De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 21 december 2004.

Achtergronddinsdag, 21 december 2004

De beste Verenigde Naties die we hebben

Kerstmis staat voor vrede op aarde, en alle mensen van goede wil verlangen ernaar. ‘Ze zijn al zo lang onderweg naar de vrede toe, daarom zijn de mensen zo moe’, zong Jules de Corte. En inderdaad, de oorlogen in deze wereld stapelen zich nog steeds op, al mogen wij ons gelukkig prijzen dat Europa, afgezien van de Joegoslavische burgeroorlog, al bijna zestig jaar vrede kent.

Bijschriftdinsdag, 21 december 2004

Levensmoe

Het is vreemd, maar wat een mens niet horen wil, dat hoort hij niet.

Dossierdinsdag, 21 december 2004

Een waardige opvolger van Schuils klassieker De AFC-ers

In 1912 wond de recensent van het Haarlemsch Dagblad , J.B. Schuil, zich zó op over de onmogelijke dialogen en de kleinburgerlijke geest van kinderboekenschrijvers als Chr. van Abkoude (Pietje Bell en Kruimeltje) en Johan Kieviet (Dick Trom), dat hij besloot daar betere boeken tegenover te stellen. Dat leidde tot klassiekers als De Katjangs (1912) en De Artapappa’s (1920), maar ook, in 1915, tot De AFC-ers , dat sindsdien heeft gegolden als hét voetbalboek voor de jeugd vanaf negen jaar. En terecht. Nog steeds leest het boek smeuďg weg omdat Schuil in De AFC-ers de aantrekkelijkheid van het voetbal - inclusief de knokpartijen die er toen ook al bij hoorden - weet te verwoorden in aanstekelijke spreektaal: ‘Mannus heeft de bal! Daar rent-ie, helemaal alleen door alles heen! Kijk hem es vliegen! Wat kan die kerel drijven! Zou d’ie ’t halen? (...) Hč?? Precies in de rechterhoek! Hoe is ’t mogelijk! Zuiverder kon het niet. 3-2!!’

Hoofdartikeldinsdag, 21 december 2004

Ouders, school…

Ouders kiezen de basisschool voor hun kinderen vooral op sfeer en bereikbaarheid. De school waar kinderen zich ‘lekker’ voelen en die dicht bij huis is, heeft de voorkeur. De richting van de school, bijvoorbeeld openbaar of protestants-christelijk is minder van belang. Een en ander blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP): Ouders over opvoeding en onderwijs.

Regiodinsdag, 21 december 2004

Opvang goed voorbereid op vorstperiode

Leeuwarden – Daklozenopvang De Terp in Leeuwarden is goed voorbereid voor de vorstperiode. De winternoodopvang gaat eerder open dan vorig jaar. De politie deelt speciale winterpakken uit aan daklozen die op straat willen blijven.

Regiodinsdag, 21 december 2004

Kleine scholen zijn populair

Den Haag/Leeuwarden – Bij de keuze voor een school voor hun kinderen geeft voor ouders de sfeer en de bereikbaarheid van de school de doorslag. Kleine scholen in plattelandsdorpen blijven derhalve populair bij ouders.Dit blijkt onder meer uit het rapport Ouders over opvoeding en onderwijs dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag publiceerde. De ondervraagde ouders geven wel aan de kwaliteit van het onderwijs op de school belangrijk te vinden, maar dat sfeer en bereikbaarheid uiteindelijk toch de doorslag geven.

Regiodinsdag, 21 december 2004

Smallingerland is de schoonste gemeente van Nederland

Drachten – Smallingerland is de schoonste gemeente van Nederland. De gemeente van burgemeester Van der Zaag kreeg deze onderscheiding gisteravond tijdens het live-televisieprogramma De Beste stad van Nederland op Nederland 2.

Regiodinsdag, 21 december 2004

Zwerf Afval Pakkers krijgen oorkonde

Műnein – Wies de Jong en Anneke Jansema uit Műnein wandelen in de weekeinden al jaren met zijn tweeën. Toen ze zich gingen ergeren aan het zwerfafval besloten ze deze troep mee te nemen naar huis en in de afvalemmer te deponeren. Gisteren werden ze daarvoor beloond door wethouder Bakker van Tytsjerksteradiel.

Regiodinsdag, 21 december 2004

Fries natuurfront naar Kamer

Goutum – Boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen en vogelwachters moeten de provincie Fryslân de komende week helpen om de politici in Den Haag te overtuigen van het belang van weidevogelbeheer op landbouwgrond. Dat zei de Friese gedeputeerde Andriesen gisteren bij de opening van het weidevogelcentrum Nij Bosma Zathe in Goutum.

Sportdinsdag, 21 december 2004

Sipke Ernst gaat voor titel van grootmeester

Groningen – Schaker Sipke Ernst kan in de komende twee weken de eerste grootmeester worden in de Friese geschiedenis. De psychologiestudent uit Damwoude maakt de komende tien dagen deel uit van de invitatiegroep bij het Harmonie Schaaktoernooi in Groningen.

Sportdinsdag, 21 december 2004

Slager en Ilo weg bij Cambuur

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden neemt in de winterstop afscheid van twee voetballers. De Friese club uit de eerste divisie ontbindt de contracten van middenvelder Jelmer Slager en aanvaller Miikka Ilo.

Sportdinsdag, 21 december 2004

Hersi vertrekt al na zes maanden bij Heerenveen

Heerenveen - Youssouf Hersi stapt met onmiddellijke ingang over van SC Heerenveen naar Vitesse. De middenvelder tekent vandaag een contract voor tweeëneenhalf jaar bij de Arnhemmers, zo maakten beide clubs maandag bekend. Hersi (22) kwam het afgelopen zomer over van NEC. Hij slaagde er bij Heerenveen niet in een basisplaats te veroveren.

Weerdinsdag, 21 december 2004

Regenachtig

Het blijft vanmiddag vrij zonnig bij 1 ŕ 2 graden. Vanavond en vannacht komt er meer bewolking voor, met kans op een mistbank en minima rond -3 graden. Er zou daarbij vannacht wat motsneeuw kunnen vallen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties