De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 21 juli 2003.

Bijschriftmaandag, 21 juli 2003

Theologie en geloof

In het eerste hoofdstuk van zijn boek Waarom ik blijf toetst A. van den Beukel de wetenschappelijkheid van de theologie.

Cultuurmaandag, 21 juli 2003

Nagalm in Harlinger ‘kathedraal’

In Rusland is geen orgelconcertcultuur zoals wij die in ons land kennen. In de kerken staan daar geen orgels. Die er wel zijn staan in concertzalen. Vaak zijn dit elektro-pneumatische instrumenten. Daarom zijn er, in vergelijking met landen uit West-Europa, ook weinig organisten die internationale bekendheid genieten.

Cultuurmaandag, 21 juli 2003

‘Nachtelijke’ Bach herdenking in Martinikerk Franeker

Franeker – In de Martinikerk te Franeker wordt op 26 juli een ‘nachtelijk’ orgelconcert gegeven in verband met de sterfdag van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Hoofdartikelmaandag, 21 juli 2003

De ‘binnenlandse president’…

Het was zijn bedoeling vooral een binnenlandse president te zijn, maar het laatste deel van de eerste ambtstermijn is Bush vooral de president van buitenlandse zaken. En het lijkt erop dat het Amerikaanse volk zijn president vooral zal beoordelen op zijn daden in het buitenland. Dat doet zijn populariteit geen goed; Bush’ populariteit is gedaald tot op het niveau van voor de aanval op Irak.

Regiomaandag, 21 juli 2003

Daling aantal klanten raakt Friese horeca

Leeuwarden – Het aantal faillissementen van horecabedrijven neemt fors toe. Door de economische tegenwind bezoeken veel klanten de gelegenheden minder vaak. Ook in Fryslân neemt het aantal horecagelegenheden af.

Regiomaandag, 21 juli 2003

Verkeer in Noorden eist vijf levens in één weekeinde

Leeuwarden – Vijf personen zijn de afgelopen dagen omgekomen bij verkeersongevallen in het Noorden. Twee nog onbekende personen overleden vanochtend toen hun auto te water raakte langs de Stationsweg bij Visvliet. Over de toedracht is nog niets bekend.

Regiomaandag, 21 juli 2003

SKS: Douwe Visser versus Douwe Visser

Stavoren - De strijd om de 58 ste SKS-wimpel lijkt vooral een strijd te worden tussen Douwe Visser en Douwe Visser.

Regiomaandag, 21 juli 2003

Friese meren minder druk

Sneek - Watersporters in Fryslân trekken deze zomer massaal naar de buitenwateren. Het is druk op het IJsselmeer en de Waddenzee. De havens van de Waddeneilanden liggen vol, terwijl het in de binnenwateren aanzienlijk rustiger is. Huurboten zijn in het Friese Merengebied nog volop te krijgen.

Regiomaandag, 21 juli 2003

Sneker overlijdt na inslaan van eigen voordeurruit

Sneek - Een bewoner van de Leliestraat in Sneek is vermoedelijk overleden door een slagaderlijke bloeding die hij opliep bij het inslaan van zijn eigen voordeurruit.

Regiomaandag, 21 juli 2003

Drenkelingenhuisje Vlieland verplaatst

Vlieland – Het drenkelingenhuisje op de Vliehors op Vlieland wordt verplaatst. Op verzoek van het ministerie van Defensie willen B en W van Vlieland het huisje 1250 meter in westelijke richting verplaatsen.

Geloof & Kerkmaandag, 21 juli 2003

Begeleiding op de levensweg

Langezwaag - Godsdienst, sociologie en psychologie hebben een eigen en gezamenlijke betekenis in de communicatie tussen mensen, hun achtergrond en hun belangen in het licht van de huidige samenleving. ,,Zonder kennis van godsdienst kún je domweg de huidige maatschappij en cultuur niet begrijpen.’’ Dat vindt dr Hans Jonker uit Langezwaag. Met zijn bedrijf Joda-advisering begeleidt de hervormde predikant mensen bij zingevings- en levensvragen.

Geloof & Kerkmaandag, 21 juli 2003

Passie voor Preken: stichting

Leeuwarden - De preekbeweging Passie voor Preken, die op 21 juni vorig jaar is begonnen, heeft besloten zich om te vormen tot een stichting. Dat is volgens beweging nodig om de stormachtige groei aan te kunnen.

Geloof & Kerkmaandag, 21 juli 2003

‘Noord-Nederland lijkt op Noord-Kameroen’

Ds Ype Schaaf uit Dokkum had de afgelopen tijd drie Afrikanen op bezoek. Het drietal – twee predikanten en de presidente van de vrouwenbond – vertegenwoordigde de Lutherse Broederkerk van Noord-Kameroen. Ze waren in Fryslân om een grote (evangelisatie)tent en een vrachtauto in ontvangst te nemen. Een van de drie, ds Hinmari, bleef enkele weken voor een stage bij tentenmaker Van Kammen. In een tweeluik beschrijft ds Schaaf de ervaringen van de Kameroenezen in Fryslân en hun thuissituatie. Deel 1.

Sportmaandag, 21 juli 2003

Bart Helmholt nadert in IJlst Fries ljeprecord

IJlst - Voor Burgumer Bart Helmholt lijkt een droom uit te komen. De twintigjarige fierljepper heeft afgelopen week besloten niet meer de eeuwige pessimist uit te hangen, maar zich te richten op zijn pluspunten. Die ‘ouderwetse’ houding deed hem goed, want in IJlst naderde hij zaterdag het Fries record met een sprong van 18,61 meter.

Sportmaandag, 21 juli 2003

Heerenveen is zeurkousen uit Lierse de baas

Heerenveen - SC Heerenveen is de survival van de Intertoto Cup, die uiteindelijk moet leiden tot een plaats in het UEFA Cuptoernooi, gestart met een eclatante zege tegen Lierse SK. De Belgische formatie van trainer Emilio Ferrera ontpopte zich als een stelletje verwende zeurkousen die voetballend ver onder de maat bleven. Daar wist Heerenveen wel raad mee.

Sportmaandag, 21 juli 2003

Spaanse en Roemeense zege in Windmill Cup

Leeuwarden - De Nederlandse tennissers haalden de eindstrijd van de Windmill Cup Carl Gantois in Leeuwarden gisteren net niet. De vorige week iedereen verrassende Dennis Hageman uit Mantgum strandde een dag eerder in de halve finale tegen Kei Nishikori, met 7-6 en 6-1.

Sportmaandag, 21 juli 2003

Emotionele titel Bruinsma

Sumarreheide - Mark, Hessel en Teun liepen zaterdagmiddag tijdens de Friezendei van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel op Sumarreheide bij Garyp naar het Nederlands kampioenschap Klavertje Drie. Het werd een emotionele zege, vooral omdat het zonder de eigenaar van de paarden Watte Bruinsma uit Rotstergaast in de sjees was.

Sportmaandag, 21 juli 2003

Profronde contracteert Alessandro Petacchi

Loudenvielle-Le Louron – De Profronde in Surhuisterveen krijgt op dinsdag 5 september in ieder geval al de Italiaan Alessandro Petacchi aan het vertrek. De viervoudig ritwinnaar in de Tour de France doet vrijwel alle criteriums in Nederland aan.

Weermaandag, 21 juli 2003

Enkel buitje

Zowel vanmiddag als morgen hebben we te maken met een enkel buitje. Het is verder zonnig met wat stapelwolken. De temperaturen zijn prima: vanmiddag rond 25 graden, morgen een graadje lager. Het waait morgen matig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties