De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 21 februari 2013.

Achtergronddonderdag, 21 februari 2013

Kening fan ’e greide verdient een paleis

Het Natuurmuseum Fryslân organiseert de grootste tentoonstelling ooit rondom de grutto. Het is voor de grutto één seconde voor twaalf. Anders dreigt deze weidevogel daadwerkelijk een museumstuk te worden.

Economiedonderdag, 21 februari 2013

Afstoten sieraardewerk Tichelaar zonder emotie

Makkum | ,,Je moet niet denken dat ik tranen met tuiten ga huilen. Dit is gewoon een consequentie van de markt. Tichelaar zwenkt voor de derde keer om te kunnen overleven”, zegt Pieter Jan Tichelaar, oud-directeur van aardewerkmaker Koninklijke Tichelaar Makkum. Het beëindigen van de productie van sieraardewerk, beeldbepalend voor Tichelaar en Makkum, roept bij betrokkenen weinig emotie op.

Economiedonderdag, 21 februari 2013

Prins Dokkum sluit de deuren

Dokkum | Aan het industriële imperium van Prins Dokkum komt 30 juni een definitief einde. De ontmanteling van het concern was al in een vergevorderd stadium. Onder Noorse vleugels leek begin 2010 echter een nieuwe toekomst te zijn gevonden in de productie van vangrails en opstakelbeveiliging. Maar moederbedrijf Saferoad trekt de stekker eruit wegens minder opdrachten.

Hoofdartikeldonderdag, 21 februari 2013

Gevoelige gegevens liggen op straat

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) is in verlegenheid gebracht nadat een grote hoeveelheid zeer privacygevoelige informatie in handen kwam van RTL Nieuws. De IGZ heeft aangifte gedaan bij de politie. Minister Schippers van Volksgezondheid vindt het lek volstrekt onacceptabel en noemt de aangifte terecht. Ook de Nederlandse Patiëntenfederatie wil weten hoe het uitlekken heeft kunnen gebeuren.

Regiodonderdag, 21 februari 2013

Skûtsjeschipper Ulbe Zwaga keert terug, nu bij IFKS

Koufurderrige | Tweevoudig SKS-kampioen Ulbe Zwaga (52) keert dit jaar na jaren van afwezigheid terug als skûtsjeschipper. Hij maakt zijn rentree bij de IFKS als schipper op het skûtsje de Oude Zeug.

Regiodonderdag, 21 februari 2013

De tandarts: van een kiezentrekker tot een gebitsregisseur

Voor inwoners van Fryslân was de oprichting van de studie Tandheelkunde in Groningen 65 jaar geleden dé gelegenheid iets aan hun gebit te laten doen. De behandeling - uitgevoerd door de studenten - was gratis namelijk.

Regiodonderdag, 21 februari 2013

Nader onderzoek naar snelheid bij dodelijk ongeval Eeuwke Reidsma

Leeuwarden | Het gerechtshof heeft nader onderzoek gelast in de zaak tegen de 41-jarige Leeuwarder die op 11 maart 2011 Eeuwke Reidsma (56) doodreed en diens dochter zwaar verwondde. Het onderzoek richt zich op de snelheid waarmee de zwaar onder invloed verkerende automobilist beide fietsers aanreed.

Regiodonderdag, 21 februari 2013

Provincie sluit eizoekverbod niet uit

Leeuwarden | Als de huidige dalende trend doorzet, broeden er in 2032 geen kieviten meer in Fryslân. Het is daarom hoog tijd dat de provincie het verbod op het rapen van kievitseieren, het aaisykjen, handhaaft.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 februari 2013

Dankviering voor paus in bisdommen

Groningen | Het bisdom Groningen-Leeuwarden houdt donderdag 28 februari, de dag waarop de paus terugtreedt, een dankviering voor Benedictus XVI. Dat meldt het noordelijk bisdom.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 februari 2013

Preek geen gebabbel, maar sacramenteel

Goutum | Veel preken malen in het luchtledige. Het gaat over van alles, maar God komt niet te sprake. Dat stelde dr. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, woensdagavond voor zo’n dertig mensen in de Agneskerk in Goutum. ,,Zonder God wordt een preek bijna noodzakelijkerwijze moraal. Of een bezwerend gebaar.”

Sportdonderdag, 21 februari 2013

Mollema derde in klassement Ruta del Sol

Rincon | Bauke Mollema is goed aan het wielerseizoen begonnen. De in Leeuwarden woonachtige Blanco-renner werd vorige week al zesde in de Ronde van de Middellandse Zee en sloot de Ruta del Sol gisteren af met de derde plaats in het eindklassement.

Sportdonderdag, 21 februari 2013

Orca: al vijftig jaar een van de grootste waterbeesten

Leeuwarden | Er was nogal wat commotie, vijftig jaar geleden, toen de Leeuwarder Dames Zwemclub (LDZ) en de Leeuwarder Zwemclub Overdekte (LZO) moesten fuseren. Waarom zouden ze samengaan? En vooral: wat moest de naam worden?

Sportdonderdag, 21 februari 2013

Orca wil jubileum vieren met wedstrijden in grachten

Leeuwarden | Altijd al een eind willen zwemmen in de Leeuwarder grachten zonder er door de politie wegens openbare dronkenschap te worden uitgevist? Dat kan op 14 september bij het Inktpotevenement. Zwemvereniging Orca hoopt op die dag tussen de Noorder- en Vrouwepoortsbrug een langebaanwedstrijd over 1500 meter te organiseren. Ter hoogte van de Prinsentuin zal een waterpolotoernooi gespeeld worden tussen de beste teams uit Midden- en Noord-Nederland.

Sportdonderdag, 21 februari 2013

Jorritsma: vanuit het gewest naar de wereldtitel?

Collalbo | Het voelt voor Gerben Jorritsma alsof hij in één stap van de kelder naar de zolder is gegaan. Een jaar geleden werd de negentienjarige schaatser nog niet goed genoeg bevonden voor Jong Oranje en dit weekeinde geldt hij als de belangrijkste Nederlandse troef bij het WK junioren in het Italiaanse Collalbo. Het zou zomaar het verhaal uit een jongensboek kunnen zijn: vanuit het gewest Fryslân naar de wereldtitel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties