De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 21 augustus 2008.

Cultuurdonderdag, 21 augustus 2008

Muzikaal vuurwerk sluit orgelserie Langweer af

Grote feesten worden vaak besloten met vuurwerk. De door Age Freerk Bokma spetterend gespeelde Battaglia - een muzikale uitbeelding van een veldslag - van Johann Kaspar Kerll vormde het laatste gespeelde werk van het laatste orgelconcert van dit seizoen in Langweer en kon ook gezien worden als een stuk muzikaal vuurwerk. Trompetsignalen, die oproepen tot de aanval, tromgeroffel, kanonvuur en een overwinningsdans als slot, waren de ingrediënten van dit werk. Een indrukwekkend besluit van dit concert.

Cultuurdonderdag, 21 augustus 2008

‘Rinoseros’ fan SULT, absurd bysűnder

Bin ik no gek of binne de oaren dat? Of bin ik normaal en de rest net? Wat doch ik as elkenien om my hinne fan miening en sels fan wezen feroaret, gean ik dan twifeljen oan my sels? It binne allegearre fragen węr’t de haadpersoan fan Rinoseros mei sit oan it ein fan it stik dat teatergroep SULT bringt yn it ta teater omboude sândepot by it akwadukt fan Wâldsein. Justerjűn wie de yndrukwekkende premjęre fan it stik.

Economiedonderdag, 21 augustus 2008

Tensis start met een detachering in bouw

Berlikum - Tensis Adviseurs en Ingenieurs uit Berlikum en Hoorn start met een aparte detacheringstak voor de bouw- en milieusector. ,,Op dit moment verrichten we al veel projectmatig werk verricht voor bouwbedrijven, planontwikkelaars en architecten. Daar komt dus detachering bij”, aldus directeur Rikus Sinnema. Tensis richt zich met name op technisch personeel zoals werkvoorbereiders, projectleiders, tekenaars, onderhoudsopzichters, bouwkundig ontwerpers, planontwikkelaars en milieukundig adviseurs voor grotere bedrijven.

Economiedonderdag, 21 augustus 2008

Forse afname in aantal boerderijen

Leeuwarden - Nederland telde in 2007 nog bijna 77.000 landbouwbedrijven, een derde minder dan in 1995. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendmaakte. Ondanks de afname van het aantal boerenbedrijven, bleef het aantal hectares landbouwgrond zo ongeveer gelijk.

Hoofdartikeldonderdag, 21 augustus 2008

Frankrijk, Afghanistan...

De dood van tien Franse militairen in Afghanistan heeft de discussie over de Franse aanwezigheid in Afghanistan doen oplaaien. De Franse president Sarkozy heeft het zwaar te verduren: de dood van tien Fransen - ‘zesduizend kilometer van Parijs’, zoals een Franse krant bitter vaststelt - komt nadat Sarkozy te kennen heeft gegeven dat hij nog meer Franse militairen wil sturen naar het verre land dat steeds onveiliger wordt.

Regiodonderdag, 21 augustus 2008

Sűkerbôle bakken in Peking, zie maar aan kandij te komen

Nederlandse bakkers, uit alle provincies minstens een, zorgen er in Peking voor dat Nederlandse sporters en supporters Hollands brood en banket kunnen krijgen. En dat is soms een hele klus, met Chinese ingrediënten. Marco Lenes (21) uit Heerenveen vertegenwoordigt Fryslân. Voor het Friesch Dagblad hield hij een dagboek bij.

Regiodonderdag, 21 augustus 2008

‘Te veel uitleggen, te weinig bekeuren’

Drachten - Veertig, vijftig keer per jaar krijgt Drachten bezoek van mensen die de rotonde bij de Lawei willen bekijken. Bezoekers uit binnen- en buitenland die zich willen laten informeren over het shared space-principe, waarbij niet zozeer een woud aan borden de verkeersdeelnemers leidt, maar het gezonde verstand van de weggebruikers zelf.

Regiodonderdag, 21 augustus 2008

Reanimatie is te belangrijk om te reguleren

Regiodonderdag, 21 augustus 2008

Bunker in Harlingen wordt toch uitgegraven

Harlingen - Het herstel van de bunker in de Harlinger Engelsche Tuin lijkt een flinke stap dichterbij. Niet alleen heeft een meerderheid van de gemeenteraad gisteravond een nader onderzoek naar de ingegraven bunker afgedwongen, ook de provinciale projectgroep die zich bezighoudt met de restauratie van Tweede Wereldoorlogerfgoed rond het wad heeft interesse getoond in het bouwwerk.

Regiodonderdag, 21 augustus 2008

Scholen willen extra steun voor klusjes

Leeuwarden - Iedere basisschool moet een conciërge en een administratieve kracht kunnen aanstellen ter ondersteuning van het onderwijs. Schoolleiders en docenten verzuipen nu in het werk, stellen de vakbonden in een petitie die gisteren gestuurd is naar scholen in heel Nederland. Op 9 september - vóór Prinsjesdag - worden de handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 augustus 2008

30 miljoen Bijbels in 2007 verspreid

Reading - Het afgelopen jaar zijn wereldwijd 30 miljoen complete Bijbels verspreid. Dat is 5 procent meer dan in 2006. De Bijbelgenootschappen namen er daarvan 27 miljoen voor hun rekening. Dat heeft de Wereldbond van Bijbelgenootschappen (UBS) uit Reading (Engeland) bekendgemaakt. De bond vertegenwoordigt 145 Bijbelgenootschappen uit 200 landen.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 augustus 2008

Verhagen: aandacht VN voor Wit-Rusland

Den Haag - Nederland zal aandringen op aandacht voor religieuze minderheden in een nieuwe VN-resolutie over Wit-Rusland. Dat schrijft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken in antwoord op vragen van Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Karien van Gennip (CDA).

Geloof & Kerkdonderdag, 21 augustus 2008

Gratis eten bij kwart eeuw Leeuwarder Aanloophuis

Leeuwarden - Het Aanloophuis van de Kerken in Leeuwarden herdenkt 5 september dat het een kwart eeuw bestaat. De jubileumviering is in de Grote of Jacobijnerkerk. ,,Omdat dit eigenlijk ook de plaats is waar het Aanloophuis ooit begonnen is”, zegt Cor Zeemans van de jubileumcommissie en bestuurslid.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 augustus 2008

Komst negen platforms Arme Kant Friesland

Leeuwarden - De werkgroep Arme Kant van Fryslân gaat in de provincie negen regionale platforms opzetten. Doel is om de krachten te bundelen van de verschillende vrijwilligersorganisaties die zich met armoedebestrijding bezighouden. De provincie Fryslân geeft 240.000 euro subsidie.

Sportdonderdag, 21 augustus 2008

Tegenslag voor international Beekhuis

Heerenveen Cynthia Beekhuis mist de start van het nieuwe voetbalseizoen. De aanvallende middenvelder van sc Heerenveen raakte geblesseerd aan de knie. Beekhuis heeft schade aan de mediale band opgelopen.

Sportdonderdag, 21 augustus 2008

De Haan denkt aan stoppen

Nes Het leiden van Jong Oranje naar het EK in Zweden is waarschijnlijk het laatste kunstje van bondscoach Foppe de Haan.

Sportdonderdag, 21 augustus 2008

Vruchtbaarste plekje

Het olympisch dorp is van oudsher een van de vruchtbaarste plekjes op aarde. En aangezien China het land is van de eenkindpolitiek, liet de organisatie er geen gras over groeien: aan de bronstige tijdelijke bewoners werden maar liefst 100.000 condooms beschikbaar gesteld! De atleten en hun begeleiders sloegen direct aan het hamsteren, want in Sydney en Athene ontstonden al vroeg in de tweede week problemen. Tot verbijstering van de Chinezen moest er ook nu een beroep worden gedaan op het reservedepot: er werden nog eens 20.000 exemplaren ter beschikking gesteld.

Sportdonderdag, 21 augustus 2008

Ysbrand Galama staat in generale voor NK overal boven

Grijpskerk - Het zal een raadsel blijven waarom het vuurwerk gisteravond ontbrak in de laatste wedstrijd voor de klassementen. Misschien waren de ljeppers al in gedachten bij de Nederlandse kampioenschappen die komende zaterdag in Burgum worden gehouden, misschien was het stilte voor de storm. Wellicht zorgde de koude oorlog die in de week voor het NK vanuit het Hollandse kamp is begonnen, toch voor extra spanning.

Sportdonderdag, 21 augustus 2008

Van der Graaf ‘leading lady’ van 32e Frouljus PC

Weidum - Het was vertederend te zien hoe Auke van der Graaf na de laatste klap van de 32e Frouljus PC zijn vrouw Leonie feliciteerde en haar de krans om de nek hing. Drie weken nadat hij als PC-winnaar van het Sjűkelân stapte was het gisteren de beurt aan zijn eega, om samen met Afke Kuipers en Ingrid de Haan de belangrijkste partij van het jaar te winnen. Een mooi moment op het veld van kaatsvereniging Nije Kriich uit Weidum, waar reputaties sneuvelden en de tranen rijkelijk vloeiden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties