De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 21 april 2010.

Cultuurwoensdag, 21 april 2010

Wind meets Brass in de Pelikaankerk in Leeuwarden

Leeuwarden - Het Noord Nederlands Jeugd Orkest en Soli Brass Leeuwarden organiseren op zaterdag 15 mei het duo-concert Wind meets Brass in de Pelikaankerk in Leeuwarden.

Cultuurwoensdag, 21 april 2010

Friese Daily Bread naar zomerfestival in Limburg

Leeuwarden - De Friese band Daily Bread treedt deze zomer op tijdens het meerdaagse Zomerparkfeest in Venlo. Dat heeft de organisatie van het festival bekendgemaakt. De Friezen staan geprogrammeerd naast artiesten als Caro Emerald, Das Pop, Moss Daily Bread, Kelpe, en The Asteroids Galaxy Tour.

Cultuurwoensdag, 21 april 2010

Groninger literaire prijs voor De Vries uit Noardburgum

Groningen - Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben vandaag bekend gemaakt dat het Belcampo Stipendium 2010, de literaire prijs van de provincie Groningen, is toegekend aan de schrijver en muzikant Nyk de Vries (1971). De Vries is afkomstig uit Noardburgum en studeerde geschiedenis in Groningen. Hij debuteerde in 2000 met een Friestalige roman die in het Nederlands verscheen onder te titel Rozijnkonijn.

Cultuurwoensdag, 21 april 2010

Natuurmuseum Ameland in boek architectuur

Nes - Het Natuurmuseum Ameland is opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2009-2010 dat gisteren werd gepresenteerd in De Hermitage in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van TWA Architecten, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, gisteren gemeld.

Cultuurwoensdag, 21 april 2010

Eelco Sijtsma winnaar voorronde Write Now! regio Leeuwarden

Leeuwarden - Eelco Sijtsma uit Koudum heeft op de voorronde van de schrijfwedstrijd Write Now! Leeuwarden gewonnen. Dat is gisteren bekendgemaakt in Poppodium Romein in Leeuwarden. Sijtsma kreeg voor 250 euro aan boekenbonnen en heeft een plek veroverd in de landelijke finale op 20 juni in Watt in Rotterdam.

Economiewoensdag, 21 april 2010

‘Melkrobot valt nog veel te verbeteren’

Earnewâld - ,,Ons idee is nooit volledig benut. De melkrobot van nu zou nog veel verder te verbeteren zijn.” Dat stelt Roelof Middel, die samen met Rinke Oenema de eerste melkrobot uitvond. Vanavond geven zij tekst en uitleg over hun oorspronkelijke melkrobot, die vanaf vandaag behoort tot de vaste inventaris van het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld.

Economiewoensdag, 21 april 2010

Enna Aerosols is weer failliet

Leeuwarden - Spuitbussenfabrikant Enna Aerosols uit Dokkum heeft het faillissement over de fabriek aangevraagd. Bij het bedrijf werken er nu nog vijftig mensen. Het is het tweede faillissement dat het bedrijf treft. Eind 2005 ging het bedrijf onder leiding van de familie Trost ook al ten onder.

Hoofdartikelwoensdag, 21 april 2010

Druk op Israël...

Gisteren vierde Israël zijn 62e verjaardag. In zijn korte bestaan heeft de joodse staat heel wat successen geboekt. Het land telt per hoofd van de bevolking de meeste Nobelprijswinnaars. De levensverwachting van de burgers behoort tot de hoogste ter wereld. De economie is blijven groeien ondanks de wereldwijde crisis. Het land behoort wat betreft ruimtevaart-, defensie- en computertechnologie tot de top van de wereld. Geen enkel ander land geeft zoveel medische patenten uit. Waar vroeger woestijn was, zijn nu vruchtbare landerijen.

Regiowoensdag, 21 april 2010

Les in de natuur: kopje onder in ’t Alddjip

Leeuwarden - Veldonderzoek is niet zonder risico. De weersomstandigheden zijn niet altijd ideaal en soms loop je een nat pak op. Die les kregen leerlingen uit groep 8 van obs De Wielen gisteren voorgeschoteld tijdens een uitstapje naar de De Zuidlanden in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 21 april 2010

Mfc in Westergeest energieneutraal

Westergeest - Het multifunctioneel centrum (mfc) in Westergeest wordt als het aan Kollumerland ligt zonder vertraging eind 2011 opgeleverd. Het mfc wordt zelfs energieneutraal en krijgt daarvoor 359.000 euro subsidie, maakte het ministerie van VROM gisteren bekend.

Regiowoensdag, 21 april 2010

Winner Frysk diktee: ‘Ik haw it mysels oanleard’

Ljouwert - Yn groep 8 op de kbs De Reinbôge yn Tersoal wűn er ea in Frysk diktee. En dat wie doe al űnferwachts om’t er amper Frysk prate: syn mem kaam út Drinte. En justerjűn wie André Looijenga (27) út Grins samar de grutte winner fan it Grut Frysk Diktee.

Regiowoensdag, 21 april 2010

Lemsterland wil nu ook herindelen

Lemmer - Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Lemsterland stelt de gemeenteraad voor te fuseren met Skarsterlân en Gaasterlân-Sleat. Een nieuwe gemeente in 2013 acht het college haalbaar. De beide andere gemeenten hadden zich al uitgesproken voor gemeentelijke herindeling.

Regiowoensdag, 21 april 2010

De pinautomaat komt niet meer terug in Dronryp

Dronryp - Het lijkt erop dat Dronryp geen pinautomaat meer krijgt. Dat was de conclusie op de jaarvergadering van Dorpsbelang, gisteravond. In oktober 2009 verdween de enige automaat - van de SNS-bank - uit het dorp, omdat op die plek het voormalige bankgebouw tot woonhuis is omgevormd. Pogingen van Dorpsbelang een andere bank te bewegen een geldautomaat in het dorp te plaatsen, hebben niets opgeleverd. Ook in een prominente plaats in het nieuwe woon-winkelcomplex Kúkshiem - waarin wel ruimte voor zo’n automaat is gereserveerd - hebben banken geen interesse.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 april 2010

Verhuizing van PThU kost zeker 1,4 miljoen

Kampen - De verhuizing van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) van Kampen, Utrecht en Leiden naar Amsterdam en Groningen gaat zeker zo’n 1,4 miljoen euro kosten.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 april 2010

Bidden voor ‘zulke mensen’, ook voor je vijanden

Ds. majoor Jaap van der Goot uit Engwierum verblijft 4,5 maand in Kandahar in Afghanistan. Hij schrijft met regelmaat voor het Friesch Dagblad over zijn ervaringen.

Sportwoensdag, 21 april 2010

Birdaard maakt mogelijk opnieuw fout in ‘degradatiekraker’

Burdaard - FC Birdaard won gisteravond voor de tweede keer dit seizoen het thuisduel van Holwerd, maar het is de vraag of het de ploeg dit keer wel drie punten oplevert. In het eerste duel op 20 maart bleek Benjamin Oberman onreglementair te hebben meegedaan. Dezelfde speler deed opnieuw mee en dat is volgens Holwerd tegen de regels.

Sportwoensdag, 21 april 2010

Zwaluwen heeft nog één punt nodig voor de titel

Leeuwarden - Tijdens het inhaalprogramma van gisteren heeft laagvlieger PKC’83 wederom een stap in de goede richting gezet op weg naar klassenbehoud in de hoofdklasse C. Nunspeet werd op eigen veld met overtuigende cijfers (6-2) verslagen en daarmee hebben de Groningers uit de laatste vijf wedstrijden twaalf punten gepakt. Enkel koploper Excelsior’31 was zaterdag met een 1-0 zege maar net te sterk voor de Groningse formatie.

Sportwoensdag, 21 april 2010

Nijland wint de eerste ‘finale’

Nijland - Nijland heeft gisteravond de eerste van vier ‘finales’ in de strijd tegen degradatie in de tweede klasse I gewonnen. In eigen huis werd de nummer drie Broekster Boys verslagen, dat daardoor de tweede periodetitel verspeelde en de promotiekansen behoorlijk zag slinken.

Sportwoensdag, 21 april 2010

Coach Zonderland niet op EK

Birmingham - De Nederlandse turners missen bij de Europese kampioenschappen in Birmingham een van hun coaches. De Japanner Sadao Hamada is door de problemen in de luchtvaart er niet in geslaagd naar Engeland te vliegen. Hamada begeleidde in de voorbereiding op de EK onder anderen Epke Zonderland, wiens coach Gerard Speerstra onlangs ontslagen werd. Hij was een van de coaches die in Birmingham actief zou zijn namens Oranje. De senioren beginnen vrijdag aan hun EK.

Sportwoensdag, 21 april 2010

Halve marathon Berenloop zit al vol

Terschelling - De veertiende Berenloop Marathon op Terschelling op zondag 7 november mag zich weer verheugen op een groot deelnemersveld. Twee dagen nadat in de inschrijving van start was gegaan is de limiet van 3700 lopers voor de halve marathon al bereikt.

Sportwoensdag, 21 april 2010

Aengwirden-talent bij Harkemase Boys

Harkema - Vier spelers krijgen, door mee te trainen op proef, een kans om voor komend seizoen een plek in de selectie van Harkemase Boys af te dwingen. Dat onthulde assistent-trainer Willem Weening gisteravond tijdens de Friesch Dagblad-ontmoetingsavond op sportpark De Bosk.

Sportwoensdag, 21 april 2010

Harkemase Boys mag spelers huren uit betaald voetbal

Harkema - Het wordt voor Harkemase Boys komend seizoen mogelijk om spelers te huren van betaald voetbalclubs als sc Heerenveen of SC Cambuur. Dat bleek gisteren tijdens de Friesch Dagblad-ontmoetingsavond die als thema had ‘Harkemase Boys in de topklasse’. De clubleiding liet doorschemeren niet onwelwillend tegenover een dergelijke stap te staan.

Sportwoensdag, 21 april 2010

Harkemase Boys: club van ’t volk, klaar voor topklasse

Harkema - Organisatorisch, financieel en sportief is voetbalclub Harkemase Boys klaar voor de topklasse. Die overtuiging spraken voorzitter Pieter Spinder en assistent-trainer Willem Weening gisteren op sportpark De Bosk in Harkema uit tijdens de vierde van in totaal acht Friesch Dagblad-ontmoetingsavonden. Op het eigen sportpark De Bosk in Harkema gingen zij dieper in op wat de komst van de topklasse voor de volksclub betekent.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties