De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 21 maart 2008.

Cultuurvrijdag, 21 maart 2008

De kunst van het grote teleurstellen

Imre Kertész, György Konrád en Sándor Márai. Van deze drie Hongaarse auteurs is Márai (1900-1989) op het ogenblik de meest populaire. Mensen gaan bijna en masse naar zijn toneelstukken, althans naar de bewerkingen die Ursul de Geer van diens werk heeft gemaakt. Met De Geers toneelversie van Gloed ontstond dit succes dat met Kentering van een huwelijk in het afgelopen seizoen werd gecontinueerd. Niet onterecht, want die stukken waren zeer de moeite waard: ze boeiden, stegen boven de tekst uit, waren binnen de context van Márai’s wereld gelaagd en er werd vooral geloofwaardig geacteerd.

Economievrijdag, 21 maart 2008

Agrifirm boekt drie keer zoveel winst

Meppel - Agrifirm heeft in 2007 een winst behaald van 22 miljoen euro. Dat is drie keer zoveel als een jaar daarvoor. Dat maakte de leverancier van agrarische producten gisteren bekend.

Economievrijdag, 21 maart 2008

Fries kenniscentrum voor vee in Rusland

Leeuwarden - Een groep bedrijven onder leiding van The Friesian start een kenniscentrum voor de veeteelt in Rusland. Dat maakte Siebren van der Zwaag van agrarisch adviesbureau The Friesian in Leeuwarden gisteren bekend. Het samenwerkingsverband krijgt een subsidie van 3,2 miljoen euro van het ministerie van Landbouw. Projectleider in Rusland wordt oud-gedeputeerde Piet Bijman.

Hoofdartikelvrijdag, 21 maart 2008

In de hof van Gethsemane

Een van de meest indringende gebeurtenissen in het lijdensverhaal is die over de angstige Jezus in de hof van Gethsemane en de slapende discipelen.

Regiovrijdag, 21 maart 2008

‘Ranke schepen in landschap’

Het mooiste nieuwe gebouw van het Noorden. Foto: Schiermonnikoog.com

Regiovrijdag, 21 maart 2008

Onmogelijke eisen voor De Westerein

Zwaagwesteinde - De gemeente Dantumadeel stelt onmogelijke eisen aan de uitbreiding van Zwaagwesteinde. De gemeente heeft bovendien de criteria voor de nieuwe bebouwing pas opgesteld nadat de architecten al klaar waren met hun werk. Gevolg is dat de ingediende ontwerpen geen van alle voldoen aan die criteria. Dit bleek gistermiddag tijdens de beoordeling van de plannen door de provinciale welstandscommissie Hûs en Hiem in Leeuwarden.

Regiovrijdag, 21 maart 2008

Stenden breidt uit met tijdelijk gebouw

Leeuwarden - Het nieuwe gebouw van de Stenden Hogeschool (voorheen CHN) aan de Rengerslaan in Leeuwarden is alweer te klein. De hbo-instelling verwacht de komende jaren een forse toename van het aantal studenten en wil daarom een tijdelijk gebouw van 3000 vierkante meter met twee verdiepingen bijbouwen. Als de gemeente Leeuwarden akkoord gaat, komt dat als een L-vormige haak om het bestaande pand van het Instituut Service Management (ISM) te liggen.

Regiovrijdag, 21 maart 2008

Franeker en Harlingen tekenen niet

Franeker/Harlingen - De gemeenten Franekeradeel en Harlingen zullen het Noordelijke Energieakkoord volgende week niet ondertekenen. Het akkoord is door de provincies met het Rijk gesloten, zonder de gemeenten vooraf te raadplegen. Omdat het de twee gemeenten niet duidelijk is wat de gevolgen zijn van ondertekening, houden ze de pen op zak.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 maart 2008

Meester in begripvol inleven

Hij is huisarts in de buurt van Leuven, maar allereerst ken ik hem als vader van twee overleden kinderen, actief betrokken bij de OVOK, Ouders van een Overleden Kind in Vlaanderen. Deze zelfhulporganisatie bestond 15 maart 25 jaar. Al vele jaren ben ik hun gast en gastspreker op de landelijke dag in Bornem. Voor dit jubileum mocht ik een boekje samenstellen: Jij onzichtbaar dicht bij mij, met schilderijen van Wouter Stips.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 maart 2008

Caféavonden voor jeugd Bethel-kerk

Drachten - De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten breidt de bestaande jeugdavonden uit met grootscheepse caféavonden. Volgende week vrijdag is de eerste editie van dit Mysterie Café voor mensen tussen de zestien en dertig jaar oud.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 maart 2008

Aandacht voor veelkleurigheid op synode GKV

Zwolle - Samenwerking met de Christelijke Gereformeerde Kerken en Nederlands Gereformeerden Kerken, de hbo-theoloog, gemeentestichting, de ‘paradigmaverandering’ van de vrijgemaakte kerken; het is een greep uit de onderwerpen die de komende maanden besproken worden tijdens de generale synode van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt). Afgelopen weekeinde ging de landelijke kerkvergadering in Zwolle van start.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 maart 2008

Waken en lopend bidden als navolgers van Christus

Drachten/Zwolle - Samen kijken naar The Passion of the Christ en As it is in heaven, of vragen stellen over Jezus die je nooit durfde stellen. Bijvoorbeeld: was Hij niet heel betweterig en eigenwijs? Twintig jongeren in de leeftijd van 17-20 jaar uit de Protestantse Gemeente van Drachten hielden vannacht een bijzondere nachtwake in kerkgebouw De Arke, in navolging van de woorden van Jezus die in de nacht van zijn arrestatie zijn discipelen opriep ‘met Hem te waken’.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties