De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 21 december 2012.

Cultuurvrijdag, 21 december 2012

Ruim 35.000 bezoekers voor Keramiekmuseum Princessehof

Leeuwarden | Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft dit jaar ruim 35.000 bezoekers verwelkomd. Dat is 25 procent meer dan in 2011. De toename is vooral te danken aan de tentoonstelling Groen Geluk, van lusthof tot volkstuin die met ruim 27.000 bezoekers een groot succes was, aldus het museum.

Economievrijdag, 21 december 2012

Meer Friezen met WW-uitkering

Groningen | Uit cijfers van het UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in Fryslân eind november uitkomt op 14.946. Een jaar eerder waren dat er 11.971. In de afgelopen maand is het aantal uitkeringen met 7,6 procent gestegen. Het aantal is de afgelopen twaalf maanden toegenomen met 24,9 procent. In de provincie Groningen steeg het aantal uitkeringen in het afgelopen jaar met 20,8 procent tot 11.601. Op maandbasis is het aantal gestegen met 4,1 procent.

Hoofdartikelvrijdag, 21 december 2012

Obama strijdt met machtige wapenlobby

Na het gruwelijke schietdrama op een Amerikaanse school waarbij twintig kinderen en zes onderwijzers om het leven kwamen, zal vandaag de machtige wapenlobbyorganisatie eindelijk het stilzwijgen doorbreken. De National Rifle Association (NRA) houdt naar eigen zeggen nu pas een persconferentie uit respect voor de families van de slachtoffers van de Sandy Hook Elementary School in Newtown.

Regiovrijdag, 21 december 2012

Kistjes poetsen taboe

45 militairen van de Air Task Force 22 van Vliegbasis Leeuwarden, die binnenkort naar Afghanistan op missie gaan, hoeven nooit meer hun kistjes te poetsen. Zij kregen onlangs van Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp als eersten de nieuwe soldatenlaarzen die de komende twee jaar in de hele Nederlandse krijgsmacht ingevoerd worden. De nieuwe kistjes zijn van zogeheten nubuck-leer, dat qua onderhoud een andere behandeling vergt dan de traditionele soldatenlaarzen, staat in de nieuwste editie van de Defensiekrant. Schoenpoets is uit den boze. De militairen krijgen speciale onderhoudsmiddelen bij de nieuwe kistjes. Schoenen poetsen behoort al eeuwenlang tot de dagelijkse rituelen van soldaten. Daaraan komt nu dus een einde.

Regiovrijdag, 21 december 2012

Raadsel Van Sminiabrief lijkt nu al opgelost

Leeuwarden | Het leek zo’n geheimzinnig document, de brief van de Friese adellijke familie Van Sminia. Het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar vermoedde dat de brief is geschreven in de zeventiende eeuw, maar niemand had de vreemde tekens tot nu toe kunnen ontcijferen. En dat voedde de speculaties. Was het geheimschrift en bevatte de brief gevaarlijke informatie? Of was het misschien een liefdesbrief?

Regiovrijdag, 21 december 2012

Heerenveen: kleinere molens op Kanaal

Heerenveen | De windturbines in Heerenveen moeten op het bedrijventerrein Kanaal en bij het terrein van afvalverwerker Omrin komen. Bovendien moet de ashoogte van die molens een stuk lager zijn dan de honderd tot 120 meter die de provincie Fryslân voorstaat. Dit hebben B en W van Heerenveen vorige week aan de provincie laten weten.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 december 2012

Laatste bijeenkomst van Kristlik Frysk Selskip

Burgum | In Burgum wordt op zondag 30 december de laatste bijeenkomst van het Kristlik Frysk Selskip (KFS) gehouden. In juli 2011 werd in Stiens al besloten dat het KFS zou ophouden te bestaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 december 2012

‘Quote Top 100 Micronairs’ over microkrediet

Leeuwarden | Naast de Quote’s Top 100 Jonge Miljonairs is er nu ook, eenmalig, de Quote Top 100 Micronairs. Het magazine bevat honderd verhalen van kleine ondernemers in ontwikkelingslanden die met behulp van een microkrediet een leefbaar bestaan wisten op te bouwen.

Sportvrijdag, 21 december 2012

Grensrechter Steegstra derde Fries op internationale lijst

Sneek | Assistent-scheidsrechter Hessel Steegstra promoveert per 1 januari 2013 naar de internationale lijst. Daarmee is de 34-jarige Sneker de derde Friese assistent die namens de KNVB toetreedt tot het internationale gilde van UEFA. Eerder al bereikten Erwin Zeinstra (Dronryp) en de in Heerenveen woonachtige Patrick Langkamp de internationale status.

Sportvrijdag, 21 december 2012

COLUMN: Tegenstander uit onverwachte hoek

In een sport waar alles om tijd en precisie draait, blijven er subjectieve zaken en grijze gebieden bestaan. Over de in duizendste gecorrigeerde tijd ga ik het niet hebben. Dat geloof ik wel. Nee, ik heb het over de beslissingen om überhaupt aan een wedstrijd deel te mogen nemen: de selectieprocedures.

Sportvrijdag, 21 december 2012

Arts: Cambuur moet zakelijker spelen

Leeuwarden | Coach Alfons Arts van sc Cambuur bepaalt aan de hand van de weersomstandigheden met welk basiselftal hij vandaag begint aan het competitieduel met FC Volendam. Alleen Marco van der Heide is afwezig. Keeper Dennis Telgenkamp, verdediger Tim Bakens en spits Michiel Hemmen, die in het verloren bekerduel met FC Den Bosch (1-0) dinsdag nog ontbraken, kunnen spelen. ,,Ik wil met de spelers starten die het beste met de omstandigheden kunnen omgaan en met wie we de wedstrijd kunnen winnen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties