De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 21 december 2010.

Cultuurdinsdag, 21 december 2010

Ook kaarten voor Aaipop 2011 nu al in de voorverkoop

Nijland - Ook het Friestalige popfestival Aaipop in Nijland heeft de kaarten vervroegd in de verkoop gedaan. Nu het kabinet de plannen voor btw-verhoging op cultuur hoogstwaarschijnlijk toch doorzet, verkoopt Stifting Aaipop de kaarten volgende week tegen de oude prijs. De voorverkoop begint maandagmiddag om 13.00 uur.

Cultuurdinsdag, 21 december 2010

Friese saxofonist mag in Concertgebouw optreden

Ysbrechtum - Saxofonist Arjen Schipper (18) uit Ysbrechtum is een van de vier winaars van de landelijke compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 2011 van het Nederlands Blazers Ensemble. Schipper schreef de compositie Back in the days, een moderne bewerking van Bachs Air waarin de saxofonist onder meer een rap verwerkte. Samen met de band Mix Tape en rapper Vincent Bergsma mag de Fries de uitvoering spelen tijdens het Nieuwjaarsconcert op 1 januari 2011 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Economiedinsdag, 21 december 2010

‘Landbouw mag problemen zelf oplossen’

Leeuwarden – Verrommeling van het landschap door de landbouw mag de streek zelf oplossen. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie was er gisteren in Leeuwarden stellig in. ,,Het landschap is zeer belangrijk. Maar we gaan er niet nieuw beleid op maken. De streek moet zich er zelf mee bemoeien”, zei hij gisteren tijdens het debat van de Leeuwarder Courant over Boer en Landschap.

Hoofdartikeldinsdag, 21 december 2010

De digitale bankroof...

Het is betrekkelijk groot nieuws: ABN Amro is gekraakt. Tenminste, dat is de strekking van de mededeling dat er sprake is van digitale bankroof ter waarde van ruim 5,5 miljoen euro. De bank en de politie willen verder niets zeggen over de gang van zaken. Wel is nog bekend gemaakt dat de roof heeft plaatsgevonden zonder medewerking van mensen binnen de bank.

Regiodinsdag, 21 december 2010

Met een flinke bruidschat de fusiegemeente in

Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel fuseren per januari 2011 tot Súdwest Fryslân. Vier van de vijf burgemeesters nemen deze maand afscheid. Alleen burgemeester Hayo Apotheker gaat door, hij wordt waarnemend burgemeester van Súdwest Fryslân. Het Friesch Dagblad besteedt de komende twee weken aandacht aan de ‘afzwaaiers’. Vandaag: Jacob Reitsma van Wymbritseradiel.

Regiodinsdag, 21 december 2010

Effect medicatie in zaak Kootstertille onderzocht

Leeuwarden - De 46-jarige Harkemaster die Murkje de Vries uit Kootstertille om het leven heeft gebracht, wordt onderzocht in de Pompekliniek in Nijmegen.

Regiodinsdag, 21 december 2010

SW Fryslân: voorkeur kleine coalitie

IJlst - Het CDA en de PvdA moeten samen op zoek naar partners voor een coalitie in de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân. De FNP en de VVD zijn geschikt om een meerderheidscoalitie mee te vormen. Dat vindt informateur Arie Aalberts.

Regiodinsdag, 21 december 2010

Toertochten, maar ijs is niet overal veilig

Leeuwarden - De vorst houdt Fryslân in zijn greep. Toertochten dienen zich weer aan, ondanks dat het ijs nog niet helemaal te vertrouwen is. Het beeld van de Elfstedentocht komt zelfs dichterbij, toch zit die er voorlopig niet in volgens de Vereniging de Friesche Elfsteden.

Regiodinsdag, 21 december 2010

Behoorlijke zoutvoorraad is na paar flinke sneeuwbuien zo op

Surhuisterveen - ,,Ja hoor, het gaat door. We gaan strooien. Preventief”, zegt Herman Westerhof, deze week coördinator gladheidbestrijding in de gemeente Achtkarspelen. Om zes uur gisteravond besluit hij na overleg met Meteo Consult om zijn mannen eropuit te sturen. De kans op sneeuw is aanwezig.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 december 2010

Iraanse christenen opgepakt tijdens huisbijeenkomst

Washington - Tien Iraanse christenen zijn gearresteerd tijdens een bijeenkomst waar ze gezamenlijk de Bijbel bestudeerden. Veiligheidsmensen van de overheid drongen het huis binnen en arresteerden de gelovigen, zo meldt de Amerikaanse site Christianty Today op basis van informatie van het christelijke persbureau Mohabat News.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 december 2010

TU Kampen trekt jonge onderzoekers aan

Kampen - De Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) heeft vier onderzoekers aangesteld. Dat maakte het college van bestuur van de universiteit gisteren bekend. Een van hen is dr. Hans Burger uit Franeker.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 december 2010

Liever Sint-Nicolaas dan het ‘Christkind’

Marise Boon (40) is predikant in Wenen. Voor het Friesch Dagblad schrijft de oud-predikante van Noordwolde over (theologische) ontwikkelingen in Oostenrijk en de opmerkelijke verschillen met Nederland.

Sportdinsdag, 21 december 2010

Morgen FK pupillen in Bantega

Bantega - IJsclub De Polder in Bantega heeft morgenmiddag de organisatie in handen van het Fries kampioenschap kortebaan voor oudste pupillen. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

Sportdinsdag, 21 december 2010

Smit schaatst baanrecord op Thialf

Heerenveen - Tijdens selectiewedstrijden voor het Nederlands kampioenschap supersprint heeft Leonie Smit uit Heerenveen gisteravond op Thialf op de 100 meter een nieuw baanrecord voor dames junioren A. De 17-jarige Smit noteerde een tijd van 10,77. Nog nooit eerder had een leeftijdsgenote zo snel de 100 meter op Thialf afgelegd.

Sportdinsdag, 21 december 2010

Bart de Vries: ‘Met Bob in de kopgroep en dan sprinten, zou leuk zijn’

Leeuwarden - Of hij even tijd heeft? Bart de Vries (22) wel. Die máákt even tijd. De marathonschaatser - broer van Elma en Bob - mag dan vorige week zijn allereerste grote overwinning geboekt hebben, het betekent niet dat De Vries ineens sterallures kent. Dat zou ook niet passen bij een telg uit de nu al roemruchte marathonfamilie uit Haule. Drukke tijden zijn het echter wel voor de rijder uit het Windkr88-team. De agenda van de marathonschaatsers puilt dezer dagen immers uit van de wedstrijden.

Sportdinsdag, 21 december 2010

Het praktische wint het bij Rood Geel van het emotionele

Leeuwarden - Een keuze tussen het emotionele en praktische aspect. Zo omschrijft voorzitter Alfred Tibben het besluit van het bestuur van voetbalvereniging Rood Geel om met ingang van komend seizoen alleen nog op zaterdag met een competitief eerste elftal te gaan spelen. Dit weekeinde werd bekend dat de toch als zondagclub groot geworden vereniging uit Leeuwarden (emotie) vooral gaat inzetten op de zaterdagtak (praktischer). Op zondag rest na komende zomer nog slechts voetbal in de lagere elftallen. ,,En dat zal even wennen worden”, weet Tibben.

Sportdinsdag, 21 december 2010

Heerenveen moet de winst halen in uitwedstrijden

Heerenveen - Met een bevredigend gevoel kan sc Heerenveen terugkijken op de eerste helft van de competitie. Met dertig punten en een zevende plaats op de ranglijst komt na negentien speelronden de doelstelling (klassering bij de eerste vijf en daarmee Europees voetbal) weer wat dichterbij.

Sportdinsdag, 21 december 2010

Totilas: Alles en iedereen overstijgend; speld in de hooiberg

In de aanloop naar de Wereldruiterspelen in Kentucky (25 september tot 10 oktober 2010) verscheen het boek Totilas, The Living Legend van journalist Jacob Melissen uit het Drentse Pesse. Met de wetenschap van nu - op de rug van de wonderhengst pakte Edward Gal drie gouden medailles waarna hij voor naar verluidt 15 miljoen euro werd verkocht - verdient dit schitterend vormgegeven document (gelardeerd met prachtige foto’s) absoluut een vernieuwde en herziene versie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties