De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van donderdag, 21 februari 2008.

Cultuurdonderdag, 21 februari 2008

Auck Peanstra vereerd met prijs

Drachten - Het was een beladen feestje gisteren, de uitreiking van de derde Rink van der Velde Priis in het gemeentehuis in Drachten. Want nog voordat prijswinnaar Auck Peanstra bekend was, lag al op straat dat de jury eigenlijk een andere winnaar had gekozen. Hylke Speerstra had de prijs echter geweigerd en dus zou de ‘nummer twee’ nu opeens de winnaar zijn.

Cultuurdonderdag, 21 februari 2008

Veelzijdige ode aan jarige Jan Vriend

Musicus/componist Jan Vriend wordt dit jaar zeventig. Het Nederlands Kamerkoor heeft daarom een concertserie aan hem gewijd. Vriend, tegenwoordig werkzaam in Engeland, behoort tot de generatie moderne Nederlandse componisten. Hij heeft in de loop van zijn carričre een omvangrijk oeuvre opgebouwd met een grote verscheidenheid aan werken, waaronder voor koor. Het Nederlands Kamerkoor bracht gisteravond naast werken van Vriend ook stukken ten gehore van zijn beide leermeesters Ton de Leeuw en Yannis Xenakis.

Economiedonderdag, 21 februari 2008

Werkloosheid was in dertig jaar niet zo laag

Groningen - De werkloosheid in het Noorden komt dit jaar op het laagste niveau in dertig jaar. Dat komt vooral doordat de economie in hier er sterker voor staat dan elders in het land. Sterke sectoren zoals de zorg groeit en de regio profiteert bovengemiddeld van stijgende consumentenuitgaven.

Economiedonderdag, 21 februari 2008

Catering wacht op biologische producten

Leeuwarden – Cateraars, horeca en de zorg willen sneller biologische producten invoeren in het assortiment dan de producenten in het Noorden kunnen leveren. En dat heeft nogal wat consequenties. Het plan om een distributiecentrum langs de A7 op te zetten inclusief een logistiek netwerk komt er pas eind dit jaar. Dan is er voldoende productie en kunnen afnemers de eerste producten via een netwerk van groothandel Kruidenier Foodservices bestellen. Dat zegt coördinator Frank van den Broek van Novatec.

Hoofdartikeldonderdag, 21 februari 2008

Paalrot is onzichtbaar...

Op het Provinsjehűs werd gisteren een rapport openbaar gemaakt dat een onzichtbaar probleem beschrijft: paalrot. Niemand die het ziet, en nog weinigen die het merken. Maar de problemen met de houten funderingen zijn dusdanig, dat ze voor de eigenaren van die woningen kunnen uitlopen op een financiële ramp. En het gaat om nogal wat huizen: ruim drieduizend alleen al in Fryslân.

Regiodonderdag, 21 februari 2008

Kwart minder kieviten in Fryslân geteld

Leeuwarden - De kievitpopulatie in Fryslân is vorig jaar met een kwart gedaald vergeleken met 2006. Dat blijkt uit cijfers van het Weidevogelmeetnet Fryslân, dat sinds 2006 extra onderzoek doet in verband met de strengere wetgeving rond het aaisykjen. Ook grutto, scholekster, tureluur, watersnip en kemphaan doen het slecht.

Regiodonderdag, 21 februari 2008

Liefhebbers zullen moeten wachten tot 2015

Burgum - Om half twaalf gisteravond leek het nog zo veelbelovend. Maar hoe meer de nacht vorderde, hoe mistiger het werd. Toen wist Pieter Dijkstra van de Volkssterrenwacht in Burgum genoeg: die maansverduistering zal niet heel goed te zien zijn.

Regiodonderdag, 21 februari 2008

Provinciehuis nog tot einde jaar leeg

Leeuwarden - Op zijn vroegst aan het eind van dit jaar wordt begonnen aan de voorbereidingen van sloop en ver- en nieuwbouw van het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân gisteren bekendgemaakt. Pas in mei start de nieuwe aanbestedingsprocedure, de eerste is mislukt.

Regiodonderdag, 21 februari 2008

Kievit al ‘oer de wjuk’, het eerste ei komt misschien te vroeg

Lippenhuizen - Medio februari en de kieviten (ljippen) gaan overal al ‘oer de wjuk’. Dat betekent dat de mannetjes met hun vrolijke buitelingen indruk maken op de vrouwtjes. Dat hoeft nog niet te betekenen dat het eerste kievitsei al in aantocht is, maar een voorbode is het in ieder geval wel. En de omstandigheden zijn dit voorjaar wel heel erg goed, legt vogelkundig medewerker van deze krant Willem Bil uit. De Lippenhuister voorziet zelfs een juridisch probleem.

Regiodonderdag, 21 februari 2008

Liefhebbers zullen moeten wachten tot 2015

Burgum - Om half twaalf gisteravond leek het nog zo veelbelovend. Maar hoe meer de nacht vorderde, hoe mistiger het werd. Toen wist Pieter Dijkstra van de Volkssterrenwacht in Burgum genoeg: die maansverduistering zal niet heel goed te zien zijn.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 februari 2008

Leeuwarder arts vertaalt Talmoed

Leeuwarden - Voor het eerst in de geschiedenis is een Nederlandse vertaling met verklaring van een deel van de Talmoed verschenen. De bedrijfsarts Jacob Nathan de Leeuwe uit Leeuwarden vertaalde de tekst uit het Aramees en Hebreeuws en schreef de verklaringen.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 februari 2008

Emoties dringen baptistenkerk binnen

Richmond - De Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten werven nadrukkelijk onder zwarte, Latino en Aziatische bevolkingsgroepen, om het voortbestaan van het kerkgenootschap veilig te stellen. Kerken die alleen uit blanken bestaan is in de VS geen lang leven beschoren, zo lijkt het.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 februari 2008

Friezenkerk hoopt op Friese steun

Rome ,,Nee, de kerk staat niet op instorten. Zo erg is het nu ook weer niet. Maar er moet nu wél wat gaan gebeuren.” Pater Tiemen Brouwer (Dominicaan) is sinds kort de nieuwe pastoor van de kerk van de heilige Michaël en Magnus in Rome; beter bekend als de Kerk van de Friezen.

Sportdonderdag, 21 februari 2008

Harkemase Boys versterkt zich

Harkema Harkemase Boys heeft voor komend seizoen drie nieuwe spelers aangetrokken. Reinder Slager (20), middenvelder en broer van Boys-speler Jelmer Slager, komt over van hoofdklasser WHC. Keeper Jacob de Vries (Flevo Boys) en verdediger John van Dalen (BV Veendam) maken deze zomer ook de overstap naar De Bosk. Harkemase Boys speelt naar verwachting komend seizoen weer in de hoofdklasse. De ploeg van trainer Henk de Jong kan het kampioenschap in de eerste klasse E nauwelijks nog ontgaan.

Sportdonderdag, 21 februari 2008

Spitse invalster bij nipt winnend Oranje

Newport - Het Nederlands vrouwenelftal van bondscoach Vera Pauw heeft gisteren met 0-1 gewonnen van Wales. Het was een belangrijke zege in de kwalificatieronde van het EK-toernooi dat in 2009 in Finland gehouden zal worden. Heerenveen-speelster Sherida Spitse (Sneek) viel na rust in bij Oranje, dat in Newport met 0-1 te sterk bleek. Teamgenote Atty Eelkema (Surhuisterveen) kwam niet in actie.

Sportdonderdag, 21 februari 2008

Geert Kuiper: graag een goede sprinter erbij

Heerenveen - In tegenstelling tot de allrounders slagen de sprinters van TVM er dit seizoen niet in te overheersen. Sterker nog, de prestaties vallen door omstandigheden zelfs wat tegen. ,,Vergeet echter niet dat het op deze discipline moeilijker is om te domineren”, zegt Geert Kuiper, de schaatstrainer uit Oldeholtwolde. ,,De concurrentie is groot.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties