De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 21 november 2011.

Cultuurmaandag, 21 november 2011

Tjongerschans haalt duizend euro binnen met kunstveiling

Heerenveen | De kunstveiling van ziekenhuis De Tjongerschans heeft zaterdag duizend euro opgeleverd. Dat meldt het Heerenveense ziekenhuis, dat een aantal werken uit de kunstcollectie veilde. Het ging om kunstwerken die niet meer in het ziekenhuis geëxposeerd worden en enkele nieuwe werken die beschikbaar waren gesteld door kunstenaars. Het geld dat met de veiling is binnengebracht, wordt gestopt in een project bedoeld voor de patiënten van De Tjongerschans.

Cultuurmaandag, 21 november 2011

Filmdebuut in ‘Nova Zembla’ smaakt icoon

De overwintering op Nova Zembla komt vanaf deze week tot leven in de bioscoop. Regisseur Reinout Oerlemans maakte er de eerste Nederlandse 3D-film van. Met gelauwerde castleden én een opmerkelijke debutant: Doutzen Kroes.

Economiemaandag, 21 november 2011

Transportbedrijf Drenth Lines verkocht

Soest | De transportactiviteiten D.J. Middelkoop & Zn uit Culemborg en dochterbedrijf Drenth Lines in Marum worden overgenomen door branchegenoot Ben Becker uit Soest. Dat heeft de nieuwe eigenaar bekend gemaakt. Bij de bedrijven in Culemborg en Marum werken in totaal honderd mensen. Ben Becker is ruim veertig jaar geleden opgericht en telt na de overname ruim 250 medewerkers. Het bedrijf rijdt vooral in de Benelux, Engeland, Noord-Frankrijk en Duitsland.

Hoofdartikelmaandag, 21 november 2011

Fryslân, het Noorden en de treinverbinding

Enkele decennia geleden moest de toenmalige minister van onderwijs een nieuwe school openen in Rottevalle. De reis vanuit Den Haag, met de dienstauto, duurde lang. Toen de minister het woord kreeg, waren zijn eerste woorden: ,,Ik wist niet dat we in het noorden van ons land nog karrensporen hadden. Ik zal eens met mijn collega van verkeer spreken over een betere toegang tot Friesland.”

Regiomaandag, 21 november 2011

Easterlittens boos over schrappen huizen

Easterlittens | In Easterlittens is collectieve verontwaardiging ontstaan over het schrappen van nieuwbouwplannen door woningcorporatie Elkien. Elkien had toegezegd om zeven verouderde woningen te slopen en daar vijf nieuwe levensloopbestendige huizen voor terug te bouwen. De sloop gaat door, maar de nieuwbouw niet, meldde de corporatie vrijdagavond op de jaarvergadering van Dorpsbelang.

Regiomaandag, 21 november 2011

Cees en Ypkje: al zeventig jaar een rumoerig stel

Beetsterzwaag | ,,We hebben absoluut geen roerloos leven gehad”, zegt Cees Fenstra (93), terwijl zijn vrouw Ypkje (92) over zijn hand wrijft. Vandaag is het echtpaar uit Beetsterzwaag zeventig jaar getrouwd.

Regiomaandag, 21 november 2011

Al 40 jaar strijden voor homoacceptatie

Leeuwarden - Er is veel bereikt op het gebied van homo-emancipatie in Fryslân. En COC Friesland heeft daar een grote rol in gespeeld. Zaterdag vierde het homoplatform zijn veertigjarig bestaan.

Geloof & Kerkmaandag, 21 november 2011

Diaken als ambassadeur paraat in kille winter

Utrecht | Kerk in Actie heeft het kabinet-Rutte zaterdag opgeroepen de sociaal zwakkeren in de samenleving te ontzien. Dat gebeurde in Utrecht op de Landelijke Diaconale Dag van de Protestantse Kerk in Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 21 november 2011

Protestanten mogen best wat harder brullen

,,Protestanten mogen gerust wat scherper zijn. Guido de Brčs was ook een scherpslijper tegenover de wederdopers.” Dat zei prof. dr. Erik de Boer zaterdag in de Dorpskerk van Leeuwarden-Huizum.

Geloof & Kerkmaandag, 21 november 2011

Stichting wil Koepel- en Pelikaankerk kopen

Leeuwarden | Het Comité Gebouwen in Leeuwarden is bezig met het oprichten van een stichting tot behoud van het gereformeerde erfgoed in de stad. Doel is het behoud van de Koepelkerk en de Pelikaankerk, die volgend jaar door de PKN-gemeente in Leeuwarden moeten worden afgestoten.

Sportmaandag, 21 november 2011

Getergd LDODK veegt de vloer aan met Mid Fryslân

Grou | Geprikkeld door de 18-23 nederlaag in de seizoensouverture tegen OVVO degradeerde LDODK gistermiddag Mid Fryslân in de afgeladen Grouster sporthal De Twine tot figurant. De eindcijfers spraken boekdelen: 14-35. ,,It stiet der. En de sifers liige net”, erkende Mid Fryslân-coach Peter Tolsma de oorwassing.

Sportmaandag, 21 november 2011

Hoogeveen wint zesde marathon van Leens

Leens | Eelco Hoogeveen heeft zaterdag de zesde marathon van Leens op zijn naam geschreven. De atleet uit Blije liep bij 42.195 meter in een tijd van 2.49,52 en daarmee was hij ruim negen minuten sneller dan Gerard Vos (Appingedam). Albert van der Ziel uit Berltsum werd net boven de drie uur derde. Opmerkelijk feit in Leens was dat Sjoerd Slaaf zijn 680e marathon liep. Hij eindigde als zestiende. Ineke Scheffer liep in eigen woonplaats haar 420e marathon en werd vijfde bij de vrouwen.

Sportmaandag, 21 november 2011

Play-offs uit beeld voor Friesland Flyers na verlies

Herentals | Het seizoen in de bekercompetitie gaat voor de Friesland Flyers als een nachtkaars uit. Waar de ploeg van Justin Bekkering na de 5-1 thuiszege op Tilburg nog mocht hopen op een play-off plaats, is plaatsing voor dat toetje na het verlies tegen Herentals gisteravond praktisch onmogelijk. In België ging Flyers met 6-4 onderuit.

Sportmaandag, 21 november 2011

Biljarter Bandstra ziet titel als stimulans voor de jeugd

Leeuwarden | Biljarten zou een stoffige sport zijn voor oudjes. Hylke Bandstra (36) bewees zaterdag in Leeuwarden het tegendeel. Als jongste deelnemer aan het Fries kampioenschap driebanden veroverde hij de titel. Zonder te verliezen.

Sportmaandag, 21 november 2011

‘Waar waren Assaidi, Narsingh en Dost?’

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel tussen sc Heerenveen en RKC (1-1).

Sportmaandag, 21 november 2011

Kramer wint en loopt toptijd in Philadelphia

Philadelphia | Mariska Kramer heeft gisteren voor de tweede keer op rij de marathon van Philadelphia op haar naam geschreven. Dat deed de hardloopster uit Drachten in een nieuw persoonlijk record van 2.35,46 en daarmee snoepte ze ruim drie minuten van haar tijd van vorig jaar af.

Sportmaandag, 21 november 2011

Wim Stroetinga wint nationale titel op 50 kilometer

Amsterdam | Wielrenner Wim Stroetinga uit Oldeberkoop heeft gisteren in het Velodrome in Amsterdam de nationale titel op de vijftig kilometer veroverd. De 26-jarige sprinter van het Ubbink-Koga Cycling Team was de sterkste uit een kopgroep van acht renners. Tim Veldt finishte als tweede.

Sportmaandag, 21 november 2011

Idool, icoon of idioot

Zelden heeft een wedstrijd zo weinig stof doen opwaaien als Duitsland - Nederland (3-0). Terwijl er reden genoeg was om na de pijnlijke oorwassing even na te praten. Zelfs een man als Johan Cruijff, toch een van de meeste kritische volgers van Oranje, heb ik niet gehoord. Begrijpelijk, want hij had andere zaken aan zijn markante kop.

Sportmaandag, 21 november 2011

‘Niet ondenkbaar dat De Jong langer bij Harkemase Boys blijft’

De trainerssoap bij Harkemase Boys is soms lastiger te volgen dan de situatie bij Ajax. Eerst werd assistent Marc van Meel weggestuurd. Vervolgens meldde hoofdcoach Rodenhuis zich ziek en zat hersteltrainer Konrad Ongersma samen met oud-assistent Willem Weening op de bank. Ondertussen bleef de club op zoek naar een nieuwe interim-trainer. In de persoon van Cambuur-coach Henk de Jong is tot eind december een tussenpaus gevonden. De ideale oplossing?

Sportmaandag, 21 november 2011

Sportquiz: de Feenstra Flyers

Zeg Feenstra Flyers en een beetje sportliefhebber weet waar je het over hebt. Het is het roemruchte ijshockeyteam uit Heerenveen dat van 1977 tot en met 1983 zeven jaar op rij kampioen van Nederland werd. Thialf was in die dagen te klein en ook het Nederlandse team telde door de inbreng van de spelers van Flyers ineens mee. Hoogtepunt was deelname van Oranje aan de Winterspelen van Lake Placid in 1980.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties