De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 21 november 2005.

Cultuurmaandag, 21 november 2005

Kaarten Robbie Williams binnen anderhalf uur weg

Amsterdam/Leeuwarden - Binnen anderhalf uur waren alle 200.000 kaarten voor de concerten van Robbie Williams in de Amsterdam ArenA uitverkocht. De voorverkoop voor twee concerten op 21 en 22 juni volgend jaar, begon zaterdag. Binnen twintig minuten was daar geen kaartje meer voor te krijgen.

Cultuurmaandag, 21 november 2005

Maaike Schuurmans solo

Leeuwarden – Zangeres Maaike Schuurmans presenteert haar eerste soloprogramma. Anyone who had a heart is een voorstelling met muziek van de Amerikaanse componist Burt Bacharach, schrijver van onder andere liedjes als Raindrops keep fallin’on my head en Walk on by.

Cultuurmaandag, 21 november 2005

Herinneringen aan 25 jaar NBK

Met een indrukwekkend optreden van de Revival Band werd het try-out concert van het jubilerende Nederlands Brassband Kampioenschap (NBK) zaterdagavond afgesloten. Deze band bestond uit muzikanten die in 1981, het jaar van het eerste NBK, speelden in de Friese topbands van toen. Althoornblazer Marten Postma was de enige die sindsdien op alle kampioenschappen heeft gespeeld.

Cultuurmaandag, 21 november 2005

Fries Symfonie Orkest met jong viooltalent

Het Fries Symfonie Orkest heeft het aangedurfd om eens een relatief modern werk op het programma te zetten. Voor het najaarsconcert dat zondagmiddag in De Lawei in Drachten werd gegeven is gekozen voor een opening met de Symphonietta voor zestien blazers van Willem van Otterloo. Een werk met een modern idioom, maar ook een verrassende compositie met mooie harmonische wendingen en mooi geconstrueerd.

Dossiermaandag, 21 november 2005

Fabien Barthez: onberekenbaar fenomeen

Leeuwarden - Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Een gezegde dat zeker van toepassing is op de excentrieke Franse doelman Fabien Barthez. De kale doelman, die begin vorig jaar terugkeert bij zijn oude liefde Olympique Marseille, is bekend geworden vanwege zijn kwaliteiten, maar meer nog vanwege zijn soms clowneske optredens onder de lat en zijn uitspattingen binnen en buiten het veld.

Dossiermaandag, 21 november 2005

Russische steun


Dossiermaandag, 21 november 2005

Van de bal en de pegels


Hoofdartikelmaandag, 21 november 2005

Kritiek van Kamerleden…

Minister Donner heeft zijn zorgen uitgesproken over de kritiek van Kamerleden op uitspraken van de rechter. Hij deed dat naar aanleiding van opmerkingen van Kamerleden over het vonnis van de rechter in de zaak Samir A. Die werd vrijgesproken op verdenking van het voorbereiden van een moordaanslag. De rechter was van mening dat Samir A. iets van zins was, maar iets wat in je hoofd zit, is niet strafbaar. Direct na de uitspraak lieten Kamerleden zich horen, in zeer kritische zin. Minister Donner verzet zich tegen deze handelwijze. Hij wees er op dat de rechter niet anders heeft gedaan dan wat de wet van hem vraagt. In dit geval kijken of de verdachte iets heeft gedaan wat de wetgever heeft verboden. Donner heeft de rechter in diens vonnis goed gelezen en geconcludeerd dat die zijn werk goed heeft gedaan: ,,Ik kan de rechter in zijn vonnis volgen.’’

Regiomaandag, 21 november 2005

Leed blijft; tranen bouwen geen trap

Oentsjerk - Tranen bouwen geen trap, herinneringen worden geen brug. De nabestaanden van verkeersslachtoffers krijgen hun geliefden nooit meer terug. Maar op de regionale herdenking verkeersslachtoffers in Heemstrastate in Oentsjerk werden door familie en vrienden hun namen wel genoemd. ,,Zolang wij hun namen blijven noemen, zijn ze nog niet dood.’’

Regiomaandag, 21 november 2005

Lokale lasten gaan omlaag

Leeuwarden – Nederlandse huishoudens gaan volgend jaar gemiddeld 20 procent minder betalen aan gemeentelijke lasten (rioolrecht, afvalstoffenheffing en onroerendzaakbelasting). Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een steekproef onder tachtig gemeenten – waarvan sommige al hard op zoek zijn naar alternatieve inkomstenbronnen.

Regiomaandag, 21 november 2005

Milieu is gediend bij ‘zonkrachtcentrale’

Heerenveen – Zonthermische krachtcentrales vormen dé oplossing voor de problemen rondom toenemende vraag naar energie en de belasting voor het klimaat die die vraag met zich meebrengt.

Regiomaandag, 21 november 2005

Einde aan pijnlijke geschiedenis Oosterzee

Oosterzee – Aan een pijnlijke periode voor Oosterzee, aan de zuidkant van het Tjeukemeer, is zaterdagmiddag een einde gekomen. De ‘rotte plek in het dorp’, het braakliggend terrein waar ooit de zuivelfabriek stond, wordt twaalf jaar na het sluiten van de fabriek eindelijk bebouwd.

Regiomaandag, 21 november 2005

Nog 30 miljoen nodig voor Haak om Leeuwarden

Leeuwarden – De provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden komen nog dertig miljoen euro te kort om de Haak om Leeuwarden aan te leggen zoals zij hem graag willen. Hoewel nog niet alle Friese wensen betaald kunnen worden, start minister Peijs (verkeer) binnenkort de inspraakprocedure over de trajectnota en de milieueffectrapportage.

Geloof & Kerkmaandag, 21 november 2005

PKN richt kredietbank op

Utrecht –De Protestantse Kerk in Nederland krijgt volgend jaar een eigen diaconale kredietbank. De PKN presenteerde zaterdag de stichting Protestants Diaconaal Krediet Nederland (PDKN). Dat deed zij op de landelijke diaconale dag van Kerkinactie, die als thema ‘Geld in actie’ had.

Geloof & Kerkmaandag, 21 november 2005

Financiële problemen voor Raad van Kerken

Utrecht – De Nederlandse Raad van Kerken komt mogelijk ernstig in de problemen. De Rooms-Katholieke Kerk zal haar bijdrage vanaf 2006 namelijk met tweederde verminderen. De R.-K Kerk is de tweede grootste financier van de koepelorganisatie, na de Protestantse Kerk in Nederland. De financiële perikelen zijn naar buiten gekomen omdat het stond vermeld in de informatienota Kerk in uitvoering over het werk van het dienstencentrum van de PKN.

Sportmaandag, 21 november 2005

Materiële schade Heerenveen

Rotterdam – Sportief liep SC Heerenveen zondagmiddag op Spangen geen schade op, al mocht de formatie van trainer Gertjan Verbeek niet mopperen. Materieel daarentegen zorgde het duel tegen Sparta voor meer hoofdbrekens. Het geblesseerd uitvallen van doelman Boy Waterman, Abdelkarim Kissi en Paul Bosvelt overschaduwde de winst.

Sportmaandag, 21 november 2005

Flyers waant zich schier onoverwinnelijk

Heerenveen - Vadeko Flyers is op dit moment niet te kloppen. De Heerenveense ijshockeyers slagen er in spannende wedstrijden telkens aan de goede kant van de score te blijven. Na de nipte 3-4 overwinning vrijdag in Nijmegen, versloegen de Friezen zaterdag zonder groots te spelen Amsterdam in eigen huis. ,,We hebben een manier gevonden om steeds te winnen en te scoren op belangrijke momenten’’, zei trainer Brian de Bruyn.

Sportmaandag, 21 november 2005

Sneek verliest bij staartclub

Vught – De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdagavond een pijnlijke nederlaag geleden in de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Rexroth VVC. Door de nederlaag moest de formatie van trainer-coach Olof van der Meulen de Vughtse dames op de ranglijst voorbij laten gaan. Door het verlies in vier sets zakte Sneek naar de negende en voorlaatste plaats.

Sportmaandag, 21 november 2005

Cambuur pakt broodnodige overwinning

Leeuwarden - De ontlading na afloop van de wedstrijd was vrijdag gigantisch. Cambuur Leeuwarden versloeg Eindhoven in de slotfase en vierde de overwinning alsof er een titel behaald was. ,,Dit hadden we broodnodig. Voor ons en voor de club”, zei speler Rick Hooijboer. ,,Deze is voor iedereen die zich met hart en ziel inzet voor Cambuur.”

Sportmaandag, 21 november 2005

District Noord wil geld KNVB voor spelerspas

Oranjewoud – Het geld voor de spelerspas die volgend seizoen in het amateurvoetbal wordt ingevoerd, moet wat het district Noord betreft uit de landelijke KNVB-kas komen. Een voorstel daartoe tijdens de districtsvergadering werd donderdag in Oranjewoud aangenomen. Het geld uit een voordelig saldo van vorig seizoen wil het districtsbestuur in jeugdvoetbal steken.

Sportmaandag, 21 november 2005

Hooijboer start in basis, dus de beuk kan er in

Leeuwarden – In zeventien wedstrijden viel hij dit seizoen drie keer in bij Cambuur, maar vrijdag tegen FC Eindhoven staat Rick Hooijboor voor het eerst in de basis. De 31-jarige routinier is meer dan welkom, omdat hij een mondige speler is die daarnaast voorop gaat in de strijd. Die kwaliteit komt goed van pas bij een ploeg die als nummer achttien van de ranglijst moet vechten voor de punten. Hooijboer kan centraal in de verdediging spelen, maar begint als controlerende middenvelder. Hoe dan ook, hij speelt. En dus gaat de beuk er in.

Weermaandag, 21 november 2005

Minder zacht


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties