kruiden en fruitbomen staan.

Regiozaterdag, 21 januari 2012

Geld gezocht voor onderzoek uitstoot REC

Harlingen | De Waddenzee heeft wel degelijk invloed op verspreiding van rookgassen uit de Reststoffen Energiecentrale (REC) in Harlingen. Dit stellen wetenschappers uit Amerika, op basis van gegevens uit het rekenmodel dat gebruikt is om te kijken naar de verspreiding van de afvalgassen. De Harlinger Johan Bloem - tegenstander van de afvaloven - wil nu geld inzamelen om de experts naar Nederland te laten komen om te getuigen in de rechtzaak tegen de nieuwe milieuvergunning van Omrin.

Geloof & Kerkzaterdag, 21 januari 2012

Bisschop: gezin is huiskerk

Tilburg | Het gezin is de primaire plaats waar geloofsoverdracht plaatsvindt. Het is zelfs de noodzakelijke voorwaarde voor de geloofsoverdracht van de ene op generatie op de andere. Daarom is het volgens bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden noodzakelijk dat parochies vol op het gezin in gaan zetten. ,,Parochies staan voor de uitdaging om de gezinnen te helpen uit te groeien tot huiskerken’’, zo betoogde hij gisteren in Tilburg op een symposium over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk in ons land. Opvoeders moeten geloofswoorden aangereikt krijgen die zij kunnen gebruiken bij de opvoeding van hun kinderen.

Geloof & Kerkzaterdag, 21 januari 2012

Aantal vrijwilligers Present groeit hard

Zwolle | Stichting Present is in het afgelopen jaar opnieuw flink gegroeid. Ruim 19.500 mensen hebben zich in drieduizend projecten ingezet voor mensen die door gebrek aan geld, een sociaal netwerk of een goede gezondheid de steun van anderen goed konden gebruiken. In 2010 waren er 14.500 mensen actief, verdeeld over 2300 groepen.

Geloof & Kerkzaterdag, 21 januari 2012

De Korte: een van grootste crises sinds Reformatie

Tilburg | ,,De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland verkeert momenteel in een van de grootste crises sinds de Reformatie en heeft veel aan gezag ingeboet.” Dat zei bisschop De Korte van Groningen-Leeuwarden gisteren in Tilburg bij het afscheid van prof. dr. Jozef Wissink.

Sportzaterdag, 21 januari 2012

Friesland Flyers verliest in Thialf van Tilburg

Heerenveen | De ijshockeyers van Friesland Flyers hebben gisteravond het thuisduel tegen Destil Trappers met 2-6 (1-2, 1-2 en 0-2) verloren. Zonder aanjager Bert van de Braak slaagde Heerenveen er niet in zich de verliezend bekerfinalist uit Tilburg van het lijf te houden. Het werd een meeslepend gevecht met veel inzet en tijdstraffen waarin de Brabantse formatie over de meeste veerkracht beschikte. Namens Heerenveen scoorden Aaron Wilson en Brent Janssen.

Sportzaterdag, 21 januari 2012

Bondsonderscheiding voor verraste trainster Dolkens

Sneek | Rinske Dolkens kreeg gisteren uit handen van Hans van Polanen, hoofdbestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), een bondsonderscheiding opgespeld. Dolkens ontving de zilveren broche, de op een na hoogste onderscheiding, voor haar verdiensten in de gymnastiekwereld, gedurende ruim veertig jaar.

Sportzaterdag, 21 januari 2012

Dijkstra mogelijk in de basis tegen GA Eagles

Leeuwarden | De kans is aanwezig dat centrale verdediger Mart Dijkstra morgenmiddag in het thuisduel van SC Cambuur tegen Go Ahead Eagles in de basis begint. Trainer Alfons Arts heeft te maken met nogal wat personele problemen. Zo is het zeker dat Robert van Boxel (hamstring), topscorer Erik Bakker (knie), doelman Marco Bizot (pols) en Martijn van der Laan (geschorst) morgenmiddag niet in actie komen. Charles Dissels (enkel) sloeg gisteren de training over.

Sportzaterdag, 21 januari 2012

Weijl: over Liverpool, Gerrard én Cambuur

Hij speelde met onder anderen Steven Gerrard, trainde mee met het eerste elftal van Liverpool en ontmoette grootheden als Pelé en Maradona. Vincent Weijl (11 november 1990) verliet Nederland in 2008 op zijn zeventiende om in Engeland bij Liverpool zijn droom te verwezenlijken. ,,De eerste keer op Anfield? Ik voelde me thuis.”

Sportzaterdag, 21 januari 2012

Van la Parra logische vervanger Assaidi

Heereveen | Rajiv van la Parra zal vanavond op de Vijverberg bij sc Heerenveen de plaats innemen van de afwezige Oussama Assaidi. De Marokkaanse aanvaller verblijft met het nationale team in Gabon voor de strijd om de Africa Cup, dat vandaag begint. Het is de enige wijziging die trainer Ron Jans in het uitduel tegen De Graafschap, bij de hervatting van de tweede helft van de competitie, noodgedwongen moet doorvoeren.

Sportzaterdag, 21 januari 2012

Slagveer, een Drentse jongeman met Rotterdams/Surinaamse roots

Geboren in Rotterdam, getogen in Drenthe. Zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, tegenwoordig voetballend in Fryslân bij sc Heerenveen. Zijn naam: Luciano Slagveer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties