De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 21 mei 2008.

Cultuurwoensdag, 21 mei 2008

Friese dj’s maken kans op plek op Dancetour

Leeuwarden - In Club Zen in Leeuwarden vindt op 18 juni een dj-wedstrijd plaats. De winnaar van deze contest mag tijdens de vierde editie van Dancetour in Leeuwarden een half uur draaien tussen top-dj’s. Dat meldt Stichting Dancetour, die de wedstrijd samen met Club Zen organiseert. Vorig jaar organiseerde de stichting ook al een dergelijke wedstrijd. Die werd gewonnen door dj Jay G.

Cultuurwoensdag, 21 mei 2008

Band Steenwijk speelde non-stop ruim drie uur

Steenwijk - Brassband Crescendo uit Workum haalt volgende week zaterdag toch niet zo’n bijzondere stunt uit door zes uur lang te spelen op de Merk. Dat meldt Hajo van der Helm van brassband Crescendo uit Steenwijk naar aanleiding van onze publicatie zaterdag in de Sneinspetiele over de actie van de Workumers om geld in te zamelen voor nieuwe muziekinstrumenten.

Cultuurwoensdag, 21 mei 2008

‘Romeo en Julia’: ballet vol melodrama

‘Russen houden van lange, avondvullende balletten, in het buitenland geeft het publiek de voorkeur aan korte balletten’, aldus Prokofjev. Dat was misschien waar in de tijd dat hij nog balletten maakte voor de Ballets Russes in Parijs; na de onverwacht succesvolle première van Romeo en Julia in 1940 was er ook buiten de Sovjet-Unie een grote behoefte aan lange, verhalende balletten. De lijst van uitvoeringen van Romeo en Julia is dan ook lang en wellicht de langste van alle twintigste-eeuwse balletten.

Hoofdartikelwoensdag, 21 mei 2008

Regenboognatie Zuid-Afrika...

Zuid-Afrika noemt zich met trots de regenboognatie. De regering in Pretoria wil daarmee zeggen dat de bevolking - die bestaat uit een bonte verzameling etniciteiten, rassen, stammen en culturen - in vrede en harmonie samenleeft. Dit idyllische multiculturele imago is door het straatgeweld van de afgelopen dagen flink gehavend. Het land dat onder aanvoering van Nelson Mandela en bisschop Desmond Tutu de diepe verdeeldheid van de jaren van de apartheid achter zich leek te hebben gelaten, gaat nu gebukt onder etnisch geweld. Arme zwarte immigranten zijn het doelwit van andere arme zwarten. Tientallen mensen zijn om het leven gekomen, duizenden hebben onderdak gezocht in kerken, opvangcentra en politiebureaus.

Regiowoensdag, 21 mei 2008

De ‘z’ en de ‘i’ zijn er, maar waar is ‘ekenhuis’?

Sneek - Een emaillebord van Fa. Papjes en Smit, bekend van de stalen jachtbouw en te bereiken onder telefoonnummer 4063. Een schilderij van het oude hotel Osinga en een stuk van de oude fok van de Sneker Pan. De hoge witte muur op het Waltaplein - onderdeel van het stadhuis in Sneek - is omgetoverd tot een muur vol voorwerpen uit het Sneker verleden. Vitrines met oude asbakken van bedrijven die al lang niet meer bestaan, het boekje Sneek voor den Vreemdeling en oude reclamestukken van King Pepermunt. En over de hele breedte van de muur: ‘st antoniuszi’ - het grote naambord van het ziekenhuis dat tientallen jaren boven de ingang stond.

Regiowoensdag, 21 mei 2008

Discussie op de gang over de koptelefoonvragen

Voor 7870 Friese scholieren zijn de eindexamens begonnen. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Melissa de Jeer werd toch wel even zenuwachtig toen de stilte inviel in het examenlokaal.

Regiowoensdag, 21 mei 2008

‘Leegstand in Friese dorpen extra pijnlijk’

Leeuwarden - Er staan in Fryslân niet veel huizen en bedrijfspanden leeg maar áls ze leegstaan, is dat wel extra pijnlijk. Dat blijkt uit een inventarisatie van architectuurhistoricus Peter Karstkarel en het Drents Plateau. De inventarisatie is in opdracht van de Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed, dat onder het ministerie van VROM valt.

Regiowoensdag, 21 mei 2008

‘’t Fiel my niet met! Ik skil thús nooit irpels’

In het kader van het Jaar van de Aardappel dat officieel uitgeroepen is door de Verenigde Naties, worden er allerlei activiteiten georganiseerd op het Bildt.

Regiowoensdag, 21 mei 2008

Caparis stopt met werk waar geld bij moet

Leeuwarden - Sociale werkvoorziening Caparis stopt op korte termijn met twee soorten productiewerk, die te weinig geld opleveren. De directie en de nieuwe Raad van Commissarissen hopen met deze en nog een flink aantal andere maatregelen het bedrijf financieel gezond te maken en het vertrouwen van de gemeenten te winnen.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 mei 2008

Internationaal tintje aan Bonifatiusdag

Dokkum - De Bonifatiusdag in Dokkum op 1 juni krijgt dit jaar een internationaal tintje. De beide andere plaatsen die met Bonifatius te maken hebben leveren musici. Uit Crediton - de geboorteplaats van Bonifatius - komt Neil A. Page, jarenlang organist van de Holy Cross Church. Uit Fulda, waar Bonifatius begraven is, komt het zeventigkoppige Jugend Kathedral Chor onder leiding van Domkapellmeister Franz-Peter Huber. Het gaat om jongens en meisjes in de leeftijd van 13 tot 21 jaar. Pastor Paul Verheijen: ,,In hun repertoire is geestelijke muziek opgenomen uit verschillende eeuwen, maar ook volksmuziek hoort erbij. Het koor wordt veel gevraagd voor buitenlandse optredens.”

Geloof & Kerkwoensdag, 21 mei 2008

De kerk volgens Frans Bauer

Ik las over de wens om een volkskerk te zijn. Ik vroeg me af wat dat is. Is het een kerk die volks is, zoals Frans Bauer zich een zanger van het volk noemt. Of gaat het om een soort van populisme, zoals Wilders en Verdonk, ook het volk voor zich proberen te winnen? Ze halen dagelijks het nieuws.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 mei 2008

Vriendschap vraagt om ‘verkwisten van tijd’

De wereld wordt steeds individualistischer, zo klinkt alom. Volgens theoloog Ajith Fernando is de Bijbel echter duidelijk over het belang van vriendschap. Volgens hem moeten westerse christenen weer tijd verkwisten en tijd steken in vriendschap, schrijft hij in zijn onlangs verschenen boek. Een bewerking van het inleidende hoofdstuk.

Sportwoensdag, 21 mei 2008

Ierland en Engeland zorgen voor rugbyspektakel

Drachten - Het waren gisteren niet de mannen van Rugbyclub Drachten waarvoor het publiek naar het rugbycomplex aan de Noorderdwarsvaart kwam. Er stond een veel groter evenement op het programma. De halve finale van het Europees kampioenschap rugby voor vrouwen. Een waar spektakel waarbij de toeschouwers op hun wenken bediend werden met de topper tussen Engeland en Ierland.

Sportwoensdag, 21 mei 2008

Friezen rijden zich stuk op de Rabo-formatie

Appelscha - In de derde etappe van Olympia’s Tour liepen de acht Friese fietsers zich dicht bij huis stuk op het machtsvertoon van het Rabo Continental Team. Op de Bosberg in Appelscha won Coen Vermeltvoort zijn tweede etappe en kreeg Lars Boom met zijn tweede plaats de leiderstrui nog steviger om de schouders. Wim Stroetinga was de beste Fries op de vierde plaats.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties