De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 21 mei 2005.

Bijschriftzaterdag, 21 mei 2005

Hongersnood

De boekrol van Ruth is een feestrol.

Economiezaterdag, 21 mei 2005

‘Boerencamping mag groter’

Westergeest - Gemeenten moeten soepel omspringen met het toekennen van staanplaatsen op boerencampings. Dat zei Tweede Kamerlid J. Atsma (CDA) gisteren bij de opening van het nieuwe bezoekerscentrum van boerderij Hammerslag onder Westergeest.

Economiezaterdag, 21 mei 2005

Huurders van Crystalic dupe faillissement

Leeuwarden – De bedrijven die ruimte huren in Crystalic in Leeuwarden, zijn de dupe van het faillissement van de eigenaar van het kantoorgebouw. De telefoon van de meeste bedrijven is gisteren afgesloten, de stroom dreigt ook afgesloten te worden en een claim van de Belastingdienst dreigt. Het is zelfs mogelijk dat bij de veiling van het gebouw de huur wordt opgezegd.

Hoofdartikelzaterdag, 21 mei 2005

De ‘hongerige jeugd’…

,,Als ik vraag: zou je niet willen dat er Iemand is die van jou houdt, dan zie ik ze met open mond, hongerig kijken.’’ Die uitspraak van hulpbisschop De Jong, vorig jaar, gaat over jongeren. Het is een van de vele signalen dat een eventueel negatief beeld over de jeugd niet klopt. Jongeren zijn, als totaliteit, niet onverschillig, asociaal, ongelovig of ongeďnteresseerd. Een deel van de jongeren is het tegendeel: betrokken, op zoek naar zin, vatbaar voor sociale contacten, overtuigd en radicaal in hun geloof.

Regiozaterdag, 21 mei 2005

Streven naar ‘het goede leven’

Drachten - ,,We beleven spannende tijden in de economische wetenschap. Van alle kanten worden verrassende nieuwe invalshoeken naar voren gebracht. Veel economen komen erachter dat het gangbare denken niet de oplossingen kan bieden waarmee onze en andere westerse samenlevingen worstelen. De economie is vanuit het Verlichtingsdenken door de jaren heen een ‘positivistische’ wetenschap geworden. Er is altijd geprobeerd een vaste wetenschappelijke basis te vinden voor menselijk handelen. Dat heeft gefaald.’’

Regiozaterdag, 21 mei 2005

Amateurisme steeds groter gevaar op zee

Harlingen - Steeds meer pleziervaarders gaan de zee op zonder gedegen navigatiekennis. Ze vertrouwen op hun satellietnavigatie-systeem en andere elektronica. Het gevolg is dat de meeste reddingen op zee de pleziervaart betreffen.

Regiozaterdag, 21 mei 2005

Vijf hengsten kunnen sterkind bijschrijven

Drachten - Vijf van de ruim dertig Friese paarden die gisteren na hun aanleg- en bruikbaarheidstest (ABFP) in het Paarden Centrum Fryslân in Drachten aan de hand werden gekeurd, hebben de felbegeerde ster verdiend.

Regiozaterdag, 21 mei 2005

‘It is moai dat wij elkoar noch hawwe’

Leeuwarden - Ze zijn nog redelijk gezond en daar zijn de echtelieden Durk en Elisabeth Terpstra uit Leeuwarden, beiden 92 jaar, dankbaar voor. Alleen het gehoor wordt een stuk minder. ,,Dat is wolris dreech’’, zegt Durk Terpstra, ,,dat wy inoar net mear ferstean kinne.’’ Het echtpaar is morgen zeventig jaar getrouwd en dat wordt maandag gevierd met een bescheiden feestje in het verzorgingshuis Swettehiem.

Geloof & Kerkzaterdag, 21 mei 2005

Stichtingen maken herdenking mogelijk

Leeuwarden – De herdenking van het 200-jarig bestaan van de Leeuwarder synagoge wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de stichting Old Burger Weeshuis en de stichting Sint Anthony Gasthuis. Dat vertelt bestuurslid Cees Drijver van de stichting Behoud Voormalige Synagoge Leeuwarden. ,,Dat is heel symbolisch: deze beide stichtingen staken ook in 1805 al de helpende hand toe toen de Joodse gemeente geld tekort kwam voor de nieuwbouw.”

Geloof & Kerkzaterdag, 21 mei 2005

Geschiedenis behouden in Israël

Leeuwarden – De voormalige synagoge van Leeuwarden, die nu in gebruik is als dansschool Saco Velt, bestaat 200 jaar. Dat wordt zondag groots gevierd. Het oorspronkelijke interieur van de synagoge werd in de jaren zeventig nagenoeg compleet overgebracht naar Israël. Daar werd het 200-jarig bestaan al gevierd op 10 maart.

Geloof & Kerkzaterdag, 21 mei 2005

Opbrengst Kerkbalans daalt voor het eerst

Leeuwarden – De opbrengst van de in januari gehouden actie Kerkbalans is dit jaar naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst gedaald. Dat schrijft voorzitter ds G.J. Robbemond van de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG) van de Protestantse Kerk in Nederland in het mei-nummer van Kerkbeheer , het blad van de kerkrentmeesters in de PKN. De daling betekent een trendbreuk: de afgelopen jaren gaven steeds minder mensen nog steeds méér geld.

Sportzaterdag, 21 mei 2005

‘Kruisboogschieten is wedstrijd met jezelf’

De Knipe – De belangstelling houdt niet over, maar het enthousiasme is er niet minder om in De Knipe. De kruisboogvereniging maakt zich voor de 25ste keer op voor het toernooi dat ieder jaar het hoogtepunt moet worden van het seizoen. Als deelnemers uit de drie noordelijke provincies binnen druppelen, schat voorzitter Sjouke van der Heide in dat het aantal schutters dit weekeinde rond de zestig ligt.

Weerzaterdag, 21 mei 2005

Mild weekend

Vandaag is het wisselend bewolkt en komt het tot een enkele bui. Er waait een matige tot vrij krachtige zuid tot zuidwestenwind en het wordt 18 graden. Morgen is het met 20 graden nog wat warmer. Na het weekend koelt het tijdelijk af, maar in de loop van volgende week wordt het weer warmer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties