De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van maandag, 21 juni 2010.

Cultuurmaandag, 21 juni 2010

Release Dokkum wint showconcours in Dokkum

Dokkum - Majorettegroep Release uit Dokkum heeft zaterdag het hoogste aantal punten behaald op het Druma- en Showconcours in Dokkum. De pelotongroep kreeg 85,45 punten voor haar optreden, wat goed was voor een eerste prijs met promotie. 32 muziekgroepen streden zaterdag om de hoogste punten tijdens het concours in en om sporthal De Trimmer in Dokkum.

Cultuurmaandag, 21 juni 2010

De Wâldsang wint Survento Surhuisterveen

Surhuisterveen - Brassband De Wâldsang uit Buitenpost is zaterdag winnaar geworden van het brassspektakel Survento in Surhuisterveen, waarbij overdag onder meer een mars gelopen moet worden door het centrum en ’s avonds een concertprogramma moet worden uitgevoerd.

Cultuurmaandag, 21 juni 2010

Dirigent Zigterman stopt bij Excelsior uit Ouwsterhaule

Ouwsterhaule - Muziekvereniging Excelsior uit Ouwsterhaule is op zoek naar een nieuwe dirigent. Dirigent Thom Zigterman, die het korps sinds 2004 leidt, heeft aangegeven te stoppen. Dat heeft het bestuur van het korps gemeld.

Cultuurmaandag, 21 juni 2010

Eerste weekend Oeral yn Blessum trekt 290 mensen

Blessum - Zo’n driehonderd mensen hebben in het eerste weekend de kunstmanifestatie Oeral yn Blessum in Blessum bezocht. Bezoekers konden zaterdag en zondag kunstwerken in het dorp bekijken, schilderworkshops van kunstenares Doet Boersma volgen en genieten van live muziek en theatervoorstellingen. Volgend week kan dit nogmaals. Het programma van het evenement is uitgebreider dan de eerste editie van Oeral yn Blessum vijf jaar geleden. Toen was er alleen kunst te zien.

Hoofdartikelmaandag, 21 juni 2010

De commissie van het CDA...

De commissie die het verlies van het CDA moet onderzoeken, heeft een lastige taak. Niet omdat het zoeken naar de achtergronden van het verlies zo moeilijk is; in tegendeel. En evenmin het zoeken naar de redenen van de opkomst van de PVV. Het lastige ligt elders, namelijk in de constatering dat noch het verlies, noch de opkomst onverwacht kon zijn. De signalen waren er en de expliciete waarschuwingen ook. De commissie zal de pijnlijke constatering moeten doen dat het CDA doof en blind is geweest. En dat is een lastige taak.

Regiomaandag, 21 juni 2010

‘Sels noch gjin bekinde sjoen, mar wol fan ús heit’

Leeuwarden - Nee, bekenden heeft hij nog niet gezien, de jonge veteraan Wytze Postma (45) uit Surhuisterveen. Tenminste niet van de groep waarmee hij in 1993 in Bosnië zat. Wel heeft hij bekenden van zijn inmiddels overleden vader ontmoet op de Veteranendag in het WTC Expo in Leeuwarden.

Regiomaandag, 21 juni 2010

Eén instantie voor Waddenzee

Lauwersoog - Een nieuwe organisatie gaat zich in de toekomst buigen over de Waddenzee. Daarmee moet een einde komen aan de bestuurlijke complexiteit in het Waddengebied. De nieuwe instantie is een bestuurlijke noviteit in Nederland, aldus Commissaris van de Koningin in Fryslân, Jorritsma.

Regiomaandag, 21 juni 2010

Korting voor reizigers in het Noorden

Leeuwarden - Als in oktober in heel Noord-Nederland de ov-chipkaart wordt ingevoerd, moeten reizigers een speciale noordelijke kortingskaart kunnen krijgen. De provincie Groningen werkt aan een plan om die in te voeren. Nu is het nog zo dat de verschillende vervoerders elk hun eigen kortingen kennen, en dat maakt het ingewikkeld.

Regiomaandag, 21 juni 2010

Een wonder bracht Fokkes geheime briefjes bij Jeltsje

Wijnjewoude - Hij weet nog precies hoe het ging. Fokke Stoker (nu 86), afkomstig uit Donkerbroek, ontmoette zijn Jeltsje Braam (nu ook 86) in Duurswoude, waar hij bij een boer werkte. Maar zoals bij zoveel jonge stelletjes eind jaren dertig, begin veertig gooide de oorlog roet in het eten.

Regiomaandag, 21 juni 2010

Biebs vaker open dankzij zelfservice

Sneek/Franeker - Bibliotheekleden in Sneek en Franeker vinden het geen enkel probleem zelf hun boeken te scannen bij lenen of inleveren. Dankzij die zelfbediening kan de bieb namelijk vaker en langer open zijn. De bibliotheken gaan de zelfservice permanent invoeren.

Geloof & Kerkmaandag, 21 juni 2010

Gelovig, ongelovig, en toch weer gelovig

Wat krijg je als iemand traditioneel gelovig wordt opgevoed, vervolgens het geloof vaarwel zegt, en na een poos van zoeken en twijfelen het geloof hervindt via ‘Een cursus in wonderen’? En als zo iemand dan ook nog eens het geloof in gedichten gaat uitdrukken? Antwoord: verrassend orthodoxe poëzie!

Geloof & Kerkmaandag, 21 juni 2010

Gildebaren uit Gertrudiskerk Workum verhuisd

Workum - De restauratiecommissie van de Sint Gertrudiskerk heeft zaterdag met enig ceremonieel de gildebaren uit de kerk overgebracht naar de Werenfriduskerk. De Gertrudiskerk gaat een jaar dicht voor een ingrijpende renovatie. Vandaar dat de gildebaren zolang elders ondergebracht worden.

Geloof & Kerkmaandag, 21 juni 2010

Gewapend met smartphones door Flevoland pelgrimeren

De Groninger internetpastor Boele Ytsma loopt in acht dagen het Pionierspad in Flevoland. Allerlei mensen vergezellen hem. Ytsma geeft dagelijks een impressie.

Sportmaandag, 21 juni 2010

Leuk is anders

Het ene land is het andere niet. Wat in Argentinië door de manager van de ploeg wordt aangeboden aan de maker van het winnende doelpunt in de finale, is in Frankrijk reden om Nicolas Anelka naar huis te sturen. De suggestie van herenseks werd door de Franse bondscoach Domenech niet op prijs gesteld. Dat had Anelka natuurlijk kunnen weten. In het verre Zuid-Amerika kun je grof in de mond zijn en lacht Diego Maradona zich ondertussen een rotje om de bloedserieuze suggestie van een Engelse journalist dat zijn aanrakerige omgang met zijn spelers een homo-erotische lading heeft. Maar Frankrijk ligt dichtbij Nederland, waar Edgar Davids al eens van een toernooi weggestuurd werd na enigszins vergelijkbare opmerkingen aan het adres van toenmalig bondscoach Guus Hiddink.

Sportmaandag, 21 juni 2010

‘Het tempo waarin Engeland en Italië spelen is veel te laag’

Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika is in volle gang. Nederland heeft zich na twee wedstrijden al geplaatst voor de achtste finales, andere ‘grote’ voetbalnaties hebben de grootste moeite om door die poulefase heen te geraken. Topfavoriet Spanje verloor de openingswedstrijd met 1-0 van Zwitserland en Frankrijk is al zo goed als uitgeschakeld. Maar ook Engeland en Italië wisten nog niet te winnen dit WK. De toplanden vallen dus wat tegen, hoe komt dat?

Sportmaandag, 21 juni 2010

Steigenga is Chinezen de baas in Ureterp

Ureterp - Sierd Steigenga was zaterdagavond de Chinezen de baas in de wielerronde van Ureterp. Hij hield daarmee de Friese én nationale eer hoog, want op het ereschavot van het Ureterper criterium werd hij geflankeerd door twee Chinese medecoureurs: Ji Cheng en Jin Long. De Aziatische wielrenners van Skil-Shimano werden respectievelijk tweede en derde. In 2006 zegevierde de uit Exmorra afkomstige Steigenga ook al in de Ronde van Ureterp.

Sportmaandag, 21 juni 2010

Dennis van Tilburg op koers bij CH in Gorredijk

Gorredijk - Op het vierdaagse Concours Hippique in Gorredijk komen al veertig jaar lang topruiters. Zo ook afgelopen weekeinde. Meer dan 2000 ruiters gaven acte de présence vanaf donderdag tot en met zondag tijdens de Concours Hippique in Gorredijk. ,,Dit is het grootste concours van Friesland. Alle facetten van de paardensport komen aan bod, van springen tot dressuur en de menwedstrijd”, aldus Anja van Wijk van de organisatie.

Sportmaandag, 21 juni 2010

Weer kommer en kwel bij fierljeppen in Buitenpost

Buitenpost - Windvlagen en regen hebben zaterdagavond flink roet in het eten gegooid bij de fierljepwedstrijd in Buitenpost. Zo werd er wegens het belabberde weer slechts twee keer voor het klassement gesprongen. Dat Rein van der Wal met 14,24 meter derde werd in de topklasse, was veelzeggend. Bart Helmholt (18,09) hechtte weinig tot geen waarde aan zijn zege.

Sportmaandag, 21 juni 2010

Weer kommer en kwel bij fierljeppen in Buitenpost

Buitenpost - Windvlagen en regen hebben zaterdagavond flink roet in het eten gegooid bij de fierljepwedstrijd in Buitenpost. Zo werd er wegens het belabberde weer slechts twee keer voor het klassement gesprongen. Dat Rein van der Wal met 14,24 meter derde werd in de topklasse, was veelzeggend. Bart Helmholt (18,09) hechtte weinig tot geen waarde aan zijn zege.

Sportmaandag, 21 juni 2010

Bletterman in beeld voor WK

Heerenveen - Met zijn tweede plek op de meerkamp tijdens het Nederlands kampioenschap turnen bij de junioren heeft Leeuwarder Michel Bletterman zich in de picture gespeeld voor het wereldkampioenschap in oktober in Rotterdam. Ook Joy Goedkoop van Turnschool Heerenveen hoopt op kwalificatie.

Sportmaandag, 21 juni 2010

Ook voor de kitejeugd is het wachten op de wind

Mirns - Je moet een goede blik werpen over het IJsselmeer, wil je Tim Verkerk (14) in de verte kunnen zien oefenen tussen de andere kitesurftalenten van Nederland. ,,Hij is eigenlijk elke dag in het water te vinden, maar dit is voor het eerst dat hij meedoet aan een officiële wedstrijd”, zegt Jacqueline Mulder, de moeder van Tim, de enige Fries onder de deelnemers aan het eerste NK Juniorkite in Mirns.

Sportmaandag, 21 juni 2010

Triemstra vindt eindelijk rust

St. Jacobiparochie - Met de krans om de nek elkander adieu zeggen behoort tot één der beste gewoontes in de kaatssport. Als door een wonder zetten Renze Pieter Hiemstra en Taeke Triemstra die traditie gisteren in een kil en winderig St. Jacobiparochie voort.

Sportmaandag, 21 juni 2010

Aukje, Froukje en Sjoukje bezorgen Ee bondszege

Holwerd - Voor de tweede keer in de historie heeft De Trochsetters uit Ee de bondspartij voor dames op de naam geschreven. Net als in 2007 was het zaterdag in Holwerd raak voor Aukje van Kuiken, Froukje Wolters en Sjoukje Visser, het trio dat als outsider aangenaam verraste op de 33e editie van de damesbond.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties