De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 21 december 2002.

Achtergrondzaterdag, 21 december 2002

Clusterbommen zijn tikkende tijdbommen

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) meldde woensdag in een rapport dat clusterbommen tientallen Afghaanse burgers hebben gedood of verwond. Het rapport vraagt Amerika af te zien van het gebruik van clusterbommen in een mogelijke oorlog tegen Irak.

Achtergrondzaterdag, 21 december 2002

Een wapenwedloop die niet valt te winnen

De Amerikaanse president Bush heeft de strijdkrachten dinsdag bevel gegeven te beginnen met de bouw van een antiraketschild. Het systeem moet de Verenigde Staten beschermen tegen massavernietigingswapens.

Analysezaterdag, 21 december 2002

Leren van gemaakte fouten

Om te leren van de fouten uit het verleden worden rampen of grove misstanden vaak onderworpen aan een analyse. In de afgelopen dagen werden de conclusies gepresenteerd van de commissies die onderzoek deden naar de bouwfraude, de Hercules-ramp en de moord op Pim Fortuyn. In de Verenigde Staten is een begin gemaakt met het onderzoek naar de inlichtingendiensten die de terreuraanslagen van 11 september vorig jaar niet hebben weten te voorkomen.

Bijschriftzaterdag, 21 december 2002

De weegschaal slaat door

Veel mensen, die het lijden van hun leven wegen, ontdekken dat het lijden een zwaar gewicht heeft.

Cultuurzaterdag, 21 december 2002

In nije dei voor Syb van der Ploeg

Volgens Syb van der Ploeg is De Kast de band die de geschiedenis ingaat als de groep die het Fries over de grenzen heeft gebracht. Met de vijfmansformatie won de 36-jarige zanger in zeventien jaar, waarvan de laatste tien succesvol waren, bijna alles wat er te winnen valt. En nu wil Syb een nieuwe uitdaging aangaan. Het Friesch Dagblad bezocht hem een week voor het laatste concert van De Kast.

Cultuurzaterdag, 21 december 2002

Popstatus gaat aan Theater Romein voorbij

Leeuwarden - Theater Romein in Leeuwarden krijgt van het Nationaal Popinstituut (NPI) niet de status van ‘kernpodium voor popmuziek’ toebedeeld. Dat heeft het NPI vrijdag bekendgemaakt. Het besluit is een flinke tegenslag voor cultuurwethouder Brok (VVD) van Leeuwarden.

Economiezaterdag, 21 december 2002

Melkkoeien rendabeler door nieuwe ligboxstal

Scharnegoutum – Vrijdag nam de maatschap van vader Hessel en zoon Jelle Bouma in Scharnegoutum een nieuwe ligboxstal voor 250 melkkoeien in gebruik.

Economiezaterdag, 21 december 2002

‘NMa moet handel in melkquota toetsen’

Den Haag – Voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep LTO Rundveehouderij wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek instelt naar prijsafspraken in de melkquotamarkt. Deze prijsafspraken zouden de prijzen van melkquota kunstmatig hoog houden.

Hoofdartikelzaterdag, 21 december 2002

Kerstfeest, kerk en staat…

Het kerstfeest, betoogt de theoloog A. van de Beek vandaag in deze krant, is het enige christelijke feest dat geen Joodse parallel heeft. Het is een feest van de Romeinse rijkskerk, met symbolen die niet Joods zijn, maar heidens. Dat is een interessante constatering temidden van allerlei discussies over de verhouding van kerk en staat in Nederland.

Regiozaterdag, 21 december 2002

Spelevaren op oud beurtschip

Leeuwarden - Ooit werd Sinterklaas binnengevaren op het schip, straks kan iedereen een rondvaart maken op de oude Stânfries van Leeuwarden. Gisteren presenteerde de stichting Stânfries het restauratieplan voor het oude beurtschip dat ze onlangs op de kop tikte en zo van de sloop redde.

Regiozaterdag, 21 december 2002

Koekkoek: boete voor school is terecht

Drachten – Dat de vereniging pcbo Smallingerland strafbaar is gesteld voor haar gebrekkige arbeidstijdenregistratie, is terecht. De uitspraak had moeilijk anders kunnen zijn op basis van de wet.

Regiozaterdag, 21 december 2002

‘Die rug hč? Die wil niet meer zo’

Hommerts - Musiceren doet hij al bijna zeventig jaar. En wat hem betreft gaat hij er nog járen mee door. Maar ja, zijn rug hč. Die wil niet meer zo.

Regiozaterdag, 21 december 2002

Afname aantal verkeersdoden Fryslân zet door

Leeuwarden – Het aantal verkeersdoden in Fryslân is dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Tot nu toe kwamen er in 2002 in Fryslân 41 mensen om het leven in het verkeer. Vorig jaar lag dat aantal op 42. In 2000 waren er nog 62 slachtoffers te betreuren, in 1999 liefst 75.

Regiozaterdag, 21 december 2002

Ruim 400 mensen bij FD-kerstzangavond

Leeuwarden - De kerstzangavond van het Friesch Dagblad en de Grote Kerk Leeuwarden is vrijdagavond door ruim 400 mensen bezocht.

Regiozaterdag, 21 december 2002

Friese SGP accepteert vrouw in statenfractie

Leeuwarden - De SGP en de ChristenUnie doen in Fryslân gezamenlijk mee aan de verkiezingen van Provinciale Staten. Het Friese SGP-bestuur accepteert dat de ChristenUnie ook vrouwen op de gecombineerde lijst plaatst. De hoogst genoteerde SGP-kandidaat, Otto van der Galiën (36) uit Leeuwarden, krijgt de derde (verkiesbare) plaats op de lijst.

Geloof & Kerkzaterdag, 21 december 2002

Muziek Rammstein in Harlinger kerstnachtdienst

Harlingen – In de kerstnachtdienst komende dinsdag (21.00 uur) in de Grote Kerk in Harlingen, staat naast de samenzang van bekende kerstliederen dit jaar bijzondere muziek op het programma: van de Duitse rockband Rammstein.

Geloof & Kerkzaterdag, 21 december 2002

De heiligen zijn onder ons

Legendarische heiligen, evangelieverkondigers, kluizenaars, monniken en nieuwe martelaren: Fryslân heeft vele heiligen. Pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward gaat er in een serie artikelen op in. Het gaat om het oude ‘Friesland’: het kustgebied van de Noordzee van de Schelde tot de Wezer. Deel 1: een inleiding.

Geloof & Kerkzaterdag, 21 december 2002

‘Kerstfeest moet afgeschaft’

Leeuwarden - ,,Er is alle reden om het kerstfeest als christelijk feest af te schaffen’’. Dat schrijft theoloog dr A. van de Beek in zijn boek De kring om de Messias , dat deze week verscheen. Het kerstfeest is het enige christelijke feest dat geen Joodse parallel heeft en evenmin vroegchristelijke wortels. Afschaffing van het kerstfeest is daarom geen verlies, maar winst voor de kerk, vindt Van de Beek.

Sportzaterdag, 21 december 2002

Weinig teleurstelling bij Cambuur over afgelasting

Leeuwarden – De wedstrijd tussen Cambuur en Emmen is vrijdag afgelast. Het veld aan de Meerdijk in Emmen was te slecht, zo bleek vrijdagmiddag bij de keuring. Het duel is verplaatst naar 28 januari.

Sportzaterdag, 21 december 2002

Amateurvoetbal afgelast

Leeuwarden – Het amateurvoetbal van dit weekeinde gaat niet door. De geplande inhaalwedstrijden in de hoofdklasse C zijn door de clubs zelf afgelast in verband met de slechte staat van de velden.

Weerzaterdag, 21 december 2002

Morgen sneeuw

Vandaag droog weer, zonnige perioden en temperaturen rond 2 of 3 graden. Weinig wind. Vannacht -3 tot -5 graden. Morgen een toenemende bewolking, later sneeuw of mogelijk regen, overdag ongeveer 1 graad. Een krachtige, koude zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties