De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van donderdag, 21 augustus 2003.

Agendadonderdag, 21 augustus 2003

Klassiek

Opera Stichting Intermezzo geeft vrijdag om 18.30 uur en zaterdag om 14.30 uur op haar terrein in Nijetrijne, gelegen aan het riviertje de Scheene in de Rottige Meente, een uitvoering van de komische opera La Fantesca van J.A. Hasse, uitgevoerd door i piccoli holandesi. In de opera treden op Barbra Hannigan (sopraan), Marc Pantus (basbariton), Margot Nies (dans), Terence Roe (acteur). De begeleidende muziek wordt uitgevoerd door een barokorkest dat speelt op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Het stuk is geproduceerd door Yvon Scheper en de regie is in handen van Marc Pantus.

Bijschriftdonderdag, 21 augustus 2003

Naïef

Naïviteit wordt niet gezien als een gunstige eigenschap. Op z’n best wordt er om een naïef mens gelachen. Maar vaker wordt hij of zij afgeschilderd als iemand die te goed is voor deze wereld.

Cultuurdonderdag, 21 augustus 2003

Leeuwarder uitmarkt: leuk spektakel

Leeuwarden – Het seizoen is nog niet eens begonnen, maar De Harmonie in Leeuwarden barst al bijkans uit haar voegen. Ruim vierduizend mensen bezochten woensdagavond de uitmarkt van Leeuwarden, een voorproefje van het nieuwe theaterseizoen.

Economiedonderdag, 21 augustus 2003

Fries amateurtoneel in Sneek verder

Sneek – It Frysk Selskip Krite Snits en het Snitser Frysk Toaniel hebben besloten om na ruim 56 jaar te fuseren. Er is een nieuwe vereniging opgericht onder de naam Teater Snits. Hotse van Bekkem is gekozen als voorzitter. Ultsje de Jong wordt vice-voorzitter.

Economiedonderdag, 21 augustus 2003

Akkoord bij spuitbusfabrikant Enna Aerosols

Dokkum – De bonden hebben woensdagavond een cao-akkoord gesloten met spuitbussenfabrikant Enna Aerosols. Tevens is er overeenstemming over een sociaal plan voor een tiental gedwongen ontslagen die eerder deze maand vielen.

Expodonderdag, 21 augustus 2003

Aldeboarn, Doopsgez. Kerk: expo Anutosh Gudrun, acrylwerk met thema Reflecties, t/m 24 aug.

Hoofdartikeldonderdag, 21 augustus 2003

Chantage

Tenzij Frankrijk dwars ligt, komt er morgen een einde aan de stafmaatregelen van de VN tegen Libië. Dat land heeft vorige week erkend verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie in 1988.

Hoofdartikeldonderdag, 21 augustus 2003

Moeras

De oorlog die onder meer was bedoeld het terrorisme te bestrijden, blijkt dat juist te bevorderen. Amerika heeft het regime van Saddam Hussein onderuit gehaald en troepen in Irak gelegerd mede om te voorkomen dat er terreurdaden worden gepleegd. Maar sinds de val van Bagdad zijn er al tientallen Amerikaanse soldaten en Irakese burgers omgekomen bij aanslagen.

Regiodonderdag, 21 augustus 2003

Uit nood met z’n allen in dezelfde tobbe

Leeuwarden – De aanhoudende droogte in Nederland doet veel mensen terugdenken aan de zomer van 1947, toen het bijzonder warm en droog was. Veel minder vaak wordt gedacht aan het jaar 1959. Ook dat was een droog jaar. Met extra bijzondere omstandigheden: de droogte trof Nederland niet in de zomer, maar uitsluitend in het voorjaar. Op 26 juni ging het voor het eerst weer regenen. Toen was het al droog sinds de eerste dagen van mei.

Regiodonderdag, 21 augustus 2003

Leeuwarden wil snel exploitant bierkelders

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden is nog steeds op zoek naar een horecaondernemer die een bedrijf wil beginnen in de voormalige bierkelders aan De Kelders in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 21 augustus 2003

‘Wat hij gedaan heeft, is super’

Franeker – Of hij zich een held voelt? Ja, best wel. En de medaille gaat vandaag mee naar school, vertelt de achtjarige Diego Molter uit Franeker trots. Diego kreeg gisteren in het gemeentehuis van Franeker een medaille en oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt.

Regiodonderdag, 21 augustus 2003

Wadlopers verrast door wassende water

Schiermonnikoog - Een medewerker van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en een medewerker van de Mosselzaadinventarisatie zijn woensdag door de KNRM Schiermonnikoog van het wad gehaald. De twee waren beroepshalve op het wad, en werden verrast door het snel wassende water.

Regiodonderdag, 21 augustus 2003

Gemeenten woest over geluidsregels

Bui tenpost – Fri ese gemeenten zijn boos op de rijksoverheid. Die heeft de gemeenten niet goed geïnformeerd over de kostbare gevolgen van het invoeren en weer opheffen van zones met een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 augustus 2003

Palestijnse predikant bezoekt Fryslân

Leeuwarden – De Palestijnse predikant ds Jonathan Esawi is sinds maandag in Fryslân. Hij is gekomen om aandacht te vragen voor zijn werk in het Midden-Oosten, met name op de Westelijke Jordaanoever. Esawi probeert daar verzoening tot stand te brengen tussen joden, christenen en moslims.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 augustus 2003

Psalm kan helende werking hebben

Muziek is voor velen een uiting van de hoogte en dieptepunten van het menselijk bestaan. Chris Fictoor, karmeliet, dirigent, componist en manager, schrijft deze zomer in het Friesch Dagblad over verschillende aspecten van muziek. Deel 6 (slot).

Sportdonderdag, 21 augustus 2003

Johnny Westenbrink in voetsporen van pak

Emmeloord – Johnny Westenbrink junior wil niets liever dan in de voetsporen treden van zijn illustere pake Klaas Woudstra, die ooit met Paranoh de derby won. Woensdag zette de 21-jarige leerling uit Meppel op de grasbaan van Emmeloord opnieuw een stap richting het bestaan van trainer-pikeur. Met Mighty Renka schreef hij overtuigend het hoofdnummer over de stayersafstand van 3075 meter op zijn naam.

Sportdonderdag, 21 augustus 2003

Fierljeppers starten indoorcompetitie

Zwaagwesteinde - Vier fierljeppers beginnen na de zomer met een onderlinge indoorcompetitie en willen op die manier het hele jaar blijven ljeppen.

Sportdonderdag, 21 augustus 2003

Fryslân Cup bezorgt fierljeppers goed gevoel voor NK

IJlst – Egon van Kammen, Jantina de Vreeze-van der Wal, Piet Scherjon en Reinder Steenbeek hielden woensdagavond met het winnen de Fryslân Cup in ieder geval een goed gevoel over aan de generale voor het Nederlands kampioenschap fierljeppen zaterdag in Linschoten.

Sportdonderdag, 21 augustus 2003

Afke Hylkema herstelt hiërarchie

Weidum - Het droomscenario was woensdag tijdens de dames PC voor Karen van der Wei om in navolging van haar broer Folkert de PC te winnen. Die illusie viel in duigen, want het superieure partuur met gangmaakster Afke Hylkema gaf in de finale tegen diezelfde Van der Wei geen cadeautjes weg.

Sportdonderdag, 21 augustus 2003

Fusiegesprek tussen Blauw Wit’34 en Zwaluwen

Leeuwarden – De twee toonaangevende Leeuwarder zaterdagamateurvoetbalclubs Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit’34 gaan de haalbaarheid van een fusie onderzoeken. Sportieve ambitie is de belangrijkste reden voor het onderzoek.

Weerdonderdag, 21 augustus 2003

Enkele bui

Vandaag komt er van tijd tot tijd bewolking voor, maar het blijft nog droog. Morgen krijgen we af en toe een enkele bui. De temperaturen liggen daarbij tussen 21 en 23 graden en het waait stevig uit het west-zuidwesten


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties