De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 21 juli 2007.

Cultuurzaterdag, 21 juli 2007

Eerste editie cultureel evenement Sneker Simmer

Wie naar Sneek komt, hoeft niet meer op een culturele agenda te kijken; er is altijd iets te beleven. Als het aan Ben van der Knaap ligt, is dat in de toekomst waarheid. De cultureel kwartiermaker van de gemeente Sneek staat aan de vooravond van de Sneker Simmer, een nieuw cultureel zomerevenement waarvan hij de programmering voor zijn rekening nam.

Economiezaterdag, 21 juli 2007

Natriumlampen voor hogere melkgift

Burgum – Voor de melkkoeien van melkveehouder Eelco Geerligs (40) is het iedere avond zomer wanneer ze de stal inkomen. De natriumlampen in de loopstal geven net zoveel licht als de zon op een zonnige dag. ,,Nu in de zomer valt het nauwelijks op, omdat de lampen pas om half tien ’s avonds aangaan en kwart voor elf alweer uit”, vertelt de melkveehouder. ,,Maar in de winter is die periode langer. Dan reikt het gele licht ver en kun je buiten de stal bijna net zoveel zien als overdag.”

Hoofdartikelzaterdag, 21 juli 2007

Conferenties, toerusting...

Het is opmerkelijk hoeveel conferenties, trainingen, familieweken en andere groepsbijeenkomsten voor christenen worden gehouden. Het gaat om bijeenkomsten waar duizenden mensen een dag of langer bijeen zijn voor lofprijzing, ontmoeting en om te worden toegerust in het persoonlijk geloof, in leiderschap of voor vernieuwing van de kerken.

Regiozaterdag, 21 juli 2007

Fantasie: snelboot over Harinxmakanaal

Leeuwarden - De provincie houdt volgend jaar een grote brainstormsessie over alternatieve, innovatieve vormen van openbaar vervoer voor Fryslân. Aan de sessie doen als het aan initiatiefnemer Adema - gedeputeerde van verkeer - ligt bestuurders, marktpartijen en experts mee. Hij denkt daarbij aan creatieve geesten als Wubbo Ockels (de bedenker van de Superbus die 250 kilometer per uur kan rijden) en hoopt dat ook staatssecretaris Huizinga van de partij zal zijn.

Regiozaterdag, 21 juli 2007

Oefenplek, clubhuis of gebedsruimte

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers overweegt leegstaande asielzoekerscentra te verhuren aan seizoenskrachten of arbeidsimmigranten. Het is niet het eerste creatieve idee voor een azc.

Regiozaterdag, 21 juli 2007

‘Medium’ niet als oplichter bestraft

Leeuwarden - De Leeuwarder rechtbank heeft een 25-jarige man uit Guinee-Bissau vrijgesproken van oplichting. De man adverteerde als ‘medium David’ en kreeg dertien mensen zover dat ze hem een totaalbedrag van 335.320 euro gaven. Twee weken geleden had officier van justitie Hoekstra twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de man gevorderd.

Regiozaterdag, 21 juli 2007

Muizenkering ligt er, nu kattenkering nog

Heeg - Nu kunnen ze er écht niet meer in, althans niet 's nachts: aardmuizen en andere muizen die het de Noordse woelmuis in de Van Ommenpolder bij Heeg moeilijk kunnen maken. Een muizenkering van veertig centimeter hoog moet de diertjes tegenhouden. Het eerste exemplaar was volgens omwonenden ,,een wrak zootje” en werd al snel vernield. Gisteren is een nieuwe kering met stalen profiel aangebracht. Blijft er één probleem over: de kering houdt katten niet tegen. Meer dan driehonderd jaar is de Van Ommenpolder een geïsoleerde polder, volgens insiders als Peter Karstkarel een van de mooiste polders waar de natuur eeuwenlang vrij spel heeft gehad. Maar sinds anderhalve week is er een tijdelijke brug over de Tsjerksleat die naar de polder voert. De brug is bedoeld voor bouwverkeer dat de nieuwe randweg Heeg gaat aanleggen. Over de brug kunnen echter ook ongewenste ‘gasten’ de polder in. Op last van het ministerie van Landbouw moest de gemeente Wymbritseradiel een muizenkering aanbrengen. De Van Ommenpolder is namelijk een uitermate geschikt leefgebied voor de bedreigde Noordse woelmuis. En die kan slecht tegen concurrentie van onder andere de aardmuis.

Regiozaterdag, 21 juli 2007

Gemor over strenge regels skûtsjeloting

Grou - De gemeente Boarnsterhim heeft de veiligheidseisen omtrent de traditionele loting van het SKS-skûtsjesilen in Grou verder verscherpt. Vorig jaar werd de loting verplaatst van de Bierhalle naar een geel blauw gestreepte tent op het Halbertsmaplein. De gebruikersvergunning stond niet toe dat zo’n massaal gebeuren in het horecapand plaatsvond. De tent in het centrum van Grou zat gisteren bomvol met stoelen rondom tafels. Ook dat was in strijd met de veiligheidseisen. Om de loting toch plaats te laten vinden, moesten de stoelen allemaal in rijen aan elkaar worden vastgemaakt, vertelde een enigszins geërgerde Jan Feike Hoekstra, voorzitter van de Skûtsjecommissie Grou.

Regiozaterdag, 21 juli 2007

Weercomputer in de fout

De stortbuien van tientallen millimeters die gisteren ook voor Fryslân waren voorspeld, bleven uit. Zelfs in Limburg viel uiteindelijk minder regen dan verwacht, zegt weerman Johan Kamphuis. ,,Het stond er wel blank, maar dat was omdat er in korte tijd vrij veel neerslag was. Dat was meer dan de afvoer ineens aankon.” Het kwam gisteren dan ook neer op een vrij gewone dag met behoorlijk wat regen en onweer, stelt de weerman van het bureau van Piet Paulusma.

Regiozaterdag, 21 juli 2007

Waddeneilanden als voorbeeld voor duurzaam leven

Texel - De Waddeneilanden kunnen dé voorbeeldregio worden voor een duurzame manier van leven. Dat zegt Nienke Bloksma, directeur van de stichting Duurzaam Texel. Dit initiatief van Texelse ondernemers, natuurbeheerders en boeren doet al jarenlang allerlei projecten op het eiland, variërend van een lezing over LED-verlichting tot het bouwen van een duurzaam huis door de eilander ondernemers. Onlangs werd de stichting beloond met de Icoonprijs, als voorbeeld voor hoe de rest van Nederland duurzaamheid zou moeten aanpakken.

Sportzaterdag, 21 juli 2007

Jurrick Juliana, van werkloos tot Cambuurspits

Leeuwarden - Jurrick Juliana (24) had er nauwelijks nog op gerekend, wel op gehoopt: een profcontract bij een voetbalclub. AGOVV uit Apeldoorn zette hem na vier jaar aan de dijk en om zich toch in de kijker te spelen voetbalde hij een aantal wedstrijden tussen andere werkloze voetballers in het zogenoemde VVCS-team. Drie keer scoren in drie wedstrijden bracht hem geluk. SC Cambuur-Leeuwarden lijfde hem voor twee jaar in.

Sportzaterdag, 21 juli 2007

Twee wedstrijden schorsing stakende kaatsers

Franeker - De acht kaatsers die in Bolsward wegens het natte veld staakten hebben twee wedstrijden schorsing gekregen van de strafcommissie. Dat betekent dat Rutmer van der Meer, Erik Haitsma, Jan Willem van Beem, Arie den Breejen, Klaas Berkepas, Hylke Bruinsma, Folkert van der Wei en Simon Minnesma niet op de hoofdklassepartijen in Harlingen (4 augustus) en Witmarsum (5 augustus) mogen kaatsen. Het nieuws sloeg bij de betrokkenen gisteren in als een bom.

Weerzaterdag, 21 juli 2007

Zonnige perioden

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en valt er hooguit een enkele bui. Het wordt 22 graden en de zuidwestenwind is matig, bij zee eerst vrij krachtig. Morgen is er meer bewolking en vallen er een paar buien, bij 18 á 19 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties