De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 21 december 2005.

Cultuurwoensdag, 21 december 2005

Wilkens vertaalt Vrijheidslied in Fries

Leeuwarden - Het Lied van de Vrijheid kan voortaan ook worden gezongen in het Fries. Troubadour Piter Wilkens heeft het nummer van Thé Lau vertaald in Yn Frijheid . Dat heeft de stichting Befrijdingsfestival Fryslân dinsdag bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 21 december 2005

Friese kunstenaars op kalligrafie-expo

Breda - De Friese kunstenaars Henny van Renselaar en Baukje Scheppink nemen volgende maand deel aan een kalligrafietentoonstelling in de Grote Kerk in Breda.

Cultuurwoensdag, 21 december 2005

Bildtse Kultuurpriis uitgereikt aan Stichting ’t Bildt 500

Sint Annaparochie - De Stichting ’t Bildt 500 krijgt donderdag de Bildtse Kultuurpriis 2005 uitgereikt door wethouder Hornstra. De uitreiking vindt plaats in dorpshuis Ons Huis in Sint Annaparochie.

Hoofdartikelwoensdag, 21 december 2005

Gevaarlijke geloofsijver

Iran wil tegen de wil van de internationale gemeenschap in, kernwapens ontwikkelen. Het Westen, maar ook veel buurlanden van Iran, zijn daarover bezorgd omdat het islamitische land een agressieve buitenlandse politiek voert en ernaar streeft een regionale grootmacht te worden. Een land met zo’n slechte reputatie als Iran zou, als het geen sancties vanwege het kernwapenprogramma over zich af wil roepen, er beter aan doen de wereld niet verder te provoceren. Maar niets van dat. Met antisemitische opmerkingen zorgt de Iraanse president Ahmadinejad er telkens voor dat zijn land met nog meer wantrouwen wordt bekeken. Ahmadinejad noemt de Holocaust (de jodenvernietiging in de Tweede Wereldoorlog) een mythe. En de joodse staat moet maar worden verplaatst naar Duitsland of Alaska. Eerder riep Ahmadinejad al internationaal protest op met zijn uitspraak dat de ‘tumor’ Israël van de kaart moet worden geveegd. Een land dat de joodse staat wil vernietigen en dat de beschikking krijgt over kernwapens is een gevaar voor Israël en de wereldvrede.

Regiowoensdag, 21 december 2005

Hulpverlening zwerfjongeren schiet tekort

Leeuwarden – Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel jongeren in Nederland dakloos over straat zwerven. De informatie die gemeenten en hulpverleners geven, is onvolledig en slecht van kwaliteit. De verschillende instellingen die zicht met de zwerfjongeren bezighouden, werken nog steeds langs elkaar heen.Dit constateert De Algemene Rekenkamer in een rapport dat gisteren is gepresenteerd.

Regiowoensdag, 21 december 2005

Minister steunt Fries plan

Leeuwarden - Minister Dekker van VROM is tevreden over de manier waarop de provincie Fryslân de Nationale Landschappen de Noordelijke Friese Wouden en Zuidwest-Fryslân gaat invullen. Dat heeft ze deze week in een brief aan het provinciaal bestuur laten weten. Gedeputeerde Andriesen is blij met de reactie van de minister. De manier waarop de provincie Fryslân de twee Nationale Landschappen planologisch heeft uitgewerkt past binnen het Rijksbeleid voor de Nationale Landschappen, schrijft minister Dekker. Fryslân voldoet aan het beleid van de nota Ruimte.

Regiowoensdag, 21 december 2005

IJsvloer op plein vooral voor de jeugd

Workum – De Friese ijsclubs hebben het niet gemakkelijk. Het wil maar niet echt vriezen en de aanwas van nieuwe, vooral jonge leden stokt. Mogelijk kan het aanleggen van kunstijsbanen op kerk- en dorpspleinen het tij keren en jongeren enthousiast maken voor de schaatssport.

Regiowoensdag, 21 december 2005

Hogescholen willen los met Waddenacademie

Leeuwarden – Liever vandaag dan morgen moet minister Dekker groen licht geven voor de oprichting van de Waddenacademie. Dat adviseert Nijpels op basis van het uitvoeringsplan dat prof. W. van Vierssen in opdracht van de Friese Commissaris van de Koningin heeft geschreven. Wat Nijpels betreft wordt Van Vierssen per direct aangewezen als kwartiermaker om het instituut van de grond te tillen. Van Vierssen is op milieugebied algemeen directeur aan de universiteit van Wageningen.

Regiowoensdag, 21 december 2005

Minder toeristen overnachten in Fryslân

Leeuwarden – Toeristen doen Fryslân iets minder vaak aan. Het totaal aantal toeristen dat een nacht overblijft is in 2004 ten opzichte van het voorgaande jaar met 2 procent gedaald. Groningen deed het beter; de provincie turfde 2 procent meer toeristische overnachtingen. Over de gehele linie presteerde Fryslân minder en Groningen beter. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie door het Instituut Service Management van de Christelijke Hogeschool Nederland, in opdracht van de drie noordelijke provincies. Met de daling van het aantal overnachtingen is een stijgende trend een halt toegeroepen. In totaal turfde de Friese recreatiemarkt in 2004 11.230.000 toeristische overnachtingen, altijd nog bijna vijf keer zoveel als in Groningen.

Sportwoensdag, 21 december 2005

Heerenveen blijft op drie fronten actief

Heerenveen – In navolging van het Europese avontuur overwintert SC Heerenveen dit seizoen ook in het nationale bekertoernooi. Daartoe werd dinsdagavond VVV, één van de smaakmaker van de eerste divisie, moeiteloos en zonder overmatige inspanning opzij gezet. De Friezen zijn daardoor bij aanvang van het jaar 2006 nog steeds op drie fronten actief.

Sportwoensdag, 21 december 2005

Antal van der Duim hoopt op Ahoy’

Almere - Antal van der Duim mag blijven hopen op directe toelating tot het ABN AMRO World Tennis Tournament. Het 18-jarige talent uit Vinkega won dinsdag de kwalificatie van Jong Oranje. Hij versloeg Hagenaar Robin Haase in de beslissende partij met 7-6 (5) en 6-4. Van der Duim speelt nu woensdag in Almere tegen Peter Wessels. Inzet is een wild card voor Ahoy’.

Sportwoensdag, 21 december 2005

Hyrsky ontslagen bij Tilburg

Tilburg – Dave Hyrsky is niet langer trainer van de ijshockeyers van Destil Trappers uit Tilburg. De club stuurde de oud-trainer van Vadeko Flyers vanwege de slechte resultaten de laan uit.

Sportwoensdag, 21 december 2005

Winst beloftes Cambuur Leeuwarden

Leeuwarden - Jong Cambuur-Leeuwarden heeft dinsdagavond goede zaken gedaan door te winnen van Jong AGOVV. Het werd 2-0 in het Cambuurstadion.

Weerwoensdag, 21 december 2005

Wolken


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties